ANCELOTTI NA VRHU

NAJBOLJI TRENERI SVIJETA Bilić 80. na trenerskoj 'ATP listi', Mamić sve bliže Keku

Na drugom je mjestu Guardiola koji je prestigao Simeonea. Četvrti je Benficin Jesus, peti je Mourinho
 bjk.com

Internetska stranica www.coachworldranking.com pažljivo bilježi sve rezultate, zbraja bodove pazeći na koeficijente, važnost utakmica... I otkriva tko je najbolji klupski trener današnjice. Otprilike po uzoru na tenisku ATP ljestvicu, jer zbrajaju se bodovi iz tjedna u tjedan i uspoređuju s istim razdobljem lani, odnosno svaki trener “brani” lanjske bodove.

Komplicirano za detaljno objašnjavanje, međutim, zanimljivo, možda i jedini pravi pokazatelj trenutne trenerske forme.

Dakle, na trenerskoj rang-listi prvo mjesto sigurno drži Carlo Ancelotti. Osvojio je već 19.522 boda, zasad je neuhvatljiv konkurenciji. Na drugom je mjestu Pep Guardiola prestigao Diega Simeonea. Četvrti je Benficin Jorge Jesus, peti je Mourinho, u top 10 još su Emery, Blanc, Wenger, Pellegrini i Enrique.

A ovoga tjedna među prvih 100 je i jedan Hrvat: Slaven Bilić pobjedničkim se nizom na klupi Bešiktaša popeo sve do 80. mjesta.

Tjedan ranije bio je 106., dakle napredak je respektabilan. Bilić je dakle visoko plasiran, najbolje od svih trenera koji trenutačno rade u Turskoj, što je još jedan dokaz njegove trenerske vrijednosti.

A gdje su ostali hrvatski treneri na ovoj listi? Drugi je Zlatko Dalić, trener Al Aina, na 238. mjestu, treći je Zoran Mamić na 498, Zlatko Kranjčar još drži 528. mjesto iako je već neko vrijeme bivši.

Među 1000 su još Igor Jovičević (Karpaty, 719), Ivan Matić (Split, 770), Ivan Leko (Leuven, 889) i Mario Tot (Harbin Yiteng, 939)... Igor Tudor je 1229, Branko Karačić 1242, a Nenad Bjelica i Robert Prosinečki dokaz su “teniskog” principa zbrajanja bodova.

Bjelica je lani u ovo doba bio 267, a sad je unatoč uspjesima u Speziji 1252. Igranje i skupljanje bodova u Ligi prvaka i austrijskoj Bundesligi vrijedilo je više nego u Serie B, zato unatoč pobjedama Bjelica stalno gubi bodove u odnosu na lani. Robert Prosinečki je plasiran na 1274. mjesto, ali on od odlaska s trenerske klupe Kayserispora i nije imao priliku skupljati bodove za ljestvicu.

Zanimljiva je i “borba” Dinamovog trenera Zorana Mamića i Rijekinog Matjaža Keka. Tjedan dana ranije, 8. prosinca, Kek je imao veliku prednost, bio je 422, a Mamić 617. Sad se Mamić opasno približava, trenutačno je 498., dok je Kek 473.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:52