NIJE SE ŠTEDIO

Jeličić beskompromisno u emisiji uživo na HRT-u izolirao krivca za poraz: ‘Imao sam pet iz biologije pa znam...‘

Dvoboj s Albanijom u specijalnoj emisiji HRT-a analizirali su Joško Jeličić i Mario Cvitanović

Joško Jeličić

 /Hrt

Hrvatska je remizirala s Albanijom (2:2), dovevši se u situaciju da u zadnjem kolu skupine moramo pobijediti opasnu Italiju, aktualnog europskog prvaka. Dvoboj s Albanijom analizirali su, u specijalnoj emisiji HRT-a, iznimno detaljno Joško Jeličić i Mario Cvitanović.

- Da maknemo posljednje dvije-tri minute, da je rezultat ostao 2:1, osjećaj bi bio puno ljepši. igračima bi to donijelo jednu dodatnu energiju, bacili bi utege s leđa, otvorilo bi novu pozitivu i put prema naprijed. No ta završnica nas je vratila u realnost, takva je utakmica i bila. Imali smo razne faze, od dobrog do lošeg, treba se resetirati i pripremiti za ono što slijedi, rekao je Mario Cvitanović.

- Ja i dalje vjerujem u te momke, no za sve nas koji smo gledali tu utakmicu ova dva poluvremena su pokazatelj gdje smo i gdje želimo biti, dodao je Jeličić.

- Možemo mi pričati o taktici, ali energetski, kad je nešto dobro, na tom valu možeš napraviti čudo. U prvom dijelu smo imali puno više lošijih nego dobrih stvari, Albanija je bila bolja. u nastavku, kad smo krenuli u trčanje bez lopte, kombinatoriku, uz određene izmjene, mentalne više nego igračke, glava je počela raditi drugačije. Onda ćeš napraviti i ono što se ranije činilo teško. Glava u određenom periodu nije bila na svom mjestu, a od 70. minute je bila dobra i ekipa je djelovala kao ekipa koja želi, zna i može. No taj kasni gol te jednostavno presječe. Na tom tragu dati ću ključni detalj, lajtmotiv kojega je igra bez lopte, rekao je Cvitanović i objasnio pred velikim ekranom i tri sekvence.

- Bili smo prestatični, premalo smo tražili slobodne prostore i onda je teško biti opasan. Morat ćemo se brže otvarati, tražiti rješenje, okretati na drugu stranu. No mi igramo pas u noge, nemamo širine i to Albanija vrlo lako brani. Mi moramo prepoznavati kad je strana začepljena i igrači moraju stvarati ili situaciju jedan na jedan ili napasti prostor, objasnio je Cvitanović.

Pokretljivost u nastavku donijela rezultat

- Povratna lopta, nema pritiska na igrača, oni šire, stvorili su prostor za napad, izvukli su Gvardiola, igrač ulazi bez lopte, nismo ga ispratili, dolazi izvrstan centaršut i Albanija zabija gol. Takve situacije smo mi radili od 70. do 90. minute. Izolirali smo Perišića na lijevoj strani, centrirao je i tu je Pašalić imao dvije-tri šanse. Pogledajmo kako smo zabili prvi gol. Tražimo Kovačića, koji prolazi igrača, svi se kreću, samo tri igrača koji se kreću bez lopte, a vidimo koliko je to bitno. I prvi i drugi gol zabili smo na gotovo identičan način, to je neki lajtmotiv koji pokazuje što mi moramo raditi i kako da budemo opasni, zaključio je Cvitanović.

- Mario je pričao o uzrocima i posljedicama, a ja ću pričati o glavnom krivcu, to je naš izbornik, koji je zamjenama na poluvremenu promijenio ritam utakmice i time pokazao da je pogriješio u pripremi za utakmicu. Mario se bavio posljedicama, a ja ću uzrokom, riječ je o biologiji, imao sam pet iz biologije. Naši senatori zaslužuju spomenike u prirodnoj veličini i ako je žrtva da ispadnemo u skupini na jednom natjecanju, a ja još vjerujem da mi možemo dobiti Italiju, jer mi imamo sadašnjost i budućnost, vidjelo se u drugom poluvremenu, rekao je Jela i nastavio:

Ako za njihove zasluge žrtvujemo Euro, može, ali...

- Ako je cijena da za sve što su oni napravili žrtvujemo jedno, pa i dva natjecanja, ja sam za to, ali stvari treba nazvati pravim imenom. Luka Modrić, veća sam rekao, njegov utjecaj sad treba biti puno veći izvan travnjaka, a ne na travnjaku. Ancelotti ga obožava, ali njegov zadatak je da mentorira igrače Reala. Pokazat ću sad detalje Broza, za kojeg mi je žao da se doveo na tu razinu, a ista generacija je kao i Andrej Kramarić, koji je bio igrač utakmice. Ako Modrić već igra osmicu, onda mora ići više prema naprijed. Tu najviše ispašta Kovačić, pa mi kao da smo u prvom C razredu, svi na hrpi. Normalno da se Luka i Broz troše kad zauzimaju isti prostor, rekao je Joško Jeličić i nastavio:

- Naš najveći problem je biologija, Luka Modrić na ovom nivou, na EP-u, natjecanju na kojem treba igrati svaka tri dana, pa Broz, koji kasni za svojim igračem, to je to igranje u Saudijskoj Arabiji, ali i manjak njegove želje da sam radi na sebi. Mi moramo zaboraviti emocije, hijerarhija se treba poštivati, ali ne na uštrb travnjaka, Vidjet ćemo i Lukine pogreške, njegove noge koje ne mogu više. Ovdje nam je prodao kontru, Luka je na ovoj utakmici izgubio 20 posjeda, dodao je Jeličić i dao još nekoliko primjera o manjkavostima u igri Brozovića i Modrića.

Budimir puno bolji igrač nego što ljudi vide na prvu

- Ako Luka želi stalno igrati, bez poštede, to je njegovo pravo, no nema onda poštede ni u ovoj analizi, rekao je Jeličić i nastavio: - Budimir je sjekira koja samo skače, Petković je mantinela, to misli većina Hrvata, ali sad ću vam pokazati tri detalja Ante Budimira: - Pogledajte kako to odigrava Budimir, da je to odigrao neki naš veznjak, proglasili bi ga čudom od igrača. Pa Luka Sučić, koji nije ispratio igrača kod 2:2, no on i mali Baturina, to su igrači koji donose vrijednost, Mario Pašalić je imao tri udarca glavom, to su igrači moderni, igrači na najvišoj razini. Pašalić "puni" kazneni prostor, to me čini spokojnim za našu budućnost, međutim moramo donositi prave i teške odluke, zaključio je Jeličić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 17:05