NAJVEĆI UTJECAJ

Nizozemski treneri "nepopravljivo" su utjecali na moderni nogomet

Dutch Passion Unatoč neuspjehu u finalu SP-a 2010. nizozemska nogometna škola dominira svijetom
 Reuters

SPLIT - U današnjem globaliziranom nogometnom svijetu nizozemski treneri uživaju sjajnu reputaciju. Nizozemci garantiraju atraktivan stil igre, model kojeg nogometni stručnjaci nazivaju "strukturirani ofenzivni nogomet".

Nizozemski treneri prakticiraju model sa tri špicna igrača i to baš po uzoru na proslavljenu Ajaxovu nogometnu školu. Kad klubovi angažiraju trenera iz Nizozemske onda to čine nadajući se da će njihove momčad igrati atraktivno, da će ponuditi spektakl, ali i ostvariti rezultat.

Za sve je kriv Rinus Michels, proslavljeni trener koji će zauvijek opstati upamćen kao izumitelj "totalnog nogometa". Temeljen na ideji da svaki igrač može uspješno igrati na svakoj poziciji u momčadi, u obrani, veznom redu i napadu, "totalni nogomet" je predstavljao demonstraciju inteligencije, logike i znanosti nad instinktivnim nogometom. "Totalni nogomet" je bio čista znanost. Ozbiljan pristup najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu koji je tražio iznimnu tehničku i taktičku obučenost igrača.

Upravo je znanost i serioznost s kojom pristupaju nogometu razlog zašto su Nizozemci, a tu prvenstveno mislimo na njihove trenere, toliko uspješni te su traženi širom svijeta. Dio odgovora krije se u njihovoj kulturi i načinu života.

U Nizozemskoj je sport važan segment svakodnevnog života, a nogomet uživa najveću popularnost. Nacija koja je patila uslijed njemačke okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata postavila je sport kao temeljnu odrednicu svojeg životnog stila. Mnogi drže da je taj "way of life" zaslužan da su nizozemska djeca danas u prosjeku najviša u Europi. Nizozemci imaju zdravu naciju koja je sustavno organizirala sportske aktivnosti za djecu od najranije dobi.

Nizozemski nogomet vrlo blisko surađuje sa znanošću, tehnička pomagala, kompjutori i sve druge tehnološke novotarije najprije su tamo primjenjene. Ne čudi stoga da su brojne inovacije u nogometu stigle supravo iz Nizozemske, a ostatak svijeta ih pokušava pratiti u stopu.

Snažan je utjecaj Nizozemaca u današnjem nogometu i očituje se kroz brojne primjere.

Princip po kojem se djeca selektiraju za nogomet već u najranijoj dobi, od šeste ili sedme godine života postavili su upravo nizozemski treneri kroz rad čuvene Ajaxove škole nogometa. "Totalni nogomet" donio je revoluciju i potpuno drugačije poimanje nogometa. Kao što je čuveni Johan Cruyff odredio današnji nogomet jer je organizirao omladinsku školu Barcelone koju svi pokušavaju prekopirati. Španjolski gigant u ovo vrijeme tržišnog nogomneta još uvijek proizvodi naveći postatak igrača za prvu momčad, a njihov način igre je prava senzacija.

Kad to da onda Nizozemci nisu okrunjeni vladari nogometnog svijeta? Kako to da Louis Van Gaal nije uspio s Bayerom osvojiti naslov prvaka Europe (bio je prvak Njemačke i osvajač kupa), a njegov kolega Bert van Marwijk ostao je u predvorju raja te se s Mundijala u Južnoj Africi vratio tek kao viceprvak svijeta.

Ispada da su Nizozemci pobijedili sami sebe. Jer Van Gaala je pobijedio njegov učenik i prevoditelj iz Barcelone, Jose Mourinho, a Van Marwijk je zaustavljen od Španjolske koja je samo preslika (Cruyffove) Barce. Imali su nesreću da su sljedbenici pobijedili vizionare...

TRENERSKA ARMADA

Bert van Marwijk Nizozemska

Pim Verbeek Australija

Guus Hiddink Turska

Henk ten Cate Umm-Salal

Fred Rutten PSV

Erwin Koeman Mađarska

Frank Rijkaard Galatasaray

Louis van Gaal Bayern

Martin Jol Fulham

Arno Pijpers Willem II

Dick Advocaat Rusija

Marco Van Basten bez posla

Mart Nooij Mozambik

Arie Haan Tianjin Teda

Leo Beenhakker direktor Feyenoorda

ŠTO SU OSVOJILI

Naslovi prvaka u ligama petice 8

Kupovi u ligama petice 4

Španjolski superkup 2

Liga prvaka 3

Europska liga/Kup Uefe 3

Uefa Superkup 3

Medalje na Europskim Prvenstvima -

Medalje na Svjetskim prvenstvima 1x srebro

Kup Azije 1x zlato

Interkontinentalni kup 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:22