PLATNIJEVA ŽELJA

PIŠE T. ŽIDAK Davora Šukera u borbi za Uefu podržvaju svi savezi s područja bivše Jugoslavije

 Dragan Matić/CROPIX

Prošlog četvrtka u Ljubljani, na inicijativu Slovenskog nogometnog saveza, održan je sastanak čelnika nogometnih kuća bivše Jugoslavije. Za stolom su sjedili svi predsjednici, osim Tomislava Karadžića (FS Srbije) i Davora Šukera (HNS). Iako imenovanje novih članova u Izvršni odbor Uefe nije bilo na dnevnom redu, iz neslužbenih izvora doznali smo da je Davor Šuker dobio podršku svih šest nogometnih saveza, kao jedini kandidat s područja bivše Jugoslavije.

Savićevićev poguranac

Davor Šuker je najzvučnije ime od svih 12 kandidata, od kojih će sedmorica biti 24. ožujka, na Kongresu Uefe u Beču, kooptirani u Izvršni odbor.

Njegova nogometna reputacija jak je vjetar u leđa, jer predsjednik Michel Platini želi što više poznatih nogometnih imena u svojoj vladi. Tako je za očekivati da će biti ponovno izabran i Boris Mihajlov, slavni bugarski golman, koji već sjedi za Platinijevim stolom, a uz jaku “desetku” (Platini), Uefa želi i prvoklasnu “devetku” (Šuker).

Šuker, koji je, po nekim informacijama, negdje u Srednjoj Americi kao gost jedne od nogometnih federacija i bavi se propagandom nogometa, nema samo podršku bivših jugoslavenskih saveza, a naročito predsjednika NS Crne Gore Dejana Savićevića, u hrvatskoj Kući nogometa raspolažu podrškom Portugala, Bugarske, Finske i Mađarske.

No, da ne bi bilo nekih dvojbi, Šuker se upravo priprema za posjet lobističkim centrima, pa će tako posjetiti baltičke i skandinavske nogometne saveze, naravno i London, koji će uz velškog i škotskog kandidata vjerojatno podržati i Šukera. Predsjednik HNS-a može računati na podršku Španjolske i Engleske, gdje je ostavio dubok nogometni trag, igrajući za Sevillu, Real Madrid te Arsenal i West Ham.

Sastanak u Ljubljani nije imao previše dodirnih točaka s lobiranjem za Šukera, koje je obavio izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Ujedinjavanje juga

Održan je izvan Uefina protokola, kako bi se ujedinio europski nogometni jug i istaknuo strategiju koju zapadni dio Europe ponekad ne razumije.

Tako se očekuje da će se tom mini savezu unutar Uefe pridružiti Albanija, Grčka, pa i Turska. No, neće to biti jednostavna utakmica čak i za najboljeg strijelca svjetskog prvenstva, jer su najjači lobistički centri u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj te Beneluxu...

Zanimljivo je podvući da su na skup u Ljubljani željeli doći i predstavnici nekih nogometnih saveza, koji također imaju kandidate za Izvršni odbor Uefe, ali je stvar stopirao predsjednik Slovenskog nogometnog saveza, rekavši da “to nije predizborni skup”.

Prvi Šukerov dribling na putu do Platinijeva stola u Nyonu naš centarfor je vješto izveo, kao u najboljim igračkim danima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 06:27