SLAVLJE S PRIGUŠIVAČEM

Ne brinite za Dudua i Olića, nisu oni klinci

Eduardo statist u kolosalnoj predstavi Arsenala, Olić sa sigurne udaljenosti gledao kako Robben odvodi Bayern u sljedeći krug Lige prvaka. Trenerska politika rotacije ili razlog za Bilićevu brigu?
Munich's Ivica Olic, right, and Hoffenheim's Demba Ba, left, challenge for the ball during the German first division Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and 1899 Hoffenheim in the stadium in Munich, southern Germany, on Friday, Jan. 15, 2010. (dapd Photo/Christof Stache) NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ***
 AP

ZAGREB - Nicklas Bendtner se hat-trickom Portu u utorak probio na drugo mjesto ljestvice strijelaca Lige prvaka. S četiri gola 22-godišnji Danac sada puše za vrat prvom golgeteru platinastog natjecanja, Cristianu Ronaldu, a to je podatak koji teško može pomoći povratku Eduarda Da Silve na radar Arsenea Wengera .

Hrvatski nogometaš se nakon ozljede u premierligaškom dvoboju na Villa Parku (27. siječnja) nalazi u stanju slobodnog pada, njegov golgeterski rejting u svlačionici “topnika” bitno je narušen što najbolje ilustrira podatak da je u posljednjih osam Arsenalovih utakmica skupio samo 25 minuta, ulazeći kao joker s klupe protiv Stoke Cityja i Burnleyja. Wenger je u međuvremenu džepnom genijalcu Aršavinu pronašao dostojnog partnera u Bendtneru - inače napadaču čiji nogomet izazva više kontroverzi nego globalno zatopljenje - te usput u život vratio Thea Walcotta. Dudu mora brzo reagirati i ponuditi nešto s poznatog “fox in the box” repertoara ili će do kraja sezone biti osuđen na epizodne uloge.

Ivica Olić je u boljoj, ali ne i bajnoj situaciji. Louis Van Gaal mu u Bundesligi dozira minutažu, a u top-utakmicama poput dvaju sudara s Fiorentinom zaboravlja ga na klupi, premda mu je Olić u najdelikatnijem trenutku sezone produžio vijek trajanja na klupi bavarskog giganta onom čudesnom predstavom protiv Juventusa.

Treba li status njegovih najboljih napadača brinuti izbornika Slavena Bilića? Renomirani stručnjaci kažu - ne!

- Bilo bi bolje da obojica igraju, ali realnost je takva da su Dudu i Olić nogometaši jako velikih klubova, a za takve klubove igraju veliki i veličanstveni igrači. Jednostavno ne mogu uvijek dobivati minutažu kakvu bi željeli. Bayernov trener lako bi izabrao najboljih jedanaest da igra u ritmu nedjelja-nedjelja, ali momčad svaka tri-četiri dana igra ozbiljnu utakmicu pa i Van Gaal mora kalkulirati - kaže Tomislav Ivić.

Iz njegova rakursa, Nicklas Bendtner bio je logičan napadački izbor za Porto.

- On je konstitucijski jači i potpuno drugačiji od našeg Eduarda, koji je ponekad previše nježan. Eduardo je gol-igrač, on gol vidi iz kreveta, dok Bendtner više radi za momčad i unosi paniku u suparnički obrambeni red.





Eduarda i Olića treba ocjenjivati u kontekstu grupe. Obojica su ravnopravni članovi svojih momčadi, na njih Bilić uvijek može računati.

Ilija Lončarević dijeli Ivićevo mišljenje. Ne treba zvoniti za uzbunu jer Hrvatska ionako osuđena funkcionirati u režimu hladnog pogona sljedećih šest mjeseci.

- Ovog trenutka njihovo sjedenje na klupi nije alarmantno. Kvalifikacije počinju tek u rujnu, dotad se njihova forma i status u momčadi mogu promijeniti. Ne bih se brinuo za Eduarda i Olića, oni više nisu klinci nego dokazane vrijednosti i iskusni nogometaši - objašnjava Lončarević.

Hrvatska reprezentacija u prošlosti je patila od “sindroma igrača s klupe”. Dobar dio “vatrenih” u klubovima je krvario za minutažu, ali rezultati reprezentacije zbog toga nisu patili: - Može se tolerirati pojedinačne slučajeve, ali ne bi bilo dobro da dvojica-trojica standardnih reprezentativaca ne igraju u klubovima - dodaje Lončarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:26