ZAVRŠNI RAČUN

Nakon sramote u LP-u vrijednost dinamovaca pala za šest milijuna eura

 Srđan Vrančić/CROPIX

Šetnja dinamovaca kroz Ligu prvaka koštala je šest milijuna eura. Toliko su modri izgubili na vrijednosti nakon što su se “proslavili” u Europi. Prva momčad koja je istrčala protiv Reala u Zagrebu danas vrijedi tri milijuna eura manje nego onda u rujnu. Kapetan Milan Badelj izveo je momčad na Maksimir s nogama vrijednim 6,5 milijuna eura. Skoro pola godine kasnije one vrijede čak dva milijuna eura manje.

Rušenje ‘kapitalaca’

No, titula najvećeg luzera, prema transfermarktu, pripala je Sammiru. Dinamovoj desetki nakon europskih putešestvija cijena je pala za tri milijuna eura. Sammir je vrijedio osam, a ma kolika bila njegova želja da ode iz metropole, budući poslodavac kupovat će tri milijuna eura manje vrijednu robu. Zasad. Jer kako filho ne igra, cjenik mu sigurno neće rasti.

- Pad vrijednosti bio je očekivan s obzirom na dojam koji je Dinamo ostavio u Ligi prvaka, ali posebno brine rušenje cijena igrača na kojima je klub očekivao znatan prihod u ljetnom prijelaznom roku poput Badelja ili Sammira - tumači Darko Alegić, nogometni menadžer, koji tvrdi kako vrijednost s transfermarkta treba uzeti s rezervom. Alegić napominje da je visina transfera umijeće pregovaranja i znani zakon tržišta - odnos ponude i potražnje.

- Može neki igrač biti vrijedan pet milijuna eura, ali otići će za dva ili će otići za sedam - rekao je Alegić. I stoji ta njegova “ekonomija”, što uostalom dokazuju i igrači koji su unatoč debaklu u Ligi prvaka podebljali svoju vrijednost u eurima.

To su Beqiraj i Ibanez, a Alegić će istaknuti i Vrsaljka koji je zadržao svoj cjenik iako je propustio uvodni dio elitnog natjecanja. To su nogometaši koji bi na ljeto mogli spakirati kofere iz Maksimira, smatra ovaj menadžer čije mišljenje dijeli i njegov kolega Danko Đikić. On će, međutim, u startu istaknuti da njemački portal više nije projekt entuzijasta, nego ozbiljan pokazatelj kretanja vrijednosti.

Ponude s Istoka

- Uzeo ih je njemački izdavač Springer pod svoje i odmah se vidi koliko su postali ozbiljniji u svom poslu. Vrijednosti igrača puno su realnije nego što su bile prije i danas se transfermarkt može uzeti kao relevantan informator o kretanju tržišta nogometaša - jasan je Đikić. Otkriva da su za pojedince iz Dinama ipak stigli određeni upiti tijekom zimskog roka. S istoka su zanimljive ponude došle za, kaže, Ibaneza i Calella.

- Njima je, recimo, veliki plus što su Argentinci i kao takvi izuzetno zanimljivi nekim klubovima. Recimo, Metalist iz Harkiva ima šest Argentinaca i na njihovu temperamentu sjajno guraju u Ukrajini - objasnio je menadžer. No stidljive su to najave i čini se da velikog šopinga neće biti, ali u Maksimiru, barem tako kaže Đikić, ne trebaju podleći panici. Vrijednost koja se opasno strmoglavila definitivno je rezultat igre, ali insajderski Dinamo odlično kotira. Zasluga je to, objasnit će Đikić, transfera Modrića, Eduarda, Ćorluke, Mandžukića... Procjenjuje da na staroj slavi Dinamo može živjeti još godinu dana.

Dinamo od Lige prvaka zaradio 9,3 milijuna eura



Plasman u elitno nogometno natjecanje u startu je donio Dinamu 7,3 milijuna eura nagrade. Toliko Uefa honorira plasman u Ligu prvaka, a taj je novac uplaćen klubu iz Maksimira u nekoliko rata. Što se marketinga tiče, Dinamo je ostao “suh” budući da u cijenu te nagrade ulazi i naknada za marketing. Sve reklame koje su se vrtjele na tri utakmice išle su isključivo preko Uefe, i tu je Dinamo bio samo promatrač. Međutim, u blagajnu je išao novac od ulaznica. Prema procjeni, Dinamo je tu zaradio oko 1,5 milijuna eura. U konačnici, Liga prvaka donijela je 9,3 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:36