DALEKO OD DOMA

JEDINI KOREJAC U HNL-u Woon: 'Hrvatska vina su čudo, a ćevape obožavam'

Za odličnog korejskog beka zanimaju se Hajduk i Rijeka, ali Istra ga ne želi pokloniti
 Ivan Klindić / CROPIX

Od prvoga dana kada je stigao na probu, Igor Pamić o njemu je kazao da je kvaliteta za HNL. Chung Woon, simpatični 24-godišnji bivši igrač Ulsana, potvrdio je u 2013. godini sve ono što je iskusni trener najavio. Odličan lijevi bek, tehničko-taktički discipliniran, profesionalan, pokazao sam izvanrednim potezom Istre 1961. Nije tajna da njegovi zastupnici, Brčić i Šimegi, dobivaju upite zainteresiranih klubova.

Htio ga je Igor Tudor za Hajduk , želi ga Rijeka, ima interesa iz inozemstva, ali konkretnih ponuda za Istru 1961 nije bilo. Woon ima ugovor do 2015. godine te će, s obzirom na kvalitetu igre i važnost za Zeleno-žute, svaki mogući kupac morati isukati ozbiljnu ponudu da omekša Puljane. U međuvremenu, Woon se odmara u Južnoj Koreji, vraća se na pripreme 9. siječnja.

Što kaže o boravku u Hrvatskoj, HNL-u, Istri 1961, sebi i perspektivi, svakako je zanimljivo čuti...

- Na odmoru sam i sređujem dojmove. Osvojili smo dosta bodova, izborili polufinale Kupa, što je veliki uspjeh. Odigrao sam dobro, puno bolje nego prošle sezone, a i ozljede su me zaobišle. Dakle, zadovoljstvo je potpuno.

Razlika u odnosu na proljetni dio sezone?

- Iako je otišlo dosta glavnih igrača, igra se nije promijenila. Trenerova taktika bila je na razini, osjetio se duh zajedništva i mislim da je to dosta pridonijelo dobrim rezultatima ove sezone. Kad je sezona počela nisam očekivao ovako dobar rezultat zbog niza odlazaka, a dosta me pogodila smrt Alena Pamića s kojim sam bio dobar i jako ga cijenio kao čovjeka i igrača.

Igrali ste ove jeseni dosta i na stoperu, gdje vam je bolje?

- Na lijevom beku, iako me trener ponekad stavlja i na desnog beka. To znači mi puno vjeruje, ali opet kažem, najbolje se osjećam na lijevom beku.

Sada je točno godinu dana da ste u Hrvatskoj. Ocjena okruženja, HNL-a?

- Na početku se nisam baš najbolje snalazio. Velika je razlika u radu u odnosu na Koreju ali sad sam se potpuno prilagodio i sve je OK. Imam odlično mišljenje o HNL-u, primjetno je da odskače Dinamo, koji igra Ligu prvaka, i Rijeka koja je u Euroligi, no i drugi su jaki. Zato i mislim da sam u ovoj konkurenciji puno napredovao kao igrač.

Što vas je posebno dojmilo pozitivno, a što negativno?

- Poseban je duh navijanja, to je super, kao i to što postoje dobne razlike između navijača, ima i starijih i mladih. Nemam nekih posebnih razočaranja, možda bi mogli biti bolji uvjeti na stadionima i redovnije plaće. Tog kašnjenja u mojoj zemlji nema pa nisam navikao.

Gdje vam je bilo najteže igrati?

- Protiv Dinama definitivno, oni su najmoćniji.

Najbolja partija Istre 1961 i vaša osobno?

- Protiv Rijeke, Zadra i Hajduka smo odigrali odlično, a što se mene tiče, mislim da sam bio najbolji kontra Zadra, Rijeke i Splita.

Publika vas u Puli iznimno cijeni?

- Osjećam da me poštuju i cijene i veliko im hvala na tomu, puno mi znači. Uzvraćam profesionalizmom i dobrim igrama i nadam se da su zadovoljni.

Kako živite u Puli?

- Živim dobro, nemam se što potužiti. Pula je predivan grad, a i ljudi su super, vrlo ugodni i pristupačni. Družim se sa suigračima, idemo na kavu, ljeti se okupamo, sve normalno. Najviše sam se družio s Križmanom, Prskalom i dok su tu bili Prelčec i Zgrablić. Komunikacija? Problematična na početku, ali sad mi je puno bolji engleski pa mi to olakšava. Pokušavam nešto naučiti hrvatski, stvarno se trudim, ali nije lako. Kudikamo sam se brže i lako prilagodio hrani. Mislio sam da će biti problem ali nije, hrvatska je kuhinja super. Posebno volim ćevape, toliko da mi suigrači stalno govore da ću se odebljati koliko ih jedem.

Što biste iz Koreje donijeli u Hrvatsku i obratno?

- Definitivno bih u Koreju donio hrvatska vina, koja su izvanredna, nisam bolja probao. A što bi donio iz Koreje Hrvatima, hm, ne znam baš....

Koji vam se grad svidio u Hrvatskoj, osim Pule?

- Krasan je Split, imaju prelijep stadion i odlične igrače, utoliko mi je draža bila pobjeda protiv Hajduka.

Proljeće 2014?

- Dobili smo sigurnost u igri, stoga bi proljetna sezona trebala biti još bolja. Dovede li klub neko pojačanje, bit ćemo jaki. Važan nam je Kup, tu možemo napraviti velike stvari.

Vaša budućnost? Puno se priča i nagađa o interesu Hajduka, Rijeke, klubova izvan HNL-a?

- Želja mi je u perspektivi napredovati u jaču ligu, što je normalno i napraviti dobar transfer. Vjerujem u sebe, pogotovo jer na treningu i utakmicama dajem maksimum i siguran sam da će mi se to vratiti dobrim stvarima. Preferiram talijansku i njemačku ligu, ali to je samo moje opažanje.

Odmor u Južnoj Koreji je pri kraju?

- Družim se s prijateljima i obitelji. Zaželio sam korejske hrane, imamo i mi super roštilj i ljute juhe!

Sada kada ste upoznali vrijednost HNL-a, imate li neku posebnu zahvalu?

- Imam, pogotovo za ljude koji su uz mene od prvog dana, Brčića i Šimegija, prevoditelja Hong Seung Kija, trenera Pamića, svima u klubu i posebno navijačima, želim sve najbolje u 2014. godini, od srca - zaključio je Woon.

Sada mi je jasno zašto puno turista iz Južne Koreje dolazi u Hrvatsku

Kako ste zapravo došli u Hrvatsku?

- Nisam znao puno o Hrvatskoj, ali kad su mi moji agenti istakli tu opciju, raspitao sam se. Robert Brčić mi je jako puno toga otkrio o novoj zemlji i klubu te sam odlučio doći. Sada mi je jasno zašto puno turista iz Južne Koreje dolazi u Hrvatsku. Lijepa zemlja i dobri ljubazni ljudi.

Nedostaje vam...?

- Kao i svakome koji je daleko od svojeg doma, nedostaju mi roditelji, prijatelji, ali to je tako kad igraš u inozemstvu. Moji mi roditelji i prijatelji pružaju punu podršku bez obzira na udaljenost i uvjereni su da sam dobro izabrao.

Razlika u radu, nogometu?

- U Koreji se sve radi na brzini, iako je većina igrača brzo. Mislim da u Hrvatskoj prevladava individualna tehnička kvaliteta i fizička moć, više je slobode u igri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 07:24