INTERVJU ZA AL JAZZERU

OSIM BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Arkan mi je prijetio zbog Savičevića, a Mamić može biti primjer svima'

Nije istina da sam jedne noći na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. popio 12 boca whiskeyja. Mogu i volim popiti, ali što je previše, previše je. Nije lijepo dobiti etiketu pijanca na SP-u…

Jedan je to od mnogih intrigantnih odgovora koje je legendarni Ivica Osim (72), bivši reprezentativac i izbornik Jugoslavije, dao u intervjuu za balkansku Al Jazeeru. Aktualni je povod za razgovor s Osimom novinaru Emiru Deliću bio sukob u BiH-reprezentaciji između izbornika Safeta Sušića i prve zvijezde Edina Džeka, no Osim je progovorio i o nekim sočnim detaljima iz svoje bogate nogometne biografije.

Svađa u reprezentaciji manje od tri mjeseca uoči SP-a u Brazilu, kaže sarajevski stručnjak, nikome nije trebala.

Sukob Džeke i Sušića

- Što hoćete od mene, da gasim vatru? Problema je uvijek bilo, igrači se dignu pa ih treba spuštati, a naša je reprezentacija prvi put u toj situaciji. Trebalo bi pitati neke koji imaju iskustva kako se ponašati. Sušić bi trebao smiriti situaciju, ipak je on normalan i tolerantan, ne treba mu vatra…

Osim smatra da je dobro što su si Sušić i Džeko rekli što misle jedan o drugome, ali dodaje da su novinari po običaju preuveličali stvari.

- Treba imati malo više mjere, i kad se hvali i kad se kritizira. Iako su ovi naši novinari dobri u odnosu na hrvatske. Oni ‘otkidaju’. Kad me nazovu i kažu da bi htjeli intervju, točno znam što žele. Pitaju me: ‘Kako Mandžukić i Modrić mogu igrati u Bayernu i Realu?’. Pa evo vidiš da mogu!

Dodaje da nikada nije volio novinare, iako “nisu meni oni mogli podmetnuti koliko sam ja mogao izdržati”.

Špijun Mirsad Baljić

- Oni bi posvađali dvije Titove slike na zidu. Novinari su me koštali zdravlja, ali i jednog dijela karijere. Oni su krivi što je javnost saznala da je Džekin otac napao Sušića nakon utakmice s Egiptom u Innsbrucku. No istina je da roditeljima nije mjesto uz trenere. Kad sam ja bio izbornik Jugoslavije, kraj mene je stalno bio pokojni Đuro Prosinečki, Robertov otac. Ali nikad mi nije ništa rekao, uvijek je bio ljubazan…

Osim priče o whiskeyju, Osim medije smatra “zaslužnima” i za to što su ga tijekom SP-a u Italiji špijunirali vlastiti igrači.

- Mirsada Baljića su nagovorili da na sastanak dođe s diktafonom u džepu i da snima što se priča, samo da bi se meni naštetilo. Ali provalio sam ga, imao sam i ja svoje špijune. Baljić je ispao naivan, shvatio je da je iskorišten. Imao sam probleme i sa Savićevićem, on je bio ‘nahajcan’, mislio je da mora igrati. Bio je jedan od najboljih igrača koje sam vodio, ali pogrešno su ga savjetovali. Nakon sukoba s njime bilo mi je muka ići na treninge.

Mamić kao primjer

Na pitanje je li mu zbog Savićevića prijetio Arkan, Osim se samo nasmijao.

- Eto, ja bar mogu kazati da mi je prijetio Arkan. Ako je to nešto…

Smatra da bi regionalna liga koristila i Hrvatskoj i Srbiji i BiH, a za Zdravka Mamića ima samo dobre riječi.

- Voljeli ga ili ne voljeli, on je napravio jako puno za Dinamo i hrvatski nogomet. Stvorio je najbolji klub na ovim prostorima, sposoban je i uspješan menadžer, a bez takvih se ne može. Ako mu to išta znači, on je najbolji menadžer Balkana i može biti primjer drugima - zaključio je Ivica Osim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:23