POGLED S KROVA EUROPE

Olić istiskuje s vrha Bokšića i Bobana

Na popisu finalista Lige prvaka 13 je hrvatskih nogometaša, a naslovne uloge na tom putu prije Olića igrali su Bokšić, Boban i Pršo
Bayern Munich's Croatian striker Ivica Olic and Bayern Munich's Turkish midfielder Hamit Altintop (L) celebrate after the 2nd leg UEFA Champions League semi-final match Olympique Lyonnais vs FC Bayern Munich at the Gerland stadium in Lyon, France on April 27, 2010. Bayern Munich won the match 0-3 and will face either FC Barcelona or Inter Milan in the final on May 22, 2010 in Madrid. AFP PHOTO DDP / OLIVER LANG GERMANY OUTAFP PHOTO DDP / OLIVER LANG GERMANY OUT
 AFP

ZAGREB - S čvrstim okvirom, naglašenom radnom etikom i izrazom lica “spreman-za-šoru”, Ivica Olić je izgledom balkanski Carlos Tevez, ali on istodobno zna igrati, pripremiti napad i savršeno okruniti akciju.

Tako je Timesov izvjestitelj s Gerlanda engleskoj publici približio hrvatskog napadača koji se hat-trickom u Lyonu nepozvan umiješao u društvo Lea Messija i Cristiana Ronalda, dvojca pretplaćenog na najglamuroznije nagrade svjetskog nogometa.

I dok “čovjek koji je prvim golom ubio utakmicu, da bi kasnije sadistički još dvaput zavrnuo nož” u percepciji stranih novinara ugrožava Teveza, iz kuta hrvatskih reportera Olić se na milimetar približio Alenu Bokšiću čiji je nogomet 90-ih osvajao Europu. Bokšić je briljirao najprije u dresu Marseilla s kojim je 1993. osvojio Ligu prvaka postigavši na putu do naslova četiri gola, ali ništa manje uvjerljiv nije bio ni u Juventusu četiri godine poslije.

Podsjećamo da je njegovim golovima “stara dama” matirala Manchester United i Fenerbahce (dva puta 1-0) i tu kampanju je zaključio s četiri gola na računu, ali i frustrirajućom finalnom utakmicom protiv dortmundske Borussije.

Bokšićev je nogomet bio preteča Olićeve vještine, nalet tsunamija koji granitne suparničke stopere raznosi po kaznenom prostoru. Bokšić je, doduše, bio atraktivniji i marketinški snažno brendiran, talijanski su mu novinari tepali da je “imperator”, a Lazijev predsjednik Sergio Cragnotti pod pritiskom navijača vratio ga je “kući” nakon samo jedne sezone u Juventusu. Olić je na put prema vrhuncima Champions lige krenuo iz podruma, živeći u debeloj sjeni Gomeza i Klosea, što njegov učinak čini još vrednijim.

Tako važnu ulogu poput Olića i Bokšića u Ligi prvaka od hrvatskih su nogometaša imali još samo Zvonimir Boban i Dado Pršo. Sredinom 90-ih Boban je bio standardni član velike Milanove momčadi. Preskočio je, doduše, finale s Marseilleom 1993. godine, ali je bio starter u sljedeća dva finala i može se pohvaliti onom spektakularnom atenskom pobjedom protiv Cruyffove Barcelone (4-0). Godinu dana poslije nije uspio reprizirati pothvat, tada mladi trener Van Gaal (43) i Ajaxov novi val bili su uspješniji.

Slučaj Dade Prše ima najviše dodirnih točaka s Olićevom pričom. Zadranin je kao centarfor Monaca 2004. uletio u fokus prestižnog natjecanja s navršenih 30 godina, jednako kao i Olić. Povezuje ih i podatak da su obojica uletjeli u zonu “statističke pogreške” zabivši četiri (Pršo protiv Deportiva u pobjedi 8-3), odnosno tri gola na jednoj utakmici. Hat-trickom u polufinalu Lige prvaka do Olićeve eksplozije mogao se pohvaliti još samo Alex Del Piero.

Igor Tudor (2003. protiv MIlana) i Boris Živković (godinu prije, Bayer protiv Reala) sudjelovali su u finalima Lige prvaka kao starteri. Živkovićev suigrač Marko Babić ušao je u finišu, a Jurica Vranješ je cijeli meč presjedio na klupi. Niti jedan nije stigao do trofeja.

Igor Bišćan osvojio je “klempavi pokal” 2005. u šokantnom istanbulskom finalu, premda je sudjelovao samo u protokolu jer nije dobio priliku zaigrati. Za razliku od njega, Davor Šuker je 1998. dobio nekoliko minuta u Realovu povratku na vrh kontinenta kada su Madriđani pobijedili Juventus.

Dario Šimić bio je član Milanove momčadi koja je igrala finala 2003., 2005. i 2007. godine, ali niti jednom nije okusio čaroliju nastupa u završnici. Goranu Vlaoviću isto se dogodilo 2000. godine kada je njegovu Valenciju u pariškom finalu porazio madridski Real.

13 hrvatskih finalista Lige prvaka

Alen Bokšić

1993. Marseille - Milan 1-0

(90 minuta)

1997. Borussia Dortmund - Juventus 3-1

(zamijenjen u 88. minuti)

Zvonimir Boban

1993. Marseille - Milan 1-0

(nije bio u kadru)

1994. Milan - Barcelona 4-0

(90 minuta)

1995. Ajax - Milan 1-0

(zamijenjen u 86. minuti)

Davor Šuker

1998. Real Madrid - Juventus 1-0

(ušao u 89. minuti)

Goran Vlaović

2000. Real Madrid - Valencia 3-0

(nije nastupio za Valenciju)

Boris Živković

Marko Babić

Jurica Vranješ

2002. Real Madrid - Bayer Leverkusen 2-1

(Živković 90 minuta, Babić ušao u 90., a Vranješ na klupi)

Igor Tudor

2003. Milan - Juventus 3-2 (0-0)

(zamijenjen u 42. minuti)

Dario Šimić

član Milanove momčadi u finalima 2003., 2005. i 2007. godine, ali bez prilike za igru

Dado Pršo

2004. Porto - Monaco 3-0

(ušao u 23. minuti)

Igor Bišćan

2005. Liverpool - Milan 6-5 (3-3)

(utakmicu odgledao s klupe)

Ivica Olić

Danijel Pranjić

2010. Bayern

Olić je eksplodirao kao Pršo

Goran Vlaović, finalist Lige prvaka s Valencijom 2000. godine:

- Ne pamtim kada je posljednji put netko dominirao u polufinalu Lige prvaka kao sada Olić i Bayern, u obje su utakmice deklasirali Lyon. Kada govorimo o Oliću, smatram da je vrijeme da se prestanu naglašavati njegova borbenost, srčanost i sjajna tjelesna pripremljenost i da mu se priznaju sve druge kvalitete velikog napadača. On možda nije ‘mekan’ i atraktivan poput nekih drugih svjetskih zvijezda, ali posjeduje iznimnu klasu i strašne golgeterske sposobnosti - komentira Vlaović.

Neobično je da igrač ovako eksplodira na najvišoj razini s navršenih 30 godina?

- Bilo je takvih slučajeva i ranije, Dado Pršo je još eklatantniji primjer. Olić već godinama pokazuje svoju kvalitetu i rješava velike i važne utakmice, ali spletom okolnosti to se nije događalo u Ligi prvaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:24