KAKO SLAVE U SVIJETU

Ples, ovacije, pljesak... sve što nismo vidjeli u Maksimiru

Zagrebačka ‘proslava’ bila je uvjerljivo najružnija ovoga vikenda
 AP

ZAGREB - Dok Hrvatskom i dalje vlada zgroženost nad pristiglim slikama s Dinamove “proslave” naslova prvaka i nakon toga, primjeri iz Njemačke, Nizozemske i Brazila podsjetili su nas kako je to moglo izgledati. Iako ni ti krajevi nisu imuni na povremena divljanja huligana, prošli vikend nije bio ugrožen.

Bayern je slavio 22. naslov prvaka, a Schalkeovi fanovi zahvaljivali na fantastičnoj sezoni u kojoj su bili “samo drugi” iako su se nadali da će neizvjesnost produžiti do posljednjeg kola. Na oba stadiona nogometaši su s djecom u naručju šetali ispred tribina i otpozdravljali navijačima.

Veći dio Enschedea još je i danas opijen euforijom koji su doživjeli jer su prvi put osjetili kako je to biti nizozemski prvak (prvi naslov daleke 1926. samo su rijetki doživjeli), a licima “santista” tekle su suze radosnice unatoč porazu Santosa u posljednjoj utakmici.

- Ovo je senzacionalno, nikada nisam doživio takvo što - emotivno je komentirao Magath nakon ovacija sa sve četiri strane stadiona Schalkea.

I Van Gaal je, nekoliko sati nakon što je upisao još jednu recku, sa zavišću gledao slike iz Gelsenkirchena.

- Ja sam postao prvak Njemačke, ali takvo što od svojih navijača još nisam doživio.

Twente je nizozemski tron osvojio na gostovanju kod Brede. Povratak nije bio obilježen zaustavljanjem u svakom selu, kao kada se Cibona vraćala iz Budimpešte, ali je gradska obilaznica bila blokirana sve dok novim gradskim herojima nije odano dužno poštovanje.

Santos je nakon proljeća 2007. ponovno prvak države Săo Paulo. Izborili su to napetije nego što se očekivalo, ali više od 30 tisuća gledatelja nije im zamjerilo. Doživljavali su šok za šokom kada su ostajali bez isključenih igrača u 23., 37. i 83. minuti, ali gosti iz Santo Andrea nisu mogli ništa više nego ponoviti rezultat (3-2) iz prve utakmice finala koji im nije bio dovoljan. Naslov prvaka, pa makar i regionalnog, kao kruna sezone s postignutih 100 golova na 30 utakmica te 63 u posljednjih 14 dovoljan su razlog za sambu paulistu na Pacaembu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:19