TONE BILI BROD

KALVARIJA Najteže razdoblje u stogodišnjoj povijesti Hajduka

Paladino i društvo žele u Hajduk dovesti nove sponzore i investitore, ali prije toga žele imati čistu situaciju
 Jakov Prkić / CROPIX

Kosturi iz ormara ovih je tjedana popularna fraza u hrvatskoj javnosti. Najbolje njeno značenje mogu shvatiti čelnici Hajduka, kojima se praktički na dnevnoj bazi pojavljuju novi problemi i dugovi, obično začeti negdje u dalekoj prošlosti zadnjih godina 20. stoljeća.

Mornar, Hibić, Kranjčar, Pokrovac, Barcelona, Inoha, Tomasov... To su imena od kojih poljudsko vodstvo dobija glavobolje više nego zbog forme uoči subotnjeg gostovanja u Maksimiru.

Svako spomenuto ime moglo bi ionako praznu blagajnu splitskog kluba koštati milijune. Jasno je da splitski klub derbi protiv Dinama čeka u najtežoj situaciji u povijesti.

Bilo je i prije poraza, loših rezultata, problema s navijačima, ali nad Poljud se prvi put nadvila ozbiljna financijska katastrofa.

Stečaj Hajduka nije opcija, iako se na prvi pogled čini da bi to bilo najbolje rješenje. Grad Split kao većinski vlasnik Hajduka to neće dopustiti, jer bi to, među ostalim, imalo loše političke posljedice. Stečaj bi prema propisima HNS-a značio eliminaciju u najniži rang natjecanja, a za klub koji se diči da u sto i jednoj godini postojanja nikad nije mijenjao ime te je uvijek igrao u prvoligaškom društvu takvo nešto je nezamislivo. Stečaj se ne smije dopustiti jer bi u tom slučaju ulog dioničara postao bezvrijedan.

- Hajduk ima svoje vlasnike, dioničare i navijače, a Grad Split pružit će svu podršku da se izbjegne stječaj - kazala je nedavno Kerumova zamjenica Anđelka Visković. Grad će uskočiti sa svježim novcem ili garancijom za kredit.

To je rješenje za prvu pomoć, a Nadzorni odbor kad dobije konačni izvještaj revizije morat će osigurati novac za normalno funkcioniranje kluba. Paladino i društvo žele u Hajduk dovesti nove sponzore i investitore, ali prije toga žele imati čistu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:33