ALJOŠA ASANOVIĆ

'Ni Slaven ni ja nemamo skriveni interes u Hajduku'

Iako do ožujka nema prijateljskih utakmica naš stožer ne miruje, prate se igrači koji su u kadru ili će tek biti, analiziraju se dobre i loše strane prošlih nadmetanja
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija je i po Fifinoj ljestvici (10.) i po mjestu među prvih devet nositelja za predstojeće kvalifikacije za Euro 2012. najbolja momčad bivše zajedničke države, premda se sutra kuglica s imenom Hrvatska neće vrtiti u bubunju ždrijeba SP-a u JAR-u.

Aljoša Asanović, kao prvi pomoćnik izbornika Slavena Bilića, na tu temu kaže:

Jedva čekamo 7. veljače

- Rekli smo sto puta, da, neuspjeh je što se nismo plasirali na SP, no savjest nam je čista jer smo imali profesionalan odnos prema poslu i pitanje je samo dobre volje kritičara kako će tretirati reprezentaciju. Puno je onih “jesan ti reka” ili “zna san ja”, no mi jedva čekamo 7. veljače, kada još homogeniji ulazimo u mlin - kaže Aljoša.

“Mlin” je novi ciklus, za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, ždrijeb je 7. veljače u Varšavi, od ždrijeba ovise suparnici u pripremnim utakmicama.

Čekamo Portugalce

- Ono s Lihtenštajnom je ispalo da, kao, ne želimo jake suparnike, a baš suprotno, želimo što jače, da vidimo gdje smo u kojem trenutku. Argentinci su tražili previše novca za ovo doba recesije (800.000 eura, nap.p.), ostali nisu bili slobodni, no na bazi reciprociteta k nama moraju doći Portugalci, dok mi trebamo u goste Turcima i Nizozemcima, pitanje je samo pronalaženja najpogodnijeg termina za te susrete.

Asanović ne smatra otegotnom okolnošću u pripremama za jesen 2010. preklapanje termina A i mlade reprezentacije i nemogućnost isprobavanja nekih mladića...

- Nakon prvenstva, krajem svibnja, uoči SP-a, ići ćemo na turneju, Daleki istok ili Južna Amerika i povest ćemo neke zanimljive mlade igrače, da ih osjetimo izbliza. Slaven je pokazao veličinu što je nesebično pustio Kalinića i Rakitića vrsti “do 21”, shvaćajući da je to u interesu svih nas u budućnosti. Neka momci igraju i daj Bože pobjeđuju s vršnjacima, to im može samo koristiti.

Kao Splićanin Asanović je od HNL-a najupućeniji u situaciju oko Hajduka:

- Kriza rezultata nastavila se i nakon pobjede nad Dinamom, iako se očekivao uzlet. No, ne razumijem napade na Reju, on je iskusan, dokazani stručnjak, znalo se da cijelu karijeru igra 3-5-2, suludo je raspravljati je li defenzivan ili ofenzivan. Ne, Hajdukov je najveći problem što nema strijelca, nedostaje bolja realizacija!

Dovedeni su mnogi igrači, manje od 10% ih je opravdalo očekivanja.

- Fali sigurnosti i mirnoće, po meni zato jer se situacija oko kluba odražava na igrače, veliki je problem što je mnoge strah igrati pred splitskom publikom. Prevelika je psihoza, pod njom igrač zaboravi i ono što zna, pogotovo kada razmišlja što će mu reći netko iz publike ili medija. Stvar je jednostavna, netko taj pritisak može izdržati, netko ne, onaj tko ne može, “skrate mu se noge”. A kod nekih je problem i dolazak u veći klub, treba im vremena da se naviknu na sve to.

