ZORAN MAMIĆ

'Mandži smo oprostili, a ako Bišćan bude kriv, bit će sankcija'

Sve sam radio u dobroj namjeri. Na kraju krajeva, jedino je rezultat taj koji je mjerilo svega. Dinamo ima dobar rezultat'
 Branimir Boban / Cropix

Rijetko ili gotovo nikako ne pojavljuje se u medijima. Sportskog direktora Dinama Zorana Mamića mnogi su optuživali da se skriva, da ne želi odgovarati na neka pitanja, da šutnjom zapravo pokriva svoje greške pri selekciji momčadi. U Beleku je pristao na razgovor. Jeste li dobro selektirali momčad, kako ste doživljavali napade da ste loše radili svoj posao, tu se primarno mislilo na dovođenje stranaca?

- Uvijek ima grešaka, tako i kod mene. Što ja znam... Ne mogu kazati da nisam znao da sam napadan, ali nisam se previše opterećivao time.

SAZNAJTE SVE O SPORTU NA STRANICAMA SPORTSKIH NOVOSTI

Znači da mirno spavate kad su u pitanju vaši potezi sportskog direktora?

- Sve sam radio u dobroj namjeri. Na kraju krajeva, jedino je rezultat taj koji je mjerilo svega. Dinamo ima dobar rezultat. Naravno da može biti još bolji i kvalitetniji. Tu logično mislim na europska natjecanja. Ali ciljeve koje smo si zadali mi smo ispunili.

Koji je bio najvažniji?

- Afirmirali smo jako mnogo mladih igrača. Imamo vrlo kvalitetno odabranu momčad.

Ipak, može li malo posipanja pepelom? Sami ste rekli da niste bezgrešni. Navedite neke svoje pogreške?

- Teško je sad detektirati konkretnu grešku. Kad sam radio neke stvari, mislio sam da je u tom trenutku to najbolje za Dinamo. Uvijek možemo maštati i raspravljati o tome “što bi bilo kad bi bilo”. To je jednostavno nogomet, takav posao. Ništa se ne može sa sigurnošću tvrditi.

Pričamo li mi to o Papadopoulosu? Je li to bila vaša najveća greška?

- Naravno da sad možemo diskutirati jesmo li ga trebali dovesti ili ne. U tom trenutku nismo imali dovoljan broj napadača, Slepička je bio ozlijeđen, mučio ga je gležanj. Morali smo dovesti napadača takvog profila. Po svim referencama koje on ima, a na svjetskoj su razini. Nitko nije mogao osporiti da se radi o pravom pojačanju. Mi smo bili sretni da smo ga dobili.

Poslije više niste bili sretni...

- Nažalost zbog njega samog, zbog sustava igre i još nekih faktora nije pokazao ono što može. Dogodilo se to što se dogodilo.

Navodno Papadopoulos u Celti iz Viga sad ima plaću od 100.000 eura godišnje, a vi ste ga plaćali 650.000 tisuća. Da niste malo pretjerali u plaćanju?

- Neću govoriti o ciframa, isto tako ne mogu tvrditi koliko zarađuje u Španjolskoj. Mi smo ga doveli jer je bio slobodan na tržištu i bez odštete. S obzirom da za njega nije plaćena odšteta, Pap uopće nije bio skup.

Kako objašnjavate činjenicu da Mario Mandžukić, najveća zvijezda momčadi, nije dobio nikakvu adekvatnu ponudu za odlazak u inozemstvo?

- Ima nekoliko razloga. Prvi je financijska kriza u svijetu, klubovi više ne žele investirati kao inače. Nadalje, problem za budućeg kupca je što smo izvjesili vrlo veliku cijenu od 10 milijuna eura, a prije nekog vremena bila je i veća. Ali to ipak nisu najveći problemi. Mandžukić nije dobio odgovarajuću ponudu jer njegove igre nisu bile na razini onih koje može pružiti i koje je pokazivao. Činjenica je da je samo na početku prvenstva bio na dobroj razini. Onda je sve više padao.

Drugim riječima, na ljeto bi mogao otići?

- Prodaja Mandžukića nije imperativ!

Kaznili ste ga sa 100.000 eura zbog zarađenog crvenog kartona u Salzburgu? Je li platio?

- Nije! Platio je samo jedan manji dio kazne. Ostalo smo mu oprostili.

Lovrena ste prodali, Bišćan se ozlijedio, na pozcijama stopera ste brojčano tanki. Da ste znali rasplet, biste li ipak kupili Domagoja Vidu?

- Ne, ne i ne! Vida je dobar igrač, potencijal za Dinamo, ali s obzirom na kompletnu financijsku situaciju u Hrvatskoj i u svijetu, s novcem treba dobro baratati.

Hoćete li i dalje svake godine prodavati najbolje igrače, puniti blagajnu, ali i siromašiti momčad?

- To diktira zakon tržišta. Mi bismo voljeli da su svi nogometaši koje smo prodali ostali u Dinamu, te da igraju pet ili šest godina zajedno. Treba biti realan i objektivan. Mi živimo 90 posto od prodaje igrača. Jednostavno smo prisiljeni prodati najbolje.

Zašto Dinamo nije osudio nasilničko ponašanje kapetana Igora Bišćana?

- Nije lijepo to što se dogodilo. Međutim, ostavio bih jednu zadršku. Voljeli bismo vidjeti policijsko izvješće. Informacije koje nam je prenio Bišćan, i koje smo dobili “sa strane”, govore da se radilo o samoobrani. To je onda velika olakšavajuća okolnost za njega. Strpimo se da vidimo što će biti od svega.

Što ako se dokaže da je Bišćan krivac?

- Postavit ćemo se shodno tome. Nije ugodno da bilo koji igrač Dinana, a kamoli kapetan, bude upetljan u nešto takvo. Ali to su situacije koje se nažalost događaju u životu. Ima mnogo ljudi koji žive teško, imaju problema, taj dan su nešto ružno doživjeli. Onda se pojavi netko kao Bišćan koji je u životu mnogo postigao. I dođe do konflikta. Ako se dokaže da je Bišćan krivac, Dinamo će povući određene sankcije.

Pratite li zbivanja u Hajduku?

- Naravno da pratim. Ali prvo mislimo na sebe, pokušavamo biti još bolji. Volio bih da Hajduk bude jači! Tjeralo bi nas to na još veći angažman i rad.

Ipak je miljama daleko od Dinama?

- Možda je u sličnoj situaciji kao što smo bili mi kad sam se vratio iz Njemačke 2005. Hajduk je na velikoj prekretnici, kao što smo bili mi nakon one “Lige za bedaka”. Onda je sve krenulo na bolje. Nadam se da će i Hajduku krenuti bolje. To je u interesu svih nas, Dinama i hrvatskog nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 02:26