ODLUKA U PONEDJELJAK

MARATONSKO SUĐENJE Šimunić se branio do mraka, Slovenac uvjerava CAS da je 'Za dom spremni' ustaški poklič

Svjedoci u korist Šimunića, negdašnji suigrači i treneri, govorili su o njegovom liku i djelu. Na sudu je pak odluka je li on sa "Za dom" nekoga diskriminirao
 Drago Sopta / CROPIX

Na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei je održano saslušanje u predmetu Josip Šimunić protiv FIFA-e. Pred predsjedanjem suca Hendrika Keslera iz Nizozemske, uz kojeg Vijeće čine Talijan Luigi Fumaggallia i Švicarac Marco Balmellia, ispitani su svjedoci obje strane. Suđenje, koje je trajalo cijelo poslijepodne, odvijalo se iza zatvorenih vrata, mediji nisu smjeli nazočiti. Odluka će biti poznata najkasnije do ponedjeljka 12. svibnja. Nezadovoljnoj strani ostaje pravo žalbe Vrhovnom sudu Švicarske, ali to Šimuniću ne bi puno značilo. CAS će riješiti ostaje li mu zabrana igranja na Svjetskom prvenstvu ili ga Niko Kovač može staviti na popis koji mora poslati FIFA-i do 13. svibnja. Ako sada ne dobije spor, potom bi mu bilo prekasno za igranje na Mundialu.

Šimunić je zbog povika "Za dom" nakon utakmice s Islandom sankcioniran sa 10 utakmica zabrane nastupanja za Hrvatsku u službenim natjecanjima i sa 30.000 eura. Njegovi odvjetnici, pogotovo Davor Prtenjača, bili su optimistični proteklih tjedana.

FIFA je promijenila svjedoka kad je u pitanju politički aspekt tog pozdrava. Umjesto Amerikanca Barryja M. Lituchyja, na kojeg se pozivala u obrazloženju kazne, a koji je najpoznatiji po svjedočenju u Haagu u korist Slobodana Miloševića, pozvan je Slovenac Božo Pepe, sveučilišni profesor iz Ljubljane. Svjedoci u korist Šimunića, negdašnji suigrači i treneri, govorili su o njegovom liku i djelu. Na sudu je pak odluka je li on sa "Za dom" nekoga diskriminirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:37