ZEKO PROTIV PROKLETSTVA

Ova Dinamova momčad bila bi smiješna u LP!

Dinamov trener ima slabu momčad na raspologanju, ali iz nje može izvući maksimum
 Ranko Šuvar / Cropix

Prokletstva napokon moraju umrijeti! Možda ovo nije pravi trenutak za “trenutnu smrt” Dinamovog posta u Europi, možda Dinamo ima najslabiju momčad, koja je ikada pokušala prekinuti tu “zloćudnu tradiciju” maksimirskih modrih, ali, ima jedna obećavajuća “karta”...

U naslovnoj ulozi je ovaj put - Velimir Zajec. Bili su to i Ćiro Blažević i Otto Barić i Marijan Vlak, Zlatko Kranjčar i Osvaldo Ardiles, u šansi su bili Branko Ivanković, Ilija Lončarević, Josip Kuže i Kruno Jurčić, ali, svi su zapeli u europskim - predgrađima. Obično bi se spotaknuli na zadnjoj preponi...

Kao direktor, Velimir Zajec je padao u Bergamu, Milanu i Parmi, u Moskvi, protiv Spartaka, već su na vlasti bili neki drugi ljudi, ali, nezaboravna je njegova Liga prvaka. Doveo ga je glumac Zlatko Vitez, unatoč sumnjičavom Zlatku Canjugi, držao ga je na životu dok je u Zagrebu živjela i prva Liga prvaka. Nakon što je pobijedio Porto (3-1), Ajax u Amsterdamu (1-0) i remizirao na minus 13 u Zagrebu s Olympiacosom (1-1), smijenili su ga zbog nevažnog poraza od Rijeke (0-1, Balaban).

Velimir Zajec je zatvoren čovjek, čije emocije nije moguće “isprintati”. Za razliku od Otta Barića, koji je veseljak, ali i vrlo ozbiljan nogometni stručnjak, koji je u jučerašnjem razgovoru izjavio da “neizmjerno vjeruje Zajecu”. Jednom, kada je Barić igrao utakmicu za kvalifikacije u Ligu prvaka, ujutro u četiri je pjevao u Beču, u “Kornatima” - “ak sam ti srčeko ranil”, i rekao:

“Sad onaj Fabio Capello ne spava, nervozno šeće po sobi i razmišlja kako se suprostaviti mojoj taktici, koju upravo smišljam uz zagorske popevke...”

Bio sam na utakmici i AC Milan je jedva dobio meč! Da je Nikola Jurčević bio precizniji, dobio bi - Barić!

U predvečerje velikih Dinamovih utakmica, “pokapali” smo ih kad su dolazili Eintracht, a pod ravnanjem Branka Zebeca bilo je 4-0, nismo im vjerovali kad je Cico Kranjčar dočekivao Celtic (3-0), ili kada je Osvaldo Ardiles odlazio na Old Trafford po 0-0. Ipak, nitko nije imao nemoguću misiju kao Zajec...

Kao trener Portsmoutha, remizirao je na Anfield Roadu s Liverpoolom, izgubio je tijesno od Arsenala, dobio je i “neke” utakmice na Fratton parku. Ali, i tada je imao jaču momčad nego sada, kada ga pobjeda nad Sheriffom vodi u predsoblje Lige prvaka. Dojma sam da u pobjedu nad Moldavcima vjeruju svi, iako je prije 12 godina Zajec imao puno boljih igrača. Od te generacije ostali su mu u šakama Dario Šimić i Igor Bišćan, ostali su odavno u - penziji!

Danas ima Sammira i Rukavinu. Dvojicu kojima može vjerovati! O prvome bi zbog njegovih ovosezonskih partija i “buđenja” trebao razmisliti i Slaven Bilić (Sammir ima i hrvatsku putovnicu), a drugi budi nadu da je Dinamo napokon dobio klasnog napadača. Iako i s njim treba biti strpljiv. Nadam se da će Cufre biti na razini utakmice s Rijekom, da će Tomo Butina napokon biti onaj iz pjesme (...i na strani i kod kuće, Bućo brani nemoguće), da će Milan Badelj napokon odigrati utakmicu na razini svog talenta.

Ako se sve to neće dogoditi, prokletstvo neće umrijeti! “Duhovi” će preživjeti i ovaj Božić! Ali, nova Dinamova momčad, u koju se uskoro vraća Tomečak, koja očekuje afirmaciju Kramarića i uz razigranog Sammira, zaslužuje dug život u Ligi Uefa. Na žalost, ne i u Ligi prvaka. Da se čak i kojim slučajerm dogodi da Dinamo “uđe”, fućkaš pet milijuna, s ovom momčadi bilo bi to - smiješno! Zamislite Dinamo s Dodom i Sivonjićem protiv Bayerna, Manchester Uniteda ili Barcelone. Najvažnija stvar na tim utakmicama bila bi razmijenti dres s Olićem, Rooneyem ili Messijem...

Velimir Zajec ima još jednog “igrača”. One, koji pjevaju “ti si naša ljubav, mi smo tvoja snaga”. Poraz protiv Rijeke nisu uzeli igračima za zlo, jer su igrali dobro i borili se, a u nogometu to ponekad nije dovoljno. Ali, navijači, koji su za svaki klub svetinja, to će prepoznati. Protiv Sheriffa će biti dvanaesti igrač, “napadač” uz Rukavinu! Baš tako sam i zamislio; u napadu - BBB i Rukavina! Na klupi Zajec! A u loži? Baš me briga...

2009./2010. Dinamo - Red Bull Salzburg (1-1, 1-2)

Dinamo je imao pozitivan rezultat iz prve utakmice, ali i Krunu Jurčića na klupi koji je odlučio čuvati prednost. Na kraju je Red Bull otišao u predvorje Lige prvaka, a Dinamo preko Heartsa do Europske lige.

2008./2009. Dinamo - Šahtjor (0-2, 1-3)

U nadmetanju s bogatim Šahtjorom modri nisu imali ni teoretske šanse. U prvoj utakmici poraženi su 2-0, a u uzvratu je nada tinjala do 42. minute kada je Chago pogriješio i umjesto Drpića pronašao Luiza Adriana.

2007./2008. Dinamo - Werder (1-2, 2-3)

Dinamo se sjajno predstavio u Bremenu kada su u prvom dijelu mogli poniziti renomiranog suparnika. Međutim, Werder je pobijedio. U uzvratu Dinamu nije bilo dovoljno 40.000 navijača jer je za Werder “igrao” sudac.

2006./2007. Dinamo - Arsenal (0-3, 1-2)

Konačno megamomčad u Maksimiru i isto tako megapotop. Dinamo se dobro držao sve do pola sata prije kraja kada Arsenal postiže prvi od tri gola. Uzvrat je bio formalnost, ali Dinamo je imao “bod” do sudačke nadoknade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 06:24