SJAJAN TRETMAN

Oko sokolovo tvrdi: Ovako dobro suđenje baš nikad nismo imali! Suci nas jako poštuju'

Kada je Wolfgang Stark dao vjetar u leđa Furiji i ubrzao naš povratak s Eura, njegove “greške” na utakmici sa Španjolskom tumačile su se pod egidom “ipak ste mali”. Utjeha je, doduše jako slaba, to što je Stark poslao i samog sebe iz Poljske i Ukrajine...

Ovo “ipak ste mali” vjerojatno su u sebi nosili i Bugari kada su u 98. minuti eliminirani iz Lige prvaka. Dinamov plasman u skupinu LP im je samo još malo soli na ranu. No, protiv Ludogoreca, Makedonije i Belgije uvjerili smo se kako je suđenje Hrvatima ovoga ljeta u najmanju ruku - dobro.

- Dobro? Ja bih rekao da imaju sjajno suđenje - javio se Mateo Beusan dan nakon dvoboja u Bruxellesu. Razloge je locirao u statusu koji su Hrvati izgradili u europskim nogometnim forumima.

- Doza respekta s kojom se pristupa utakmicama u kojima igraju naši predstavnici je evidentna. A to je nešto što se ipak treba zaslužiti - smatra Beusan koji je iskoristio priliku i za određenu edukaciju.

Vukojevićev crveni

- Pojedini igrači još uvijek ne shvaćaju da se prekršaji s leđa kažnjavaju kartonom bez obzira gdje se napravili, a treneri bi im definitivno trebali ukazati na to. Primjerice, Vukojević je protiv Makedonije u 71. minuti lako mogao dobiti crveni karton. Na gostovanju kod neke jače reprezentacije to bi se vjerojatno i dogodilo - procjena je Oka Sokolova koji je suđenje Alberta Undiana Mallenca ocijenio “sjajnim”.

- To je jedan od najboljih sudaca na svijetu i prava je šteta što nije bio na Euru. Naime, sunarodnjak Carlos Velasco Carballo dobio je prednost, ali čini mi se da je bila posrijedi ona ‘tko je bliže oltaru, bolje čuje misu’ - smije se Beusan.

Naravno, Carballo je Madriđanin... Kako bilo, za dobru karijeru Mallenca dio zasluga ide i u njegovu smjeru.

- Bio sam mu kontrolor neko vrijeme i već tada je bio primjetan ogroman potencijal koji nosi u sebi. Nešto slično sam vidio i kod Pereire - otkrio je. E da je i Wolfgang Stark prošao njegovu školu...

- On je drugačijeg karaktera. Za razliku od Mallenca i Pereire, Stark je krut i strog. Vodi spartanski život i nema osjećaj za situaciju - tumači bivši sudac, koji je zbog svojeg angažmana na televiziji morao odustati od karijere u Uefinim sudačkim forumima. No, tvrdi kako mu nije žao zbog toga.

- Valjda sam nastupom na televiziji barem malo popularizirao suđenje - reći će naš sugovornik i otkriti kako je suđenje u inozemstvu na puno većoj cijeni nego u Hrvatskoj.

- Suci ozbiljno pristupaju svojim zadaćama. Pa bolji sudac zaradi 5250 eura za utakmicu Lige prvaka i još skupi 4-5 tisuća eura mjesečno u domaćim prvenstvima. To je sasvim dovoljan motiv da suđenje pokuša odraditi besprijekorno. Bio bi budala kada bi to risikirao zbog sitnog interesa.

Za razliku od njih, u HNL-u je suđenje još na razini hobija. Doduše, čini se kako se iz horizonta valja jedna lijepa priča...

Strahonja u eliti

- Mario Strahonja je s trojicom kolega ušao u talent program u kojem će se pomno pratiti njegov rad. Sljedećih šest mjeseci bit će presudno za njegovu karijeru - tvrdi Mateo Beusan, koji nije htio u detalje.

Međutim, doznali smo da je Strahonja dobio mentora u liku Vitora Mele Pereire koji će ocjenjivati njegov rad (Strahonja će suditi već u 2. kolu Lige prvaka). Ako ereira pozitivnim ocijeni njegovo suđenje, Hrvatska će imati suca u elitnoj skupini. U prijevodu, i suđenje na SP-u u Brazilu 2014. više nije nemoguća misija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:20