JOSE URLAO NA NOVINARE

Mourinho: 'Kada ste vidjeli sastav, rekli ste da sam lud... A što sad kažete?'

 AP

Prvo je bila opsada, neobična slika u kojoj momčad Josea Mourinha grozničavo navaljuje na Cityjev autobus parkiran u kaznenom prostoru, pritom drži loptu u posjedu 74 posto vremena i ne uspijeva postići gol.

Onda je gostima dosadilo čučati u tom submisivnom položaju pa su pokazali zube, okrenuli utakmicu naglavce i čak dva puta poveli. Na kraju nam je isporučen uvrnuti rasplet, “privedite osumnjičene” na nogometni način, nesumnjivo klasik za neke buduće best of kolekcije Uefa Lige prvaka. Uz razliku da su Mourinho i Roberto Mancini privodili na informativne razgovore različite osumnjičenike.

Karizmatični Realov trener je preokret u posljednjih pet minuta utakmice dočekao u ekstazi, na koljenima, presretan “jer je momčad pokazala svoj pobjednički DNK” koji je negdje putem posijala nakon pobjede protiv Barcelone i osvojenog Superkupa. “Special one” se nakon meča, nimalo džentlmenski, obrušio na novinare. Ugasite i ponovo upalite kompjutore, poručio im je, jer morate baciti u koš unaprijed pripremljene tekstove.

Osvetnički monolog

- Vi biste me proglasili ludim jer sam ostavio Ramosa na klupi, jer su na marginama ostali kreativni vezni igrači ( Oezil i Modrić, op.a.), jer su utakmicu zajedno započeli Xabi Alonso, Khedira i Essien. Spočitavali bi mi što sam u momčad uvrstio Higuaina koji ima lošu statistiku u Ligi prvaka, umjesto da pružim priliku Benzemi. I Marcelo je u tim tekstovima trebao ostati na klupi jer je bilo logično da igra svježiji Coentrao. Znam sve što ste pripremili, sve što je bilo unaprijed napisano - deklamirao je Mourinho.

Je li ovaj osvetnički monolog smišljeno pušten u promet kako bi se svlačionica i trener udružili i motivirali u borbi protiv “vanjskog neprijatelja”, ili je Mourinho meč sa Cityjem zaista dočekao u stanju blage paranoje, u strahu od otkaza, zapravo nije niti bitno. Real je trijumfirao u rijetko viđenom spektaklu jer je igrao odlično i jer su se njegovi nogometaši “borili kao životinje” (ocjenjuje Mourinho).

Bombardiranje Cityja

Bilo bi nepravedno i ponižavajuće potpisati kapitulaciju nakon 30 udaraca prema Cityjevim vratima, od čega je čak 17 lansirano u okvir Hartova gola.

Pobjednički gol bio je, kako predvidljivo, djelo Cristiana Ronalda, njegov 151. u 152 utakmice za kraljevski klub. Prije nego što će Portugalac otpustiti projektil prema cilju, čak su trojica suparničkih nogometaša mogla/morala bolje reagirati. Zabaleta je u pokušaju bloka ostao na pogrešnoj nozi, kapetan Kompany se neobjašnjivo sagnuo pred loptom, a vratar Joe Hart je pospanom reakcijom dopustio da mu lopta prođe “kroz trbuh”. Cityjev golman je nakon utakmice samokritički progovorio o nedostatku kičme u “blue moon” svlačionici. “Samo sebe možemo kriviti. Nemamo pravo tapšati jedan drugog po ramenu”, kazao je Hart i tako isprovocirao gnjev klupskog menadžera.

Sukob Mancinija i Harta

Uzgred rečeno, Hart je u dijelu engleskog tiska prepoznat kao heroj predstave. Reporter Independenta čak ga proglašava igračem utakmice, premda je kod sva tri pogotka mogao bolje reagirati.

- Hart je golman i njegov je posao zaustavljati lopte koje idu na naš gol. Ako itko ima pravo kritizirati momčad, onda sam to ja. Nikako Hart - rekao je Mancini.

Njegova je momčad u posljednjem kolu Premiershipa stigla do naslova upravo ovakvim šokantnim preokretom protiv QPR-a, pokazavši pritom nesalomljiv karakter, ali čini se da je u europskoj školici Manchester City zasad samo đak ponavljač. U prošloj kampanji Lige prvaka momčad je zapela u skupini smrti s Bayernom, Napolijem i Villarrealom, sada trasu do 10 bodova i nokaut-faze natjecanja mora graditi preko Borussije, Ajaxa i još jednom Reala. U svojem madridskom izdanju City će se mučiti jer se samo Yaya Toure predstavio u formatu svjetske klase, dok su Silva, Nasri, Kompany i društvo igrali role suzdržanih promatrača.

Nešto zapaženiju, ali ipak epizodnu ulogu u Realovoj pobjedi odigrao je i Luka Modrić. Nakon nekoliko uvodnih utakmica u novoj sredini Modrić je nagovijestio da ima što kazati na najvišoj razini, ali na mjesto startera ne može računati. Takav status u Mourinhovoj bilježnici rezerviran je samo za Casillasa, Pepea, Xabija Alonsa i Ronalda...

- Upravo zbog ovakvih utakmica sam došao u Madrid, objasnio je Luka nakon dvoboja sa Cityjem. - Presretan sam u Realu, uživam u svakom trenutku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 06:20