PIŠE T. ŽIDAK

Luka i Niko ne žele biti Harryjevi zarobljenici

Tel Aviv, 091010.Ramat-Gan Stadion.Kvalifikacijska nogometna utakmica grupe F izmedju Izraela i Hrvatske za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini.Na slici: Modric i Kranjcar.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Barem petorica nogometaša Tottenhama danas će na prvu prozivku u Lux-borough Parku u Chigwellu doći s knedlom u grlu. I svi će ispod oka gledati Harryja Redknappa, u nadi da će brzo izbrisati njegov lik iz svojih biografija. Luka Modrić, Gareth Bale, Roman Pavljučenko, Alan Hutton i Niko Kranjčar imaju debele razloge mrziti glavnog menadžera spursa, opasno je zaprijetio njihovim karijerama.

Niko Kranjčar i Luka Modrić su u nedjelju ujutro odletjeti u London, u najneizvjesniju sezonu u karijeri. Niti jedan od njih nije “troublemaker”, neće izazivati nevolje, ali i Luka i Niko su javno obznanili da više ne žele biti zarobljenici White Hart Lanea. Svaki iz svojih razloga.

Najljepše kod Adamsa

Luka je trenutno jedan od šestorice najtraženijih nogometaša današnjice, uz Fabregasa, Neymara, Sancheza, Aguera i Teveza. Njegovo ime se najčešće veže uz Chelsea, koji želi restaurirati momčad, i Luka bi trebao odmijeniti izraubanog Franka Lamparda. No, predsjednik spursa Daniel Levy je rekao - stop! Ni u slučaju nemoralne ponude sa Stamford Bridgea.

I dok Luka Modrić nije imao turbulentnih trenutaka u karijeri, osim kada su ga maksimirski slijepci slali na kaljenje u Mostar i Zaprešić i kada ga Mamić nije pustio u Englesku, Niko Kranjčar je “prekaljeni borac” s nevoljama. Zapravo, Niko rijetko nije u nevolji. Najmlađi Dinamov kapetan se u tinejdžerskim godinama posvadio sa Zdravkom Mamićem, zatim zbog odlaska u Hajduk i s Dinamovim navijačima, trpio je novinarske objede zbog nepotizma kada je vladalo uvjerenje da u reprezentaciji igra samo zato jer mu je otac izbornik, da bi u najozbiljnijim nogometnim godinama opet upao u crnu rupu zbog Harryja Redknappa. Zapravo, Niki je najljepše bilo u Portsmouthu, dok ga je tesao najveći fakin engleskog nogometa, Tony Adams. Dolazak u London je bila sedmica na lotu, ali samo prvih dana, sve je češće ispadao iz zapisnika, a broj nastupa u sezoni ne mjeri se satima, nego minutama. Kada govori o Niki Kranjčaru, Redknappu bomboni ispadaju iz usta, sve vrvi o frazama o “pristojnom momku i nadarenom nogometašu koji nije imao sreće”, itd. I nakon svih nepravdi našem “Kalimeru”, odšteta za raskid ugovora iznosi 13,000.000 eura, što je odbilo kupce iz Kijeva, Wolfsburga, Atletica iz Madrida ili Celtica. Nikin strah za karijeru neće nestati ni na pripremama spursa u Južnoj Africi. Ako bude u avionu za Johannesburg.

Motivi Luke Modrića potpuno su drukčiji. Nije u pitanju novac, ni minutaža, jer Luka je apostrofiran kao playmaker spursa, ali iz njega curi razočaranje.

Modrić prijeti Barçi?

Harry Redknapp, za kojega sam jedno vrijeme pogrešno vjerovao da je najbolji engleski trener (što u tamošnjoj konkurenciji i nije naročito teško), upropastio je sezonu u kojoj je Tottenham najviše obećavao.

Nakon briljantne pobjede nad Interom, momčad je neočekivano potonula, zahvaljujući Redknappovim ekshibicijama s Lennonom, Pavljučenkom i Kranjčarom, zahvaljujući i tome što je fenomenalni Velšanin Gareth Bale preko noći potonuo u prosječnost. Taj moćni Tottenham, sastavljen od 20 reprezentativaca, nije izborio plasman u Ligu prvaka, nije postigao ni maksimum u istoj ligi, a usput je upropastio Niku Kranjčara u času kada je igrao najbolji nogomet u karijeri. I sad je opet Redknappov zarobljenik, i Niko i Luka su Redknappovi skupo plaćeni robovi...

Luka Modrić bi u Chelseaju postao jedan od najvažnijih svjetskih igrača, možda čak i prijetnja Messiju i Barceloni, dok bi ga u spursima mogla zadesiti sudbina Brazilca Kake.

Chelsea će u idućoj sezoni biti jedan od najvećih konkurenata Barçi, uopće ne sumnjam da će Roman Abramovič sastaviti prvoklasnu momčad. Ako je dosad potrošio 855,000.000 funti na Chelsea, posegnut će još jednom u novčanik ne bi li osvojio i Ligu prvaka.

Treba ih i Slaven Bilić

U toj viziji Luka Modrić je jedna od glavnih figura. Ali, Daniel Levy i Harry Redknapp su tvrdi pregovarači, tek bi ih 40,000.000 bilo čega moglo smekšati...

No, nije nas briga hoće li Luka Modrić, koji je na početku karijere igrao s drvenim kostobranima, zarađivati tjedno 150.000 funti i hoće li Niko Kranjčar stanovati u Cufleyju ili Park Laneu; nama je pred očima sudbina hrvatskog nogometa. A ona trenutno ovisi o četiri utakmice, o rezultatu s Maltom, Izraelom, Latvijom i Grčkom. Osmoj reprezentaciji svijeta to ne bi trebao biti problem, ali grč u igri nacionalne momčadi sve je jači i igre su sve bljeđe. Između ostalog, ta reprezentacija itekako ovisi o Modriću i Kranjčaru. Ni njihove karijere bez nastupa na EP-u u Poljskoj i Ukrajini i SP-u u Brazilu ne bi bile potpune.

Završavajući ovaj tekst o jednoj sezoni punoj upitnika za dvojicu naših fantazista, signalizirano mi je da Luka i Niko ipak neće ostati u ropstvu na White Hart Laneu. Usprkos “nepokolebljivim” stavovima Daniela Levyja i Harry Redknappa - nema prodaje! Groznica prijelaznog roka tek je počela...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 07:12