UŽARENA KLUPA

Jurčićev Dinamo za Europu preslab, a za HNL prejak

Ozljeda Kovača srušila Kruni sve europske snove
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Krunoslav Jurčić je uoči ljetnih priprema izjavio da mu je “vodstvo kluba osiguralo momčad kakvu je želio”, no taj se u tom trenutku prividni dojam trenera “plavih” počeo kvariti već od 5. srpnja i ozljede Roberta Kovača, zbog koje je najiskusniji Dinamov obrambeni igrač i trenutačni kapetan izbivao dva mjeseca. Samo pola sata kasnije “navijači” su prekinuli utakmicu sa Steauom i pripreme hrvatskog prvaka u Austriji, najavivši koliko će težak posao imati i trener i igrači i vodstvo kluba i na bojištu izvan zelenog terena.

Najbolje namjere koje je Jurčić imao sokolivši svoje igrače optimističnim izjavama i hvaleći ih u javnosti imale su dobar učinak do sudačke nadoknade prve kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka u Salzburgu, kad je Mandžukić isključenjem ostavio suigrače i trenera na cjedilu u - za navijače i vodstvo kluba - najvažnijoj utakmici ljeta, uzvratu s Red Bullom koji bi hrvatskom prvaku u slučaju prolaza širom otvorio vrata slave i napunio blagajnu. Popravni ispit, protiv Heartsa (4-0), Jurčić je položio, momčad je doista bila na vrhuncu forme u toj prvoj kvalifikacijskoj utakmici za ulazak u skupinu Europske lige.

Momčad je u HNL-u rušila sve pred sobom, kiksavši samo u Zadru , što je zbog dvije pogođene vratnice ocijenjeno uobičajenim nedostatkom sreće karakterističnim za nogomet. Potom je uslijedila domaća utakmica s Anderlechtom u kojoj je Dinamo kontrolirao zbivanja na terenu, iako je stvorio samo jednu prigodu za gol, do 74. minute i pogotka iz slobodnog udarca braniča Anderlechta “iz svlačionice”. Na stranu suci, koji Dinamo nisu štitili kao što najčešće rade u HNL-u, “plavi” se nisu demoralizirali, u Temišvaru su hrabrom igrom zaslužili pomast božice Fortune i slavili čak sa 3-0, vrativši se u igru za prolazak skupine. No, relativno brzo su spušteni na zemlju, prvo u domaćoj ligi od zadnjeplasiranog Zagreba, a pet dana kasnije u Amsterdamu, protiv bržih i jačih igrača Ajaxa.

Sljedeći domaći remi s Cibalijom ponajprije je rezultat promašaja Dinamovih igrača, od kojih je Sivonjićev bio najgledaniji na youTubeu toga mjeseca, no najveći udarac ambicijama kluba ove jeseni došao je 29. listopada: Uefina kazna od dva domaćinstva bez gledatelja i oduzimanje tri boda, onih osvojenih u Temišvaru. Uzalud pozivanje na ponos i “borbu do zadnje kapi krvi”, demoralizirana momčad loše je odigrala već u Splitu, a bez ozlijeđenih i kartoniranih igrača, uz dva isključenja, šaptom je pala i protiv Ajaxa (0-2).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 20:56