'SVRAKE' PONOVNO LETE

Newcastle se vraća u elitu nakon kratkog boravka u čistilištu

Klub je lani na oproštaju od Premier lige prodao Owena, Viduku, Duffa i Martinsa, da bi ove sezone s jeftinijim igračima protutnjao Championshipom i vratio se u elitni razred
 AP

ZAGREB - Puno lakše od očekivanog Newcastle je prebolio traumu ispadanja iz Premier lige, za povratak je dovoljna bila samo jedna sezona. Pobjedom na gostovanju u Plymouthu (2-0) ‘svrake’ su početkom tjedna osigurale naslov najbolje momčadi Championshipa i sljedeće sezone će St. James Park ponovo biti pozornica glamuroznim predstavama. Promašeno je naglašavati da će stadion biti rasprodan, jer natpis ‘sold out’ na blagajnama St. James Parka bio je izvješen i tijekom drugoligaške sezone. Više od 50 tisuća fanatika redovito je pratilo domaće utakmice najpopularnijeg kluba na sjeveroistoku Engleske.

Potonuće Newcastlea u drugi razred u sjeni Hadrijanova zida prošlog je ljeta doživljeno kao tragedija epskih proporcija. Klub je, naime, zaštitni znak grada i regije - lokalne novine Chronicle poznaju rubrike ‘vijesti’ i ‘vijesti iz Newcastle Uniteda’ - tako da je ispadanje popraćeno masovnim žalovanjem i općom depresijom. Bijesni navijači ultimativno su tražili odlazak Mikea Ashleyja, tajkuna i klupskog gazde, koji je obilježen kao glavni negativac u trenutku kada je iz kluba najurio legendarnog Kevina Keegana.

Međutim, tvrdoglavi Ashley se zainatio i odlučio se boriti na svoj način. Čim je klub ispao, on ga je povukao s burze. Zatim je rasprodao vodeće zvijezde Michaela Owena, Marka Viduku, Damiena Duffa, Obafemija Martinsa i Geremija. Menadžersko mjesto dodijelio je relativno neiskusnom Chrisu Hughtonu, nekadašnjem stoperu Tottenhama, momčadi je dodao nekoliko iskusnijih igrača i nešto lokalnog talenta i glatko projurio ligom. Tijekom sezone ubrizgao je 25 milijuna funti u klupski krvotok, a u siječnju je izdvojio dodatnih 5,5 milijuna za pojačanja. Svejedno, Ashley još uvijek ne može prošetati središtem grada bez tjelohranitelja, a ‘Toon Army’ ga redovito časti uvredama s tribina. Navijači ne vjeruju magnatu koji se obogatio trgujući sportskom opremom i u međuvremenu su osnovali udrugu kako bi u budućnosti dobili priliku preuzeti klub i sudjelovati u donošenju odluka. Na tom putu će, međutim, teško uspjeti jer Newcastle se čak i u drugoligaškoj konkurenciji pokazao kao zlatna koka. Prema Deloitteovoj listi objavljenoj u ožujku, klub je sa 140 milijuna dolara godišnjeg prihoda dvadeseti na listi najbogatijih svjetskih klubova.

Ipak, vratimo se nogometu i momčadi koja je na terenu ostvarila uvjerljiv uspjeh, a na tom putu je uvijek imala lojalnu podršku navijača (u 900 kilometara udaljeni Plymouth putovalo je 2,5 tisuće fanova). Newcastle je tijekom sezone imao tek jednu kriznu situaciju, povezao je četiri utakmice bez pobjede. Međutim, ‘svrake’ su se brzo oporavile i u posljednjih petnaest utakmica ne znaju za poraz. Na putu do promocije momčad se oslanjala na iskusne argentinske reprezentativce Coloccinija i Guttiereza, na prokušane Alana Smitha, Taylora, Nolana i nekada ekscesnog Joeya Bartona, premda je najviše profitirala od domaćeg 20-godišnjaka Andyja Carolla koji je postigao 16 prvenstvenih pogodaka.

- Sada moramo ostati prizemljeni jer agenti sa svih strana već zovu i nude svoje nogometaše. Imamo dovoljno vremena da ojačamo momčad i da u Premiershipu od prvog dana budemo među kandidatima za vrh tablice - kaže menadžer Hughton.

Mediji licitiraju da će klub dovesti trojicu ili četvoricu novaka i da je Mike Ashley za kupovine već pripremio 25 milijuna funti.

Newcastle United

Newcastle United osnovan je 1881. godine. U trofejnoj riznici ima četiri “pretpotopna” naslova engleskog prvaka (osvojeni između 1905. i 1927. godine) i šest titula osvajača FA Kupa (posljednji 1955. godine). Najveći europski pothvat jest naslov u Kupu velesajamskih gradova iz 1969. U novijoj povijesti “svrakama” je dva puta tijesno izmicao naslov u Premierligi, gledali su u leđa Manchester Unitedu, a klub je dva puta izborio plasman u skupinu Lige prvaka. Jednom im se pritom na putu našao i zagrebački Dinamo.

Zaštitno lice kluba je legendarni Alan Shearer, najbolji strijelac u povijesti sa 206 pogodaka. Status navijačkih ikona uživali su i Paul Gascoigne, Peter Beardsley i Kevin Keegan kao menadžer koji se s Alexom Fergusonom hrvao za naslov. Dom Newcastlea Uniteda je St. James Park kapaciteta 52.000 gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:08