Čist obraz, čiste ruke

Kao i Bilić, te Bokšić i Štimac, Asanović je Hajdukov dioničar:

- Upravo smo dobili na pismeno naše dionice, kroz nekoliko dana, govorim u svoje i Slavenovo ime, iznaći ćemo rješenje da ne bismo bili u sukobu interesa. Koliko god naš udio bio mali i nebitan za glasovanje, želimo biti čisti sami pred sobom. Tada smo posudili klubu svoj novac iz ljubavi, a dioničari smo ispali silom prilika, jer nam nije vraćen. Nismo mi tada ušli u klub da bismo ga kupili - podsjetio je Aljoša.

Među Hrvatima najbolji je Srna, a Badelj bi mogao napraviti karijeru

Asanović je pristao izabrati petoricu svjetskih i hrvatskih nogometaša koji su obilježili godinu na izmaku

Aljoša je najboljima u 2009. vidio Messija, Iniestu, CR-a, Xavija i Drogbu.

- Messi je nezadrživ, osim ako se cijeli defenzivni blok ne podredi njemu. Ali što se onda najčešće dogodi, na njega krenu tri igrača, pa na drugoj strani suigrači ostanu u višku prema suparniku. Kada ima svoj dan, Messi moli Boga da ga tako paze i majstorski to iskorištava i tada protiv njega nema obrane.

Za mnoge je otkriće bio Andres Iniesta:

- Očarava me Iniestin sitan, a energičan organizam, znanje i hrabrost da ulazi u duele s tjelesno jačima i napravi svoje. Cristiano ima fantastičnu kontrolu lopte, suparnik mu se ne stigne spustiti u gard, dok je Xavi kompjuter u oba smjera i distributer dugih, kratkih i dijagonalnih lopti. Peti neka bude Drogba, siloviti napadač, imam osjećaj da se lopta može napamet poslati naprijed i on će biti tamo da je primi i zadrži dok se ne priključe suigrači iz drugog plana.

Od Hrvata, Aljoša na prva dva mjesta stavlja Srnu i Olića:

- Darijo je zrelo, dominantno, baš kapetanski predvodio Šahtjor do osvajanja Kupa Uefe. Imao je kontinuitet. Olić je pak svojim radom i upornošću zaslužio transfer u Bayern, koji je prepoznao njegove kod nas i dalje često osporavane kvalitete.

Treće mjesto podijelili su Modrić i Kranjčar.

- Luka je do ozljede bio stalni starter Tottenhama, dok je Cicko sazrio, kao igrač i kao osoba. Za Dinamo je debitirao sa 17, danas ima 25, jedva čekam vidjeti njega i Luku skupa u momčadi, vjerojatno i Redknapp. To su igrači koji rade prevagu.

Na peto mjesto Aljoša bi stavio najboljeg iz HNL-a:

- Badelj mi se najviše svidio. Ima mirnoću, također radi višak, ima pregled igre, dobro se postavlja, potencijal je za napraviti karijeru.

Henry nije kriv, ne propagirajmo lažni moral

Asanović je zahvalan sugovornik za “slučaj Henry”, sjećaju se mnogi “onog” 11-erca protiv Rumunja u osmini finala SP-a 1998. i Aljošine izjave: “On je vuka mene, ja njega, ja san pa, a sudac je svira penal”...

- Hajdemo napraviti anketu, pa da vidimo tko bi bio frajer i u takvoj situaciji, odlučujuća utakmica za SP, pun stadion, igraš za svoju zemlju, tko bi dakle sam prišao sucu i priznao igranje rukom? Nije Henry želio igrati rukom, on je želio primiti loptu i asistirati, a dogodilo se što se dogodilo u djeliću sekunde. Nemojmo propagirati lažni moral, a još manje pribijati na stup srama suca. Taj Šveđanin nema mentalni sklop da prevari, garantiram da bi zaustavio igru da je on ili pomoćnik mu vidio ruku. I još nešto, nisam za video, jesam za dodatne suce iza vrata, ali da se aktivno uključuju u odluke, a ne kao u Euroligi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:31