JUTARNJI U INSPEKCIJI

KAKO JE PROPAO POLJUD Pogledajte potresne snimke nekad najljepšeg stadiona Europe

20 milijuna kuna iznos je za koji se procjenjuje da je nužan u iduće tri godine samo za najosnovnije popravke na stadionu. 75 milijuna kuna bilo bi potrebno za kompletno uređenje stadiona
 Božidar Vukičević/CROPIX

"Hoće li nam se srušiti krov na glavu?" - pitamo šefa Hajdukove logistike Jakšu Radnića kojem je u opisu posla i briga o stanju stadiona na Poljudu.

Dovoljan je samo jedan pogled da se vidi da je stadion, arhitektonsko remek-djelo Borisa Magaša iz 1979. godine, u zabrinjavajućem stanju. Stanje ovoga stadiona otvara barem dva važna pitanja: Prvo, do kada će se na njemu moći održavati sportske priredbe, a da ne bude ugrožena sigurnost gledatelja ili sudionika i drugo, hoćemo li dopustiti da još jedno važno djelo suvremene hrvatske arhitekture nepovratno propadne. Jedna se devastaciju izuzetnog ostvarenja hrvatske sportske arhitekture već dogodila. Riječ je, naravno, o temeljitom uništenju djela Vladimira Turine - maksimirskom stadionu.

Prije neki dan splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kazao je da je stadion na Poljudu u groznom stanju, da od izgradnje na njega nije potrošena ni kanta piture te da je samo pitanje vremena kad će se krov srušiti.

"Stanje nije dobro, ali nije ni baš tako dramatično", kaže nam Radnić.

Dobra statika

"Moram reći da je gospodin Baldasar prvi gradonačelnik koji je detaljno obišao stadion. Nijedan njegov prethodnik nije napravio takvu inspekciju. Gradonačelnik je stekao dojam da bi se stadion mogao svaki čas urušiti, a zato je i poduzeo neke mjere i najavio da će pomoći u rješavanju problema. Stadion je, ne zaboravite, vlasništvo grada Splita, a Hajduk je podstanar na njemu, ima koncesiju", dodaje Radnić.

Pokazuje nam dokument stručne espertize u kojoj se navodi da je stadion u pogledu statike u zadovoljavajućem stanju. To je nalaz inženjera Boženka Jelića, koji je ispitivao konstrukciju stadiona. Iako je od izgradnje stadiona prošlo više od 30 godina tijekom kojih se nije previše ulagalo u održavanje, čelična konstrukcija je prema parametrima nosivosti i stabilnost - zadovoljavajuća.

Najveći problem je, navodi Radnić, krov od leksana čiji je predviđeni vijek trajanja 20 godina, ali te ploče nisu promijenjene. Skoro će 15 godina da je taj krov trebalo zamijeniti, ali novca nema. Oštećenja su vidljiva i golim okom, negdje poneka ploča nedostaje, druge su napukle, oštećene.

Najnužniji popravci

Koliko bi koštala kompletna rekonstrukcija Poljuda? Je li to minimum 70 do 80 milijuna kuna?

"Teško je govoriti o brojkama prije nego što se napravi kompletna inspekcija stadiona i naprave svi troškovnici, ali vjerujem da bi samo za najnužnije popravke trebalo 20 milijuna kuna u sljedeće tri godine", zaključuje Hajdukov šef logistike Jakša Radnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 21:20