MODRI TRANSFERI

Mamić bi prodao Šimu Vrsaljka, ali mu Vaha ne da!

Dinamov izvršni dopredsjednik je medijsku pozornost s Halilhodžićevih uspjeha na terenu preselio u Plavi salon i trenutačno se zabavlja podizanjem cijena svojih najboljih igrača
 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Šime Vrsaljko, o kojemu smo u veljači, na pripremama u Turskoj, pisali da će već ove jeseni postati prva rezerva za deficitarni stražnji bok u A reprezentaciji, što se Bilićevim pozivom za Maltu nedavno potvrdilo, najtraženiji je nogometaš Dinamove svlačionice na tržištu. No, preko 18-godišnjeg Zadranina Zdravko Mamić danas želi dokazati da zbog natjecateljskog interesa ima snage reći “ne” bogatim i uglednim kupcima iz Premiershipa!

Dinamov Patron, kako šefa kluba iz Maksimira na francuskom zove trener Vahid Halilhodžić, trenutačno jedva čeka da u Zagreb sleti jak pregovarač iz Arsenala ili Manchester Uniteda pa da mu čak i na ponudu sličnu onoj za Modrića 2008. godine kaže “ne” ili “not yet”. Ne još!

Dinamov izvršni dopredsjednik, naime, želi medijsku pozornost i pohvale, koje su jesenas većinom rezervirane za Halilhodžića, pa interes javnosti po već iskušanom receptu prebacuje u Plavi salon i trenutačno se zabavlja podizanjem cijena svojih najboljih igrača. Upravo se to dogodilo u ponedjeljak navečer kad je Zdravko Mamić izvijestio članove Izvršnog odbora kluba da je odbio Arsenal povećanjem cijene za Vrsaljka na 20,000.000 eura. I to unatoč nenaplaćivanju potraživanja od sponzora, obvezi plaćanja PDV-a unaprijed, mizernom prihodu od ulaznica te prodaji suvenira i TV prava. Dinamo, naime, ima financijskih sredstava do kraja 2011., a za dalje samo ako uđe u Ligu prvaka. Izostane li tada deset do 15 milijuna eura od Uefe, morat će prodavati najbolje, poput Vrsaljka.

Šimina će vrijednost, pak, sljedećih mjeseci i godina samo rasti. Postat će standardni član A reprezentacije i moguće je da s Dinamom zaigra u europskom proljeću, a na jesen u Ligi prvaka. Vrhunac zanimanja za tog motoričnog, brzog i zbog morfološkog naslijeđa tjelesno jakog, duel-igrača, s odrazom većim od jednog metra, što detaljisti iz skautskih službi znaju odavno, trebao bi biti uoči i tijekom Eura 2012. godine. Tada će Vrsaljka biti najteže zadržati jer će prerasti HNL i bit će u interesu i njemu i reprezentaciji da ode na višu razinu natjecanja.

Osim Vrsaljka, od plavog seniorskog kadra tržištu su zanimljiva još samo trojica igrača: Milan Badelj, Sammir i Arijan Ademi. No, prva su dvojica, kao i Vrsaljko, nužni za ispunjavanje rezultatskih ciljeva i oko njih se vrti ofenzivni, kreativni dio igre.

Sammiru je adut i hrvatsko državljanstvo koje Francuzi već priznaju kao ono EU, a možda već dogodine i u Italiji i Španjolskoj, koje imaju ograničenja za sve izvan EU, igrač s našom putovnicom neće biti stranac, što će povećati interes i olakšati prodaju.

Vaha trenutačno u kadru s četvoricom vratara, uključujući i oporavljenog Lončarića, ima 25 igrača, a klub radi na dovođenju trojice novih (dva krila i centarfora). Prema tome, najmanje trojica morala bi napustiti svlačionicu. Kada bi dobio konkretnu ponudu, Patron bi rado prodao Moralesa, Slepičku i Calella, dok su na zimu, kako stvari stoje, izvjesni Mesarićev povratak u Lokomotivu te posudbe - ne nužno u Lokomotivu - Kramarića i Doda.

Osim Vrsaljka, na meti zainteresiranih u inozemstvu je (također Arsenal) i kadet Mateo Kovačić, dosadašnji U-17 reprezentativac. U Maksimiru spominju prodaju s opcijom počeka do igračeva 18. rođendana (6. svibnja 2012.) jer prije punoljetnosti Fifa ne dopušta transfer, osim ako se ne preseli cijela obitelj. Tako je i Dinamo prije tri godine preselio Kovačiće iz Linza u Zagreb. No, prema potencijalu koji iskazuje Kovačić, motorični vezist sličan Modriću, nije logično da ga Dinamo sada proda, poglavito zato što nitko neće riskirati i baciti na stol 10,000.000 eura za dijete koje još raste i nije mentalno zrelo.

Mamić to zna i zato će mu dobro doći da poentira odbijanjem dvije ovozimske prodaje. U suprotnom će dovođenje Vahida Halilhodžića za 900.000 eura po sezoni ispasti deplasirano. Uostalom, Dinamo napokon ima zadnju liniju koja je pravi temelj igre i rezultata: Vrsaljko, Bišćan, Tonel i Cufré. Ni za jednog nema prave zamjene, nisu to ni Etto za Vrsaljka, ni Barbarić za nekog od stopera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:52