OPTEREĆEN OZLJEDOM

'Kad već očekuju rezultate, neka nam osiguraju uvjete'

Bilo bi dobro da u reprezentaciji poklone više pažnje zdravstvenim stvarima, da se igračima omogući više pažnje i rastereti ih se bojazni da im se nešto dogodi, kaže Čarli
Zagreb, 080810.Hotel Sheraton.Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije povodom prijateljske utakmice sa reprezentacijom Slovacke u Bratislavi 11. kolovoza.Na fotografiji: Vedran Corluka.Foto : Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

Dogovorili smo se za razgovor prije subotnjeg sraza Tottenhama i Wigana. Nije znao Vedran Ćorluka da neće igrati, a još je manje očekivao da će najgori početak u Premier ligi Wigan obilježiti senzacionalnom pobjedom na White Hart Laneu.

- Lani sam puno igrao jer nije bilo zamjene za desni bok. Sada je Kaboul alternativa i za desni bok, trener će moći rotirati snage, a meni će biti lakše oporavljati desni gležanj i stanje uopće. Doduše, Redknapp baš i ne voli često mijenjati momčad - govorio je Čarli tipičnim mu “slow motion” ritmom koji odaje mirnoću i jasna uvjerenja o čemu god priča.

Reprezentacija se okupila za prve dvije akcije, Latvija, Grčka. Nismo, nažalost, kompletni, Modrić je “out” zbog mišića, a ni vi niste baš najzdraviji. Protiv Young Boysa vam je njihov napadač umalo đonom otkinuo “spornu” desnu nogu?

- Je, žestoko je uletio, imao sam puno sreće da nešto nije puklo jer mi je ciljao stajnu nogu. Vidjeli ste suca, koji je, usput rečeno, vodio onu utakmicu mladih Hrvatske i Srbije u Velikoj Gorici. Nije ni prekršaj dosudio. Čudno je to.

Pojasnite nam malo stanje tog gležnja koji vas često muči?

- Nema misterija. Boli me ligament, što više igram to je manje vremena za oporavak i kad iskrenem zglob javlja se velika bol koja me opterećuje mjesec-dva. Obično me u klubu poštede 5-6 dana i onda opet u dril. Bio sam u Nizozemskoj kod glasovitog stručnjaka za te ozljede, dr. Van Dijcka. Kazao je da nema nikakvog razloga za artroskopiju ili slično.

U Bratislavi protiv Slovačke demonstrirali ste kako to izgleda, burno reagirajući nakon jednog klizećeg starta.

- Tada mi se dogodila distorzija i zaboljelo je. Poraste strah da ne bude nešto ozbiljnije. Smeta mi i kako se u reprezentaciji vodi briga o potrebama igrača koji su u sličnom statusu načetih.

Na što aludirate?

- Aludiram na činjenicu da nemamo dovoljno fizioterapeuta koji bi se nama bavili, pogotovo ako kao ja morate imati specijalnu pripremu gležnja za trening i utakmicu. Nije problem u našim maserima, što će njih dvojica sami napraviti sa 22 igrača? Pa jedna kvalitetna masaža, iziskuje sat vremena.

To vas opterećuje u igri?

- Kad me nekoliko utakmica i tjedana ne zaboli, onda zaboravim i puno sam rasterećeniji. Dogodi li se da iskrivim nogu i osjetim bolove, onda osjećam pritisak. Bilo bi, recimo, dobro da u reprezentaciji poklone više pažnje tim zdravstvenim stvarima, da se igračima omogući više pažnje i rastereti ih se bojazni da im se nešto dogodi jer se nije preveniralo. Neka me se ne shvati krivo ili nešto zamjeri, ali kad nam već stalno nameću pritisak velikih i ponekad nerealnih ambicija, onda bi bilo u redu da imamo i odgovarajuće uvjete.

U Bratislavi nam je izabrana vrsta djelovala rezervirano?

- Nismo bili na razini očekivanja, a ona su uvijek visoko postavljena. Opet, nije to bilo loše.

Protiv Latvije, i pogotovo Grčke, trebalo bi to ipak kvalitetnije odigrati?

- To nema dvojbi, možemo i moramo bolje, a siguran sam da će tako i biti jer su kvalifikacijske utakmice ipak nešto drugo.

Bilić mijenja sustave...

- Igrali smo odlično u svim varijantama sa 4 braniča u liniji tako da ne vidim problem neovisno o tome što će odlučiti izbornik. Dobro, mislim da nam po strukturi igrača najviše odgovara 4-2-3-1, kao što je točno da smo moćno djelovali i u 4-4-2.

Vi ste premješteni na stopersku poziciju, no po potrebi ćete se vraćati na desni bok ili čak “gostovati” na lijevoj strani?

- Nije mi još izbornik kazao što ću igrati, ali nema problema ako me s desnog boka premjesti na stopera. I u Tottenhamu sam početak priprema odradio u sredini jer nam je nedostajalo stopera. Što god odluči izbornik, to će biti to.

Protiv Latvije bez Modrića?

- Počeo je trenirati, dolazi na pripreme, a onda će liječnici odlučiti. Znam da je bilo povuci-potegni hoće li ga Tottenham pustiti u reprezentaciju, no baš je njegov dobar oporavak olakšao tu situaciju. Za Latviju ga možda nećemo imati, ali jako je važno da protiv Grčke Luka bude fit.

Htjeli ste kazati da u Rigi moramo do tri boda?

- Osnovno je poštovati svakog protivnika, samo tako se dobro pripremaš za sva iskušenja. No, važno je respektirati i sebe, biti svjestan svoje snage, jer se tako možeš nametnuti na trenu. U Latviji moramo biti pravi, kako zbog bodova tako i zbog važnosti uspješnog starta u skupini, što se uvijek pokazuje dobrim znakom za kvalifikacije.

I bilo bi dobro pobijediti i za puni Maksimir 4 dana kasnije?

- Naravno, atmosfera na reprezentativnim utakmicama je strašna i ne čudi da je Hrvatska svih prošlih godina samo jednom poražena kod kuće, od Engleza. Ne dvojim da ćemo uz podršku navijača Hrvatske opet biti pravi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:07