DALEKO OD EUROPE

Kuže: Ovakvom igrom Dinamovi igrači samo gube na vrijednosti

Do rezultata netko dolazi igrom, a netko taktikom i disciplinom, tvrdi Josip Kuže
 Željko Hajdinjak / Cropix

ZAGREB - Josip Kuže je u konkurenciji 64 trenera odabran za izbornika Albanije. Presudila je preporuka Otta Barića. - On je najbolji trener, poslije mene, naravno - rekao je poznati narcis, bivši izbornik Austrije, Hrvatske i Albanije. Kužeu su ponudili ugovor na godinu dana, no samo dva mjeseca kasnije sumnje su izbrisane. Kada su upoznali njegovu trenersku klasu, produljili su mu mandat do Europskog prvenstva 2012. godine.

U kvalifikacijama starta u Bukureštu, protiv Rumunjske, a zatim igra protiv Luksemburga i Bosne u Tirani. U grupi su još Francuska i Bjelorusija...

Danas je Josip Kuže opet sav u nogometu. Priznat će dvije stvari; prije 20 godina, kada je vodio Dinamo i tukao se s najjačom Zvezdom svih vremena, kaže, ništa nije znao o nogometu. Priznat će i da se nekoliko godina uopće nije bavio nogometom, no danas je opet sasvim unutra. Trenera koji je vratio Dinamu sjaj i isprao sramotu Lige za bedaka, pitali smo:

• Kakav će se nogomet igrati na ovom SP-u? Hoće li svi pokušati igrati kao Mourinhov Inter ili nogomet a la Barcelona?

- Danas postoje dva tipa nogometa i dva tipa trenera. Jedni do rezultata pokušavaju doći igrom, dok drugi to pokušavaju disciplinom, čvrstom taktičkom organizacijom, gdje se gubi na atraktivnosti, ali se rezultatski profitira. U prednosti su Španjolska i Portugal te južnoameričke momčadi, koje su uz naglašeni talent i solidno organizirane. Treneri koji igraju samo na taktičku disciplinu, momčadi bez kreativnosti, oni će biti hendikepirani. Mogu doći do određene razine, ali ne mogu biti pobjednici...

• Koje su to momčadi?

- Primjerice, SAD! Reprezentacija koja igra dobar natjecateljski nogomet, ali nema kreativnosti. Takva je i Engleska, takvi su i Skandinavci, u ovom slučaju Danska. Nasuprot njima su reprezentacije iznimne kreativnosti, koje forsiraju napadačku igru, a uz to dobro igraju i obranu. To su Španjolska i Brazil te Argentina, iako ona neće biti tako čvrsto organizirana. I Nizozemska, koja nije kreativna momčad, ali je možda najmodernija reprezentacija, iako je moj favorit Španjolska, čiji igrači igraju u jakim ligama i stalno su u ritmu velikih utakmica.

• Koji će igrači obilježiti skorašnji SP?

- Samo jedan! Messi je već uz bok najvećim igračima u povijesti nogometa, a bit će i izuzetno motiviran, jer ovo mu je prvo pravo Svjetsko prvenstvo. Još nije Maradona, ali njegov nogomet jako puno donosi momčadi. Svojedobno su momčadi, koje su imale Dražena Petrovića ili Jordana, bile dominantne, bile su apsolutni favoriti. U nogometu je drukčije, igra jedanaest igrača, no momčad koja ima Messija u velikoj je prednosti.

• U kakvoj ste vi poziciji s Albanijom u kvalifikacijama za EP?

- U Albaniji vlada prekrasna nogometna klima, ja sam trener koji donosi dobro nogometno raspoloženje. Nadam se da će dobra klima iznjedriti nešto ozbiljniju Albaniju u kvalifikacijama, iako nismo opterećeni prvim ili drugim mjestom. No, sam sebi sam rekao - ako misliš da si tako dobar trener, napravi nešto. Spremam jaku igru, ja se ne ‘palim’ samo na dobro raspoloženje i prijateljski odnos prema igračima, garancija rezultata je samo jaka igra. Najteži suparnik će nam biti Francuska, koja će nakon Svjetskog prvenstva promijeniti trenera, ali u našoj grupi svatko svakoga može pobijediti. Izuzimam Luksemburg.

