ŽDRIJEB U BRAZILU

OLIĆ: 'Volio bih izbjeći Brazil, Meksiko i Obalu Bjelokosti'; RAKITIĆ: 'Potpuno mi je svejedno'

Kada smo u punoj formi, možemo igrati protiv svake svjetske momčadi - tvrdi Rakitić
 Srđan vrančić/CROPIX

Nadam se za početak da nećemo baš mi u predždrijebu iz četvrte zdjele preseliti u drugu. Više bih volio igrati protiv neke afričke reprezentacije poput Alžira, nego protiv europskih momčadi, najavljuje Ivica Olić brazilski ples kuglica dan nakon što je sedmim golom sezone pogurao Wolfsburg u sljedeći krug njemačkog kupa.

Iz kruga nositelja on bi, priznaje, volio izbjeći “samo” pet reprezentacija. Pod broj jedan Brazil, a potom i Argentinu, Španjolsku, Njemačku i Urugvaj. Pristao bi na Švicarsku i Belgiju, a niti Kolumbiju ne doživljava nepobjedivom.

- Optimalna skupina izgledala bi ovako: Švicarska, Ekvador ili Alžir, Australija ili Iran i Hrvatska. Najmanje bih se radovao Brazilu, Obali Bjelokosti i Meksiku. Generalno ne strahujem od afričkih reprezentacija iz drugog ‘pota’, čini mi se da je njihov nogomet u padu i da se protiv tih momčadi može ravnopravno igrati, ali Obalu Bjelokosti s Drogbom i Yayom Toureom ipak bi bilo ljepše zaobići.

U probnom ždrijebu Hrvatska je izvukla skupinu s Urugvajem, Nigerijom i SAD-om?

- Ne bih se bunio, dapače, odmah bih ostao u tom društvu.

Njegov suigrač u reprezentaciji Ivan Rakitić nije ni približno ovako decidiran.

- Da vam budem iskren, nemam apsolutno nikakvih želja i potpuno mi je svejedno s kim ćemo igrati. Najvažnije je da smo tamo, veselim se Brazilu i priželjkujem da na ljeto budemo pravi. Kada smo u punoj formi, možemo igrati protiv svake svjetske momčadi - tvrdi Rakitić.

‘Zaobići Južnu Ameriku’

Trener Dinama Zoran Mamić želi izbjeći južnoameričke reprezentacije.

- Nisam siguran koliko je to moguće, ali kada bih mogao birati onda bi svakako htio izbjeći reprezentacije iz Južne Amerike. Mislim da nam momčadi kao Brazil, Argentina, Čile i ostale ne odgovaraju po stilu nogometa, a činjenica što je Svjetsko prvenstvo na njihovom kontinentu će im sigurno također biti prednost. Ja bih puno radije što više europskih momčadi u skupini jer nam one odgovaraju i mislim da ćemo protiv njih lakše igrati. Ipak, to je Svjetsko prvenstvo, svaka utakmica je za sebe i teško je nešto previše prognozirati unaprijed; posebno šest mjeseci ranije.

- Nikad nije poželjno igrati protiv domaćina Svjetskog prvenstva, zato je Brazil najteži mogući suparnik. Odmah iza njih je Njemačka, a računam da bi s ostalima ipak znali izaći na kraj, kaže Dario Šimić uoči ždrijeba.

Test-ždrijeb nas je spojio s Urugvajem, Nigerijom i SAD-om?

Iskorak SAD-a

- U takvoj bismo skupini imali objektivne izglede za drugo mjesto. Urugvaj je na papiru jači od nas, jedna od svjetskih hit-reprezentacija, ali ipak za nijansu slabiji od Njemačke ili Argentine. Mislim da bi u toj konkurenciji SAD bio zahtjevniji protivnik od Nigerije. Amerikanci su pod Klinsmannom napravili novi iskorak, trkački su iznimno moćni.

Idealna skupina?

- Švicarska, Alžir i Japan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:33