DOBRA IDEJA ILI UTOPIJA?

JE LI REGIONALNA LIGA SPAS ZA NOGOMET NA OVIM PROSTORIMA? Čelnici saveza već održavaju sastanke!

Iz Makedonije je već pokrenuta inicijativa o regionalnoj ligi a već su održana dva sastanka, u Ljubljani i Opatiji, na kojima su sudjelovali čelnici saveza u regiji.
sn Ilustracija
 Cropix

'Regionalna liga spas je nogometa na ovim prostorima' - snažna je poruka odaslana iz Sarajeva sa sportskog seminara Simposar a čiji su potpisnici ugledna imena poput Ivice Osima, Dragana Džajića, Stanka Poklepovića, Elvira Bolića, Sabahudina Topalbečirevića, Zlatana Nalića...

- Svi pričaju u tome a nitko ništa ne pokušava. Regionalna liga trebala je biti jučer. Problem je što se sve svodi na to da će netko drugi riješiti. Da smo manje opterećeni politkom sjetili bi se kakvu smo ligu imali. Odmah iza ovih 'petica' po kvaliteti - naglasio Ivica Osim. Legendarni 'Strauss s Grbavice' jedan je od onih čije riječi imaju posbenu težinu. Baš kao i one Dragana Džajića koji je otkrio javnosti kako i čelni čovjek Uefe nema ništa protiv.

- Michel Platini bio je kod nas u Beogradu i u jednom trenutku mi je rekao da bi takva liga bila spas za nogomet na ovim prostorima. Nemojte ga podcjenjivati jer je čovjek iz nogometa koji je igrao s mnogim igračima s ovih prostora, a da ima ideje potvrdio je konceptom Lige prvaka koja nudi 'malim klubovima' da igraju s elitom - rekao je Džajić prije nego je Jasmin Baković, generalni tajnik nogometnog saveza BiH ponudio ekskluzivu.

Naime, iz Makedonije je već pokrenuta inicijativa o regionalnoj ligi a već su održana dva sastanka, u Ljubljani i Opatiji, na kojima su sudjelovali čelnici saveza u regiji.

- Načelno je podržana inicijativa jer je svima jasno kako ona podiže kvalitet nogometa, privlači publiku, interes sponzora i generira zaradu. Doduše, ima tu puno otvorenih pitanja poput kalendara, motiva i sigurnosti. O tome će se još razgovarati već na sljedećem sastanku u Skopju ali mislim da Uefa nema ništa protiv takvog natjecanja - dojam je Bakovića kojem je replicirao Zdravko Reić, novinar Jutarnjeg lista.

- Spori ste i tromi. Već se odavno trebalo djelovati u tom smjeru - kazao je Reić koji je predložio da iz Sarajeva krene otvoreno pismo prema nacionalnim savezima. Podržao ga je i Špaco Poklepović.

- Ako ovako nastavimo, svi ćemo se