• Je li vas iznenadio izostanak Hrvatske sa SP-a? Je li u pitanju samo nesreća ili i “ljudski faktor”?

- Nesreća ne smije biti alibi. Ako smo već izgubili korak s Engleskom, nismo smjeli s Ukrajinom. Hrvatska ima igrače koji su sposobni za jaku igru, nadam se da su izvukli pouke...

• Bez obzira na to što nam je glavni suparnik na putu za EP Grčka, stara, iskusna momčad, s provjereno dobrim trenerom?

- Ne smije se podcijeniti ni Izrael, koji će igrati čvrst i natjecateljski nogomet. Skupina uopće nije tako laka kako izgleda na prvi pogled. Hrvatska mora respektirati sve suparnike.

S ovom igrom Dinamovi igrači samo gube na vrijednosti

Josip Kuže čest je posjetitelj Dinamovih utakmica i ne mogu mu promaknuti bitni detalji, ni dobri, ni loši.

- Ovo što ću reći, reći ću doista u dobroj namjeri, prema Dinamu nemam nikakvih ambicija, i ako nešto kažem, govorim to da ljudi pokušaju razmišljati i na neki drugi način. Postoji još nešto osim onoga što oni rade i misle da je na jako visokoj razini. Zdravko Mamić je u posljednje vrijeme jako pozitivan prema igri i treneru, međutim, kad se ‘zaključa’ u svoju kancelariju, mora samom sebi priznati da Dinamova igra nije konkurentna za Europu. Problem je i u selekciji i u igri. Te stvari moraju promijeniti u idućih šest mjeseci da bi bili jaki za Europu. Zdravko Mamić i Dinamo žive od prodaje igrača, a s ovom igrom igrači samo gube na vrijednosti. Niti jedan igrač ne napreduje, osim Badelja, koji već godinu dana normalno raste. Podržavam Krunu Jurčića, no i on i Mamić moraju shvatiti da se moraju promijeniti. Kruno je korektan, angažiran, marljiv, no postoje još neke stvari koje mora ugraditi u momčad. Konkretno, poboljšati igru u napadu, koju igrači ne mogu samo ‘otkriti’, Jurčić im mora dati jasan plan. Tada će napad funkcionirati i protiv defenzivnog i destruktivnog načina, a igrači će istovremeno dobivati na vrijednosti.

Kuže će zaključiti:

- Svi smo mi, kao mladi treneri, prolazili kroz faze kad nismo baš sve znali. Moraš se potruditi, pitati, analizirati, slušati i doći će se do stvari koje trener mora dati momčadi.

Španjolska će biti novi prvak svijeta, Brazil neće u finale

S Josipom Kužeom smo analizirali SP u Južnoj Africi. Iznenadio nas je prognozom da se, primjerice, Italija, pored Paragvaja, Novog Zelanda i Slovačke, neće plasirati u drugi krug. Smatra da će se u drugi krug plasirati Grčka, Engleska, Argentina, SAD, Nizozemska, Brazil, Paragvaj i Španjolska, dok će se među zadnje četiri reprezentacije progurati tri Europljana (Engleska, Španjolska i Nizozemska) i Argentina. Tvrdi da Brazil neće proći Nizozemsku, koju vidi u finalu sa Španjolskom i uvjeren je da će Španjolska biti novi svjetski prvak.

Kuže smatra da ni ovaj put Engleska neće napraviti veliku stvar, jer, iako Fabio Capello ima dobre ideje, “Englezima fali brazilske kreativnosti i zato Alex Ferguson najčešće kupuje latinske igrače”.

Hiddinka cijenim više od Mourinha

Je li i Kuže fasciniran Mourinhom, kao i ostatak svijeta?

- Mourinho ima osebujan način nogometnog razmišljanja, ali Guus Hiddink ima jače ideje. I zato je on trener kojega najčešće analiziram, dok su Capello i Mourinho za moj pristup nogometnoj igri - prečvrsti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:13