USPJEŠNI MENADŽER

Marko Naletilić: Kriza i Uefina kontrola nad proračunima klubova krivi su za opću štednju

 Goran Mehkek / Cropix

Najugledniji hrvatski menedžer s Fifinom licencom, Marko Naletilić, ove je zime napravio dva posla vrijedna 6,000.000 eura. Djibrila Cisséa je za 5,000.000 eura od Lazija kupio QPR, dok je Monaco za 1,000.000 eura, od čega 700.000 Hajduku, što je, uz posudbu Ivana Santinija iz Zadra u Freiburg, jedini izlazni transfer u zapadnu Europu iz HNL-a prošlog siječnja.

Naletilić je na posudbu na Poljud iz moskovskog Spartaka doveo Filipa Ozobića, te u Sampdoriju iz Parme Talijana Graziana Pelléa, a dogovorio je za 1,5 milijuna eura 50-postotno vlasništvo Juventusa nad naturaliziranim Francuzom Saphirom Taiderom iz Bologne i mogućim otkupom već ovo ljeto. I to bi bilo to za početak 2012.

Slab zimski promet

- Siječanj 2011. je bio jako iznad prosjeka, ali ovaj zimski 'mercato' bio je ispodprosječan. Najveći razlog je ekonomska situacija u zapadnoj Europi, ali i maksimalna kontrola poslovanja klubova u EU, koje provode nacionalni savezi, te Uefa preko svog programa financijskog ‘fair-playa’. Strogo se kontrolira ulaz i izlaz novca, klubovi koji su u minusu ne mogu poslovati, kupovali su oni koji su nekoga prodali, a prodavali oni kojima je trebalo da prijeđu u plus ili skupljaju sredstva za ljeto - kaže Naletilić junior, koji europsku krizu na koju su imuni samo klubovi čiji su vlasnici ruski ili arapski tajkuni dočarava još jednim upozorenjem:

- Slobodni igrači, posudbe i posudbe s opcijom kupnje na ljeto, to je većinski trend trgovanja nogometašima zimi, koji se ne odnosi na primjerice klubove onih zemalja čiji nogometni savez ili državne organe ne zanima podrijetlo novca koji se obrće u transferima.

Naletilić, jasno, ne želi prokazivati zemlje i klubove u kojima se još uvijek posluje kao u filmovima, s koferima i svežnjevima novčanica, te gepkom kao opcijom uvjeravanja, a kao drugi razlog manjeg trošenja zimi nego ljeti, osim kraćeg trajanja prijelaznog razdoblja, spominje i klupsko planiranje poslovanja:

Nitko ne želi rizik

- Momčadi se slažu ljeti, a zimi se samo nadopunjavaju u slučaju ozljeda ili zaustavljanja rezultatskog pobačaja, ali veće iznose mogu si dopustiti samo klubovi sa sigurnim izvorima financiranja, koji ne ovise o, primjerice, plasmanu u Ligu prvaka. Oslanjanje da će ti se poklopiti rezultat pa ćeš od Uefinih premija nadoknaditi minus rizik je u koji se nitko ozbiljan ne upušta, dovoljno ilustrativna je i spoznaja da Milan i Juventus nisu u stanju kupiti igrača ako nekoga prethodno ne prodaju - poručuje Naletilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 12:01