CIPAR LUDUJE

Oni su osmo svjetsko čudo! Nemoguće je postalo moguće!

APOEL je najmanji klub od Rosenborga 1996. koji je prošao među osam u Ligi prvaka...

Nogometni Cipar probudio se u nevjerici trljajući oči, nesvjestan je li to san doista postao java, je li njihov APOEL doista u četvrtfinalu Uefine Lige prvaka?

Nikozijski triler raspucavanja 11-eraca završio je velikim slavljem domaćih, 4-3, nakon što je 34-godišnji Grk na vratima ciparskog prvaka obranio udarce Lacazetteu i Bastosu. Nakon 120 minuta igre bilo je 1-0, čime je izjednačen rezultat iz Lyona. Ciparski mediji dali su si oduška u hvaljenju “ubojice divova”, kako tepaju svom APOEL-u:

- Ovo je osmo svjetsko čudo, klupski nadimak ‘legende’ napokon je dobio smisao, europski nogomet još se jednom poklonio APOEL-u, ovo je čudo na granici srčanog udara - vrište novinski naslovi, a političari, koji su pomogli sportu poreznim olakšicama, izjavljuju “Cipar je napokon na nogometnoj karti” i “nemoguće je postalo moguće”.

- Nema dvojbe, ovo je bila vrlo velika večer za APOEL i ciparski nogomet, fantastično - rekao je Jovanović, koji ‘legende’ vodi kontinuirano od Božića, 7. siječnja 2008.

Jedna od ‘tajni’ uspjeha krije se i u brojkama: 34 - 35, 30, 31, 32 - 28, 34 (28) - 30 (30), 31, 27 - 31 (24). To je dob igrača APOEL-a koji su pobijedili Lyon, prosjek godina početnih 11 je 31,18, a svih 14 igrača 30,35. Jedini Cipranin koji je statao je kapetan Constantinos Charalambidis, koji je 58 puta nastupio za reprezentaciju i postigao 11 pogodaka. On je asistirao za 1-0 Manduci, jednom od šestorice Brazilaca i ukupno 15 stranaca u momčadi skupljenoj da napravi rezultat, a ne da promovira i prodaje mlade igrače. Najmlađi je 24-godišnji makedonski reprezentativac Ivan Tričkovski, koji je ovaj put ušao kao pričuva.

- Kad smo krenuli u natjecanje prošo ljeto nismo očekivali stići ovako daleko, no ovo je rezultat našeg nevjerojatnog truda, odlučnosti i organizacije. Momčad je odigrala perfektnu utakmicu - poput protestantskog svećenika objasnio je uspjeh APOEL-a 49-godišnjak iz Loznice, koji je dosad nadmudrio velikane poput Porta, Zenita, Šahtjora i Lyona, a u pretkolima izbacio Skenderbeu, Slovan iz Bratislave i Wislu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:30