ZVIJEZDA HNL-a

Morales: Živim za proljeće u Europi

 Ronald Goršić / Cropix

Pedro Andres Morales Flores (24) najbolji je strijelac u prvih 17 kola HNL - pogodio je 13 puta što je za veznog sjajno, a na listi asistenata vrh dijeli sa suigračem Slepičkom - imaju po osam, pišu Sportske novosti.

- Vrlo sam sretan zbog tih podataka. Pogotovo zato što sam cijele prošle sezone zabio sedam golova. Učinak je iznad očekivanja, premda mi je jedan od ciljeva bio pokazati se u pravom svjetlu, u punom sjaju. Znao sam da mogu. Ipak, cilj kluba je veći od svakog pojedinačnog, stoga bi kruna sezone bio tek plasman u proljetni dio Europske lige!

SVE O SPORTU PROČITAJTE NA STRANICAMA SPORTSKIH NOVOSTI

Dinamovi inozemci rijetko istupaju u medijima. Mago Morales (to mu je nadimak) jučer nam je bio dostupan zahvaljujući akciji glasnogovornika Ade Kožula. Budući da se prevoditelj Antonio u međuvremenu zaposlio u Madridu, koristili smo pomoć Danijela Bračuna, kolege s internetskog izdanja SN, sina bivšeg asa Milivoja koji je odrastao i pokraj španjolskih stadiona.

- Samo pitajte, imam ja vremena! - reagirao je Pedro na natuknicu da nam treba duže od sata jer dvije stranice traže mnogo materijala.

Čuli smo da je Morales sjajan dečko, no nismo predmnijevali toliko srdačnosti, skromnosti i jednostavnosti od zvijezde koja godišnje u Maksimiru prima zajamčenih 350 tisuća eura, a službeno je procijenjen na 4,5 milijuna eura, po čemu je odmah do rekordera Mandžukića (7,5). Ako je geslo njegove domovine, Čilea, “Razumom ili silom!”, on nipošto ne rabi taj drugi dio...

- Drago mi je da sam napredovao u svemu pomalo, u pogađanju i razigravanju, napose u fizičkom smislu.

Tko je za to zaslužan?

- Trener Jurčić, koji je stvarno izvrstan. Prilagodio mi je treninge, osobito u stankama zbog nastupa reprezentacije. To je bilo nužno jer sam zaostao na početku sezone - virus svinjske gripe nije dopustio da odradim kompletne pripreme.

Kako tumači povremene oscilacije, svoje i momčadske?

- Kad smo spremni fizički i mentalno, kad smo sasvim koncentrirani, podbačaja nema, stvari obično ispadnu dobro. Osjetio sam neko nezadovoljstvo i nakon nedjeljnog susreta u Čakovcu. Zašto? Nije bilo loše iako u 1. poluvremenu lopta nije htjela u mrežu. Kritike su prestroge.

Sluti li sretan rasplet europske priče?

- Naravno. Mi ćemo svoje napraviti i još jednom pobijediti Temišvar. Svi živimo za 17. prosinca i nova tri boda, stopljene su želje igrača, trenera, funkcionara, navijača, građana. Nadam se da će Ajax biti dostojan vlastitog imena, tradicije i slave, da neće suviše eksperimentirati sa sastavom omogućavajući Anderlechtu remi... Amsterdamski div je previše ozbiljan da bi se zezao!

Šteta što Dinamo ni s Nizozemcima ni s Belgijancima ništa nije osvojio u Zagrebu...?

- Događa se. Anderlecht se provukao, realizirajući dvije usamljene kontre, zaista je bio sretan!

Postoji li partner koji Modre može zaustaviti na putu do novog naslova prvaka?

- Ne postoji. Hajdukov zaostatak je velik, a ni ozračje mu nije naročito. Ne nazirem protivnika koji bi nas brinuo. Međutim, postoji nekoliko klubova koji su goropadni na svom terenu, igraju kvalitetno i ne smiješ ih podcijeniti. Najmanje pak bilo kome smijemo dopustiti da se razmaše u Maksimiru, to ne dolazi u obzir!

Dokad vrijedi ugovor?

- Nemam pojma, valjda do 2012. Traje jedna etapa, jedna runda kojom sam prezadovoljan. No bilo bi logično da nastavim negdje na Zapadu. Želim takav iskorak. Moram se nametnuti pa će me zapaziti i kupiti.

Na koju destinaciju biste najradije?

- Intrigira me Španjolska, jednom sam izjavio da je zaigrati za Real Madrid san svih snova! Pod br. 2 je Italija. Pa Njemačka prije Engleske.

Dok je ovdje s kim najviše i najradije surađuje?

- S Ibanezom, koji je na istoj strani. Lučo mi je važan i radi kontakata, hrvatskim barata izvrsno. Ja puno razumijem, malo govorim. Možda i zbog jezika zgodno je kad su na igralištu Calello i Cufre. Sve se bolje dopunjavam sa Slepičkom. Svakako i sa Sammirom. Od Hrvata pak volim kombinirati s Badeljom, Tomečakom, slažem se i sa Sivonjićem. Najdraži mi je Lovren, perfektna osoba i nogometaška klasa!

Kakav je s glavnim gazdom, Mamićem?

- Naši su odnosi korektni. Sviđa mi se što Zdravko inzistira na obiteljskoj klimi. Svi mi, cijeli klub, dišemo zajednički!

Ponekad se čuju pokude na račun stranaca, dominira zaključak da je samo Morales dostojan “svetog dresa”?

- Ne bih ja to tako, a i nije u mojoj domeni; neka prosuđuju ljudi iz Uprave, struke, medija. Jasno je da nitko ne blista uvijek, za to sigurno postoje objektivni razlozi. Nekad te spriječi ozljeda, nekad bioritam, nekad je suparnik naprosto bolji.

Veseli ga pozitivan stav publike.

- Prema meni je super. Osjećam da me BBB poštuju i vole, izrazito srdačni i kad se sretnemo u gradu. Impresioniraju skandiranjem i neprestanim pjevanjem. Pričao sam prijateljima iz Čilea o svemu tome, slao im navijačke rekvizite.

Kako Pedro Morales živi ovdašnje dane, smeta li mu jezična barijera, s kim se druži, ima li hobi?

- Možda je i bolje da nemam tumače, prisiljen sam se truditi i učiti vaš jezik, koji nije jednostavan. Kad zapne, uskoči Lučo, on je bitan u svlačionici kad se barata stručnim izrazima. Inače, Zagreb je prekrasan. Sve mi je ovdje savršeno!

Naši Vatreni nisu uspjeli, World Cup će promatrati na TV ekranima...?

- To je tako tužno za desetu momčad svijeta. Ne smijete kukati, treba se okrenuti novim izazovima, ispraviti pogrešku prvom prilikom. To je moguće, kvaliteta je neupitna.

Tko prednjači?

- Trojka iz Tottenhama - Modrić, Ćorluka i Kranjčar, i još dvojica - Eduardo i Srna.

Favorit za svjetskog prvaka?

- Bez razmišljanja - Španjolska. Zatim Brazil. Ostali ovim redom: Engleska, Italija, Portugal, Argentina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 23:57