KRIZA DRMA NOGOMET

Jurčić: I Kalinić je igrao za kikiriki, a danas zarađuje milijune

Iako je za ostatak hrvatskih nogometnih prvoligaša zasebni planet, Dinamo je svjestan teške gospodarske situacije koja se odražava i na sport i iz koje će kao pobjednici izaći samo klubovi koji će najbolje ulagati u svoj podmladak
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Klub iz Maksimira uspijeva u onome što bi htjeli mnogi, da primjerice nenaplaćena potraživanja od sponzora mogu pokriti transferima igrača i tako preživjeti sezonu ili čak za domaće prilike lagodno živjeti.

Dinamu u posljednjih godinu dana, prema riječima predsjednika Uprave Zdravka Mamića, najveći sponzori duguju 5,000.000 eura, dakle novčana sredstva od potpisanih ugovora s kojima je klub računao u proračunu! Iz te perspektive drugačiji je pogled na nedavni Lovrenov transfer od 8,000.000 eura. No, u takvoj realnosti trenerima je najteže uigravati stalno novu momčad, živeći u paradoksalnoj situaciji: što se mladići iz vlastite škole pokažu boljima i prije afirmiraju, ranije će otići k bogatijima i razvijenijima!

Subotnja proljetna premijera u Maksimiru, s Croatijom iz Sesveta (15.00), bit će debi među seniorima za Šimu Vrsaljka, motoričnog nogometaša koji može pokrivati desni bok i srednji red i koji je već pod povećalom Arsenea Wengera kao "novi, bijeli Sagna".

Trener 'plavih' Krunoslav Jurčić ističe još trojicu iz prve momčadi koji ovog proljeća započinju "ozbiljnu profesionalnu karijeru na najvišoj razini": Barbarića, Ibáńeza i Dodu. A s klupe su planirani da uđu mladići koji mogu donijeti promjenu ritma: Tomečak, Antolić i Kramarić, ukupno, dakle, sedmorica mladih, s obzirom da u mlade više ne računamo Badelja (21).

- Politika kluba je orijentacija na mlade, oni su nam dosad dali do znanja da se na njih može računati, no morat ćemo biti tolerantni da im istrpimo pogreške. Kod mene će svi oni imati veću podršku nego već profilirani i iskusni igrači - naglasio je Jurčić.

Početna momčad se zna, ona dosad najavljivana: Butina; Vrsaljko, Barbarić, Cufré, Ibáńez; Sammir, Vrdoljak, Badelj, Morales; Mandžukić, Dodo.

Na pitanje o turobnom ozračju u kojem se nastavlja domaća liga u godini u kojoj Hrvatske nema na SP-u Jurčić se prisjetio svoga trenerskog debija u Puli:

- Stali smo na benziskoj, a nitko ne izlazi iz autobusa, igrači nisu imali ni kune. Profesionalizam zahtijeva puno ulaganja u tijelo, a kako bez novca? Pokušavao sam tada igrače loviti na dugoročne planove, ukazivati im da im sadašnji trenutak nije vrhunac karijere nego da misle na sebe i svoju budućnost i drago mi je da je pet-šest tadašnjih mojih igrača iz Pule napravilo karijere, neki su i dobro zaradili - kazao je Jurčić sjetivši se Kalinića, Pamića, Iveše, Šehića, Rivića... I još dodao:

- Nekih klubova koji su propali, a nisu ni zaslužili da budu prvoligaši, nije mi žao, ali kada vidim da su u krizi oni koji su nakon osamostaljenja obilježili HNL moramo se svi mi koji smo u nogometu jako zabrinuti - poručio je Jurčić.

Dinamovi ciljevi ovog proljeća:

Obrana dvostruke krune

Prvenstvo će biti obranjeno rutinski, zato se forma tempira za polufinale Kupa s Hajdukom, 24. ožujka i 7. travnja. Mogući suparnici u finalu su Varteks ili Šibenik.

Afirmacija novih igrača

Zadatak je stvoriti pet novih A reprezentativaca za sljedeći kvalifikacijski ciklus; Vrsaljko, Barbarić i Badelj već su u prvih 11, Tomečak, Kramarić i Antolić još ne...

Uigravanje momčadi za Ligu prvaka

Novi proboj kroz kvalifikacije neće se moći završiti uspješno bez podrške iskusnih igrača i ako najkasnije na ljeto odu Mandžukić, Vrdoljak i Etto, a oprosti se Kovač ili se ne oporavi Bišćan, vođe će morati biti najstariji, Butina, Cufré i Morales.

Vraćanje gledatelja na stadion

Realnost je pun stadion jedino u prvoj polufinalnoj utakmici protiv Hajduka, no domaću publiku trebali bi zaintrigirati mladići iz Hitrec-Kacijana. U sklopu promidžbe Dinamo je od ovog tjedna čak i službeno na Facebooku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 18:30