BITNA POBJEDA

Mlada vrsta Hrvatske osvojila Slovačku

Malu nogometnu rapsodiju komponirao je Dražen Ladić u prvom poluvremenu dvoboja u Zlate Moravcama
Slovacka, Zlate Moravce, 181109.Kvalifikacijska utakmica Hrvatske U-21 nogometne reprezentacije za Europsko prvenstvo.Na fotografiji: Martin Baran i Mato Jajalo.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZLATE MORAVCE - Put od rapsodije do ruba raspada prošla je Ladićeva vrsta, koja je u prvom poluvremenu pregazila suparnika, da bi u nastavku upala u crnu rupu i tamo boravila sve do fiiniša utakmice kada je munjevitim i preciznim kontranapadom iščupala pobjedu.

Malu nogometnu rapsodiju komponirao je Dražen Ladić u prvom poluvremenu dvoboja u Zlate Moravcama natjeravši četiri tisuće domaćih navijača da nijemo odslušaju filharmoniju u kockastim dresovima. Tako je moderna i uvjerljiva bila demonstracija sile hrvatskih nogometaša da domaći navijači nisu imali snage za reakciju. Samo se jednom, u 42. minuti kada su domaći igrači prvi put puknuli u okvir Kelavina gola, s tribina začuo stidljiv pljesak...

Badelj, Rakitić, Vida, Kalinić i društvo su u prvih 45 minuta otpuhali s travnjaka domaću momčad i mogli su već tada hladno uknjižiti bodove te nastavak odgledati s terese kafića u susjedstvu. Zašto se to nije dogodilo treba pitati najiskusnije i ponajbolje igrače ove momčadi, Ivana Rakitića i Nikolu Kalinića.

Rakitić je, naime, u 27. minuti zapucao jedanaesterac nakon neoprezna Csehova uklizavanja kojim je digao Vidu u zrak. Schalkeov nogometaš odlučio se za nisko plasiranje s bijele točke, ali je golman Dubravka provalio njegovu namjeru, bacio se u pravu stranu i uhvatio živu loptu.

Nikola Kalinić je prethodno postao kandidat za zvijezdu šaljivog kućnog videa; u 11. minuti on je sa dva metra udaljenosti od gol-crte uspio promašiti cijeli okvir nakon idealnog Oremušova ubačaja.

Dvojac unovačen iz 'liga petice' se ipak iskupio (pred očima Slavena Bilića) efikasnom suradnjom u 28. minuti, odmah nakon promašena jedanaesterca. Rakitić je tada majstorski podvalio loptu iza domaćih stopera, Kalinić utrčao i s ruba kaznenog prostora provukao je ispod vratara.

Stanka u poluvremenu pokazala se prijelomnom točkom utakmice. Slovaci su se konsolidirali i već na startu prvim ozbiljnijim 'drukom' stigli do izjednačenja. U 48. minuti Gergel se probio desnim bokom i oštro poslao loptu n Kelavin peterac. Naši stoperi i vratar Kelava skamenjeno su gledali Sylvestra koji je sa 3-4 metra zakucao loptu pod gredu.

Pogodak je demoralizirao momčad čija je obrana odjednom postala propusna poput potrošene ploče za pikado. Domaći napadači sijali su paniku pred Kelavinim golom, a ni Ladić nije uspio zadržati mirnoću o čemu svjedoči podatak da je solidnog Jajala povukao iz igre već u 61.minuti, iako je Perišić bio daleko diskretniji i praktično jedini neprimjetan u našim redovima.

Slovačka - Hrvatska 1-2 (0-1)

Slovačka: Dubravka, Čikoš 6, Janocik 6, Peciar 6, Cseh 5 (od 46. Mak 6), Prohaska 6, Baran 6, Gergel 6, Stoch 7, Grendel 6 (od 84. K. Kuzma-), Syilvestr 7 (od 69. Lačny 6)

Hrvatska: Kelava 6, Vida 8, Lovren 6, Maloča 6, Jozinović 6, Oremuš 7, Badelj 7, Jajalo 6 (od 61. Ljubičić 5), Rakitić 6, Perišić 5 (od 73. Školnik-), Kalinić 7 (od 90. Barbarić-)

Stadion: FC Vion Zlate Moravice. Gledatelja 3.548.

Sudac: Mark Courtney. Pomoćnici: McDowell i Munn (svi Sjeverna Irska).

Žuti kartoni: Janošik, Gergel, Maloča, Badelj. Crveni karton: Maloča (90 - drugi žuti)Igrač utakmice: Domagoj Vida

Strijelci: 0-1 - Kalinić (28, as. Rakitić), 1-1 - Sylvestr (48, as. Gergel), 1-2 Vida (86, as. Kalinić).

Skupina 7:

Slovačka - Hrvatska 1-2

1. Hrvatska 5 4 0 1 10-6 12

2. Slovačka 5 3 1 1 7-5 10

3. Srbija 5 3 0 2 8-7 9

4. Norveška 5 1 1 3 8-10 4

5. Cipar 6 1 0 5 4-9 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:44