ODLAZI MOURINHU

Marko Livaja sve dogovorio s milanskim Interom!

 Vladimir Dugandžić / Cropix

U sjeni završnice sezone i finala Hrvatskog kupa na Poljudu se događa prava drama. Hajduk pokušava na sve načine zadržati Marka Livaju, mladog centarfora koji je, kako doznajemo, dogovorio sve uvjete transfera u milanski Inter. Ostala je samo formalnost: da Livaja stavi potpis na trogodišnji ugovor s talijanskim klubom.

Mladi napadač (r. 26. kolovoza 1993.) s Hajdukom ima stipendijski ugovor koji mu ne može biti prepreka za odlazak. Zato mu Hajduk sada nudi profesionalni ugovor i to na tri godine. O tome se raspravljalo na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora na kojoj je zaključeno: ”Moramo zadržati Livaju!”

Livaja je jedan od najtalentiranijih mladih Hajdukovih nogometaša koji se pojavio zadnjih godina. Mladog centarfora u prvu momčad Hajduka lansirao je bivši trener Edoardo Reja koji ga je vodio na pripreme u Španjolsku gdje je upisao prve nastupe. Ipak, Livaja nije zaigrao ni na jednoj prvenstvenoj niti kup-utakmici za Hajduk.

Jer otkako je Poklepović preuzeo funkciju trenera, Livaja nije bio u konkurenciji za prvu momčad, nego je nastavio igrati i zabijati za kadetsku i juniorsku.

Šira javnost upoznala je Livaju prošle zime na božićnom malonogometnom turniru Četiri kafića u Spaladium Areni kada je oduševio svojim golovima i potezima, a proglašen je za najboljeg igrača i strijelca turnira.

Iako tek 16-godišnjak, Livaja je gotov igrač, ranije od svojih vršnjaka je fizički formiran što je koristio kao prednost. A njegova nogometna vještina je impresivna.

- Livaja ima urođenu brzinu, ali i osjećaj za gol kakav nisam odavno vidio kod nekog Hajdukova igrača - ocjena je Zlatka Vujovića.

Hajduk želi zadržati Livaju, ali izgleda da su minimalne šanse da će on prihvatiti ponuđeno. Inter je ipak preveliki izazov...

Marko Livaja

napadač

16 godina

(r. 26. kolovoza 1993.)

visina: 182

težina: 81

tržišna vrijednost: 50.000 eura (transfermerkt.de)





Otkrio ga je Franko Bogdan, a u Hajduk vratio Ivan Buljan

Marka Livaju otkrio je Franko Bogdan, nekadašnji prvotimac Hajduka i prvoligaški trener koji se okrenuo radu s djecom u vranjičkom Omladincu gdje je ustrojio pravi rasadnik talenata. Bogdan je njegov “nogometni otac”. Livaja je s nogometom počeo u kaštelanskom GOŠK-u, Bogdan ga je zapazio s desetak godina, a već s 14 stavio ga je da igra za prvu momčad Omladinca.

Bogdan ga je i usmjerio prema Hajduku, jer Livaja je bio i na meti Dinama. Mamićevi skauti u Dalmaciji primijetili su da nedaleko Poljuda raste briljantan talenat kojeg Hajduk nije “prepoznao”. Livaja je čak zaigrao za Dinamo. Prije dvije godine na turniru u Italiji na šest utakmica zabio je šest golova te bio proglašen za najboljeg igrača i strijelca turnira.

Zdravko Mamić bio je vrlo galantan i konkretan, ponudio je obitelji Livaja preseljenje u Zagreb, stan i stalni posao za njegove roditelje, a Marku profesionalni ugovor. Već je bilo sve dogovoreno kad je informacija stigla do Poljuda te je Hajduk u zadnji čas na intervenciju tadašnjeg sportskog direktora Ivana Buljana pozvao mladog nogometaša u Poljud. Mamić se povukao zbog prešutnog dogovora o međusobnom neotimanju talenata.

Uz Bogdana na nogometni razvoj Marka Livaje značajno je utjecao i Ivan Gudelj, izbornik kadetske reprezentacije Hrvatske koji je prepoznao njegov potencijal te ga je pozivao u reprezentaciju dok je igrao u Omladincu. Livaja je bio jedini kadetski reprezentativac koji nije igrao u prvoligaškom klub, često jedini izvan redova Hajduka i Dinama.

Hajduku odšteta od 300.000 eura

Hajduk bi trebao zaraditi oko 300.00 eura od transfera Marka Livaje u Inter. Milanski klub spreman je isplatiti i veću svotu od one koja je predviđena Fifinim propisima kako bi ostvarili dobre odnose s Hajdukom. U Interu bi Livaja imao ugovor na tri godine te bi odmah bio priključen juniorskoj momčad. Ugovor je stimulativan, a predviđeni su posebni bonusi za nastupe za prvu momčad. Prije nego što bi ušao u konkurenciju za sastav Josea Mourinha, Livaja bi trebao proći kaljenje u nekom od talijanskih klubova, Interovih filijala.

Ako ostane bit će najmlađi profesionalac u Hajduku

U slučaju da ostane u Hajduku i potpiše profesionalni ugovor, Livaja bi postao najmlađi profesionalac u klupskoj povijesti. Dosad je tu titulu nosio Mario Tičinović koji je sa navršenih 17 godina potpisao ugovor na tri godine za Hajduk.

Edoardo Reja ga je preporučio Laziju

Marka Livaju već dugo prate skauti najvećih europskih klubova. Na nedavnom turniru u Sarajevu gdje je igrao za kadetsku reprezentaciju na kvalifikacijskom turniru za Europsko prvenstvo, Livaju su pratili skauti Chelseaja. Također, sve informacije o 16-godišnjem centarforu imali su klubovi iz Francuske: Lyon, Auxerre i Saint-Etienne te klubovi iz španjolske Primere. Talijani su bili najbrži i najkonkretniji.

Iako je Livaja sve dogovorio s Interom, pismo preporuke s njegovim imenom našlo se i u Laziju. Tamo je Edoardo Reja, bivši Hajdukov trener preporučio šefovima omladinske škole da obavezno obrate pažnju na Livaju. Zbog mladog napadača ovih dana u Splitu se očekuje Igli Tare, sportski direktor Lazija, koji je najavio dolazak na turnir u prigodi Sv. Duje na kojem uz kadetske momčadi Hajduka, Dinama i praške Sparte igra i Lazio.

Zadnji je otišao Ivan Perišić koji se napravio karijeru u Belgiji

Ako ode iz Hajduka, Marko Livaja upotpunit će plejadu mladih nogometaša koji su prerano otišli u inozemstvo. Mnogi su odlazili kao golobradi mladići i nisu svi uspjeli iz prve. Iako je svaki priča za sebe.

Ivan Perišić je sa 16 godina otišao u Sochaux, ali tamo nije dočekao šansu nego se probio tek u Belgiji, najprije na posudbi u Roeselare, a onda u Club Bruggeu. Ivan Strinić nije imao uspješan pokušaj u Le Mansu, ali je karijeru oživio u H. dragovoljcu odakle se vratio u Hajduk i danas je na pragu A-reprezentacije. Filip Marčić je otišao u Bordeaux.

Čak se i Ivica Mornar u jednom trenutku sa 17 godina našao u Barceloni, ali se vratio u Poljud i afirmirao u Hajduku odakle je napravio sjajnu karijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:06