DRAMA U FINIŠU

Man. United, Real i Roma nadaju se pogreškama lidera

Derbiji su odavno odigrani, a ključeve za ormariće s naslovom prvaka drže mali klubovi. Mogu li Davidi srušiti Golijate i pomoći njihovim pratiteljima?
Manchester United's Wayne Rooney, second left, is congratulated by teammates after scoring a goal against AC Milan's during their Champions League first knockout round second leg soccer match at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Wednesday March 10, 2010. (AP Photo/Antonio Calanni)
 AP

ZAGREB - Nastavlja se igra lovice na vrhu triju najjačih europskih nogometnih liga. Protekli vikend je donio odluku o naslovu prvaka jedino u Bundesligi. Marseille i dalje ima “jednu i pol ruku” na trofeju Le Championata, a imena ostalih šampiona još se čekaju. Chelsea, Inter i Barcelona pobjedama su odvalili novu etapu na pobjedničkoj cesti, ali Manchester United, Real i Roma još moraju pobjeđivati i nadati se da će lideri zalutati.

Društvo sa Stamford Bridgea naoko ima najlakši posao od vodećeg terceta. Preživjeli su Anfield uz “bronhi” Stevena Gerrarda. Poklon-bon u vrijednosti vodećeg gola razgoropadio je Chelsea koji je na kraju mogao i rezultatski poniziti “redse”. Ancelottijevoj momčadi sada preostaje “samo” kod kuće pobijediti bezbrižni Wigan i proslaviti prestižnu “kantu” u svojem dvorištu.

- U Liverpoolu smo obavili veliki posao. Sada smo si otvorili mogućnost proslave naslova prvaka sa svojim navijačima što bi bilo fenomenalno - rekao je jedan od najboljih “bluesera” ove sezone Frank Lampard.

S druge strane, sir Alex Ferguson ne pomišlja na bacanje bijelog ručnika u ring. Hrabri sebe i svoje eventualne spasitelje ocjenama u koje vjerojatno ni sam ne vjeruje.

- Bilo bi uvredljivo na bilo koji način podcijeniti Wigan. Zašto oni ne bi iznenadili Chelsea? - pita se Škot pritom očito ne vodeći računa o 13 ovosezonskih gostujućih poraza Wigana ili kladioničarskim tečajevima koji Chelseaju daju 14 puta veće šanse za naslov.

Ulogu Wigana u Italiji bi mogao odigrati Chievo iako plovi mirnim morem s osiguranim ostankom i bez mogućnosti izlaska u Europu. Ipak, raspored ih vodi na San Siro kod Intera te im u posljednjem kolu u Veronu dovodi Romu. Inter je u čudnoj atmosferi preskočio Lazio te ima još dvije, naizgled male, prepreke do cilja.

Španjolce do kraja prvenstva očekuje najviše posla. Tri kola, od koje je prvo na rasporedu već danas, osim borbe za prvaka moraju ponuditi i odgovor na to tko ispada u niži rang natjecanja. Ipak, utrka Barcelone i Reala očekivano je pokupila svu pažnju. “Galacticosi” su u nedjelju, unatoč “najgoroj defenzivnoj utakmici sezone” (riječi trenera Pellegrinija, op. a.), ipak stigli do pobjede nad Osasunom koja ih održava na životu. Svježina bi mogla biti veliki problem za današnji veliki ispit na Mallorci.

- Raspored je jednako težak za nas i za Barçu, a vjerujem da će odluka pasti u posljednjem kolu. Sve što možemo napraviti je pobjeđivati i staviti pritisak na leđa protivnika - rekao je Pellegrini uoči gostovanja kod momčadi koja sa Sevillom vodi oštru borbu za mjesto u kvalifikacijama Lige prvaka.

Engleska

Najbitnije preostale utakmice (9. svibnja): Manchester City - Tottenham (5. svibnja), Chelsea - Wigan, Manchester United - Stoke, Burnley - Tottenham, West Ham - Manchester City.

Italija

Najbitnije preostale utakmice: Inter - Chievo, Roma - Cagliari, Palermo - Sampdoria, Napoli - Atalanta (sve 9. svibnja); Siena - Inter, Chievo - Roma, Sampdoria - Napoli (sve 16. svibnja).

Španjolska

Najbitnije preostale utakmice: Barcelona - Tenerife, Mallorca - Real M., Racing - Sevilla (sve danas); Sevilla - Barcelona, Real M. - Athletic B., Deportivo - Mallorca (sve 9. svibnja); Barcelona - Valladolid, Malaga - Real M., Mallorca - Espanyol, Almeria - Sevilla (sve 16. svibnja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:16