ODUŠEVILI BILI TIĆI

NA POLJUDU SE RAĐA VELIKA GENERACIJA Bašić, Maloku, Vlašić i Balić predvodnici novog vala!

S godištem 1996/97. četvrti je splitski pokušaj stvaranja velike generacije na Poljudu
 Ante Cizmic / CROPIX

Bašić je izborio kazneni udarac, Vlašić otvorio akciju za treći pogodak, Balić se opet predstavio u dobrom izdanju. Igrači iz generacije 1996/97. dali su značajan obol u pobjedi nad Udineseom, još jednom su pokazali koliko je veliki talent u njihovim nogama. Rađa li se na Poljudu nova velika generacija, stižu li na scenu igrači koji bi mogli na svojim leđima iznijeti velike klupske ambicije? Jasno je da stižu, ali ove sezone se zagrijavaju za iduću kada se očekuje njihov 'boom’.

Hajduk je na SP U-18 prošle jeseni u Emiratima imao pet igrača. Maloku, Grbić, Vojković, Prce i Blažević igrali su za hrvatsku reprezentaciju na tom natjecanju, a zbog ozljede je izostao kapetan selekcije Josip Bašić. Od šestorice pozvanih na SP, profesionalne ugovore danas imaju Maloku, Bašić i Grbić, u siječnju su taj status profića izborili 16-godišnjaci Vlašić i Balić te godinu stariji Hairlahović. U veljači je profesionalni ugovor dobio i Arlind Basha, tako da ukupno sedam igrača iz generacije 1996/97. ima profi-obvezu s Hajdukom. Jasno je da na isti status pretendiraju reprezentativci sa SP-a (Vojković i Prce, dok je Blažević ponuđeni ugovor odbio) i još mnogi iz juniorskog i kadetskog pogona, međutim u prvom su redu zasad šestorica igrača (plus Grbić) koji imaju profesionalni ugovor, a pritom i kod Tudora dobivaju minutažu i prigodu, kako na prijateljskim (Balić, Vlašić i Hairlahović) tako i na službenim utakmicama (Bašić, Basha, Maloku). Profesionalni ugovor ipak je najjači kriterij u izboru klupske perspektive, što ne znači da karijeru, čak i veću, možda neće napraviti igrači koji tek čekaju potpis profi-obveze.

S godištem 1996/97. četvrti je pokušaj stvaranja velike generacije na Poljudu. U procesu pomlađivanja gdje svake sezone sve mlađi igrači postaju prvotimci, izredalo se nadarenih igrača u rubrici 'talenti’. Ali još se nije ponovila generacija 1979/80. koja je iznjedrila igrače poput Pletikose, Sablića, Deranje, Andrića, M. Bilića, Šerića..., a kasnije su s priključila i dva bisera iz 1982. godišta, Srna i Carević. Većina je imala ulogu prvotimaca-nositelja u Hajduku, ali i u reprezentaciji U-21, kasnije i u najboljoj državnoj vrsti. Zato je Pletikosina generacija kriterij uspješnosti, najbolja u proteklih 20 godina.

Prije gotovo šest sezona imali smo obećavajuću temu “generacija 1989/90”. U ožujku 2008. Hajduk je u Maksimiru u derbiju s Dinamom zaigrao s momčadi u kojoj su se predstavili novi klinci poput Maloče, Jozinovića, Hrvoja Milića, Varvodića, Čopa, Trebotića... Duplericu smo posvetili velikim nadama s Poljuda, igračima koje je iskustvom predvodio stoper reprezentacije Hrvatske Igor Tudor. Ali, bila je to zadnja utakmica Tudora, a iz te generacije 1989/90. danas su u Hajduku ostali tek Maloča i Jozinović, s naglaskom da nijedan igrač iz te generacije još nije napravio veliki transfer s Poljuda. Drugi pokušaj uslijedio je dvije godine kasnije. Krenula je generacija 1991. u kojoj su dominirali Vukušić i Tičinović, a pored njih su u prvu momčad ušli Andrijašević, Lendrić, Glumac i Jonjić.

Uz godinu dana starije Trebotića, Čopa, Kalinića, Kukoča i Jozinovića, godište 1990/91. izgledalo je kao generacija koja će vratiti sjaj Pletikose i njegova društva. Međutim, brzo su se nade raspršile. Klub se odrekao Čopa, potom je Balakov eliminirao Tičinovića, Trebotića i Glumca, u inozemstvo su otišli Kukoč i Lendrić. Jedini veliki transfer potpisao je Vukušić, a iz generacije 1990/91. u Hajduku su i dalje Kalinić i Andrijašević.

Treći pokušaj uslijedio je s generacijom 1993/94. Od Marka Barišića, preko Tomičića do Antonija Milića, Džonija i Radoševića. U Italiju je bez profi-ugovora otišao Livaja, u Dinamo talentirani veznjak Marko Grčić. Kadetski prvaci su bili 2010., doimalo se da napokon stiže generacija koja će Hajduku vratiti šampionsku “patinu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:02