EUFORIJA NA ANFIELDU

LIVERPOOL SANJA NASLOV PRVAKA Može li Brendan Rodgers skinuti prokletstvo staro 24 godine?

Spremni smo se do kraja boriti za naslov. Možda će ostali konkurenti negdje prosuti bodove. Mi vjerujemo da možemo to napraviti - rekao je kapetan Gerrard

'Imamo deset utakmica da napravimo nešto veliko. Ova momčad već je napravila velike stvari, ali još napredujemo i možemo učiniti ono čemu teže generacije'. 'Imamo do kraja devet utakmica. Možemo pobijediti u svih devet pa na kraju ne budemo prvaci. Ali, naš je fokus na tome da budemo spremni za taj podvig. Idemo utakmicu po utakmicu, čeka nas težak susret s Cardiffom...'

Prvu je rečenicu izrekao Gerard Houllier u proljeće 2002. Liverpool je tada 10 kola prije kraja bio treći, bod iza Arsenala i dva iza Uniteda. Na kraju - nije se dogodilo ništa veliko. Bar ne ono što na Anfieldu smatraju velikim. Dakako, radi se o naslovu prvaka, koji Liverpool čeka od 1990. Pune 24 godine, možete misliti kolika je to patnja. Uostalom, znat će Dinamovi navijači, oni su toliko čekali, od 1958. do 1982. Zato je taj naslov i postao tako mitski.

Zbog toga je ovu drugu rečenicu i izrekao Brendan Rodgers. Liverpool je u transu, opustošio je i Old Trafford , devet utakmica prije kraja prvenstva Redsi imaju četiri boda manje od Chelseaja, ali i susret manje. Valjda je netko Rodgersu i rekao za Houllierov prerani izlet, jašu Englezi po Liverpoolovu menadžeru, ali on se nekako izvlači...

- Ma, nisam rekao da nemamo šanse za naslov, napišiti vi da imamo ako mislite da je tako - odgovorio je Rodgers na pitanje novinara. Zna i Rodgers da je ovo velika šansa, samo se boji, valjda, izgovoriti ono što svi misle. Kao što je jednom, ne tako davno 'bubnuo' Alex Ferguson, ismijavajući Liverpool.

- Ma, oni moraju dovesti barem osam igrača ako se žele ravnopravno uključiti u borbu za naslov. Zamislite, generacije naših navijača su se rodile, odrasle, a još nisu vidjele kako je to kad je Liverpool ispred nas!

Da, papir (i internet) pamti dugo, ova generacija navijača mogla bi takvo što doživjeti. Odnosno, ispred Uniteda će Liverpool biti, ali znamo i na što je mislio Sir Alex. Zbog te svoje čežnje za naslovom, Liverpool slovi kao 'gubitnički klub', iako je od te 1990. do danas osvojio čak 13 trofeja. Jedna Liga prvaka, jedan Kup Uefe, tri FA kupa, četiri Liga kupa, dva Community Shielda (engleski Superkup), dva Europska superkupa. Trofejna je bila 2001. s čak pet trofeja, međutim, vjerujemo da bi većina navijača Liverpoola mijenjala većinu tih trofeja za samo jedan naslov. No, za razliku od trenera, kapetan Steven Gerrard jasno je rekao:

- Spremni smo se do kraja boriti za naslov. Možda će ostali konkurenti negdje prosuti bodove. Mi vjerujemo da možemo to napraviti, ali moramo do kraja sezone igrati sve utakmice kao protiv Uniteda. Tek tada će to biti moguće.

Ta igra upravo je najbolji argument i najjači adut. Liverpool uživa u svojim pobjedama, gledatelji u Liverpoolovim predstavama. Suarez i Sturridge vodeći su strijelci lige, Redsi su zabili i najviše golova, dakle, Liverpool sigurno u toj utrci nije autsajder. Također, Liverpool će s konkurentima Chelseajem i Man. Cityjem igrati na svojem stadionu, s Arsenalom više ne igra.

- Ljepota ove momčadi je u velikom broju mladih igrača, koji naočigled napreduju. I dalje smo kao momčad ponizni, spremamo se za sljedeću utakmicu, koja nam je izuzetno važna. Igrači rade zajedno, povezani su i osobno, razumiju što i kako trebaju činiti - rekao je Rodgers.

Onu rečenicu koju svi od njega očekuju još nije izgovorio. Iako, složio bi se i on, Liverpool dugo nije bio tako blizu. Čak ni 2002. dok je Houllier izgovarao čuvenu misao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:16