PIŠE D. KRUŠELJ

MOŽE LI PLATINI ZAŠTITITI ŠUKERA? 'Klađenje je izvor prihoda, ali i opasnost za nogomet'

Kada je na bečkom kongresu ovo proljeće izabran u Platinijevu vladu, Davor Šuker se predstavio kao nepokolebljivi borac protiv kladioničarskih makinacija.

Posljednji događaji su katastrofa za Fifu i narušavaju ugled nogometa kao sporta. Uefa je zbog tih događaja duboko potresena i ožalošćena.

Očita je potreba da se cijela Fifa preustroji i da se provedu ozbiljne reforme. Sljedeći Fifin kongres prijeti da će prerasti u farsu zbog čega je Europska asocijacija prisiljena pažljivo razmotriti treba li uopće sudjelovati na Kongresu i ondje upozoriti da će ovaj sistem, ako ne bude zaustavljen, na koncu ubiti nogomet...”

Je li nastupila zastara?

Pisamce i dalje zakvačeno na Uefinu internetsku stranicu pod naslovom “Uefa pokazuje crveni karton ovakvoj Fifi”, koje je Michel Platini poslao Seppu Blatteru u jeku afere s korupcijom, objavljeno je nakon posljednjeg sastanka Uefina Izvršnog odbora u Varšavi 27. svibnja. Mjesec dana kasnije Platini je pred intrigantnim izazovom; na sastanku europske nogometne vlade, koji će se u Pragu održati u ponedjeljak i utorak, trebao bi se očitovati o skandalu u vlastitom dnevnom boravku.

Je li jednako potresen transkriptima koji pokazuju da je Davor Šuker 2009. godine imao neku vrstu SMS romanse s Antom Šapinom i da je, prema navodima njemačke policije, povremeno djelovao kao frontman koji je uplaćivao oklade za berlinski kladioničarski gang? Ili te optužbe Platiniju nisu osobito napete jer su ionako već dobrim dijelom otišle u zastaru?

Nije objavljen dnevni red

Brojni Uefini komiteti okupljaju se u Pragu 29. i 30. lipnja, hodočašće visoke nogometne diplomacije prema Češkoj bilo je zamišljeno kao svečanost, odavanje priznanja domaćinu nakon spuštanja zastora na lijepo organiziran Euro U-21 u čijem se finalu u utorak sastaju Portugal i Švedska.

Silom prilika, nakon što je njemački ARD ponovno otvorio priču o kladioničarskoj mafiji i u njoj pod “tamnu sjenu” smjestio predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Platini i društvo bavit će se i ovom vrućom temom.

Njemački novinar Benjamin Best, koji je osvježio aferu dosad neobjavljenim transkriptima prisluškivanih razgovora Šapine i Šukera, već je poručio da je neformalnim kanalima iz Uefe do njega stigla vijest o pokretanju nove Uefine istrage o Šukerovoj ulozi.

Uefa službeno nije objavila što je agenda dvodnevnog vijećanja Izvršnog odbora, ali je znakovito da se među taksativno nabrojenim komitetima i odborima navodi i Odbor za hitnost (Emergency Pannel). Riječ je zapravo o Platinijevu “užem kabinetu” od pet članova, koji kao neka vrsta pokretnog suda može donositi hitne odluke. A afera sa Šukerom definitivno pripada krugu urgentnih slučajeva, barem iz jedno razloga - klađenje je već izvjesno vrijeme u Uefinim dokumentima obilježeno kao neprijatelj sporta.

‘Jedanaest vrijednosti’

U neformalnom programu organizacije pod naslovom “Jedanaest vrijednosti”, tamo na desnom krilu pod rednim brojem sedam navodi se “Sportski integritet i klađenje”. Što Uefa misli pod tim? “Klađenje je izvor prihoda, ali i opasnost za nogomet, posebno za integritet natjecanja.

Ispravno je da nogomet dobiva svoj pošteni dio od ovako ostvarenih prihoda, ali primarni cilj mora ostati totalna posvećenost očuvanju sportskog poštenja i pravilnog vođenja natjecanja, s ciljem da sačuvamo istinski duh naše igre”, stoji u Uefinu programu.

Kada je na bečkom kongresu ovo proljeće izabran u Platinijevu vladu, Davor Šuker se predstavio kao nepokolebljivi borac protiv kladioničarskih makinacija.

Upitna vjerodostojnost

“Uefin top-prioritet je zaštititi nogometnu igru, što često nije jednostavno kako na prvi pogled izgleda. Financijska kriza prijeti našoj igri i zato je nužno unaprijediti pravila financijskog fair-playa.

Zaštititi igru također znači i obračunati se s pitanjem namještenih utakmica”, rekao je Šuker nakon izbora u ExCo u ožujku ove godine.

Prag će ponuditi odgovore koliko vjerodostojnim Šukera u njegovoj borbi doživljavaju Michel Platini i društvo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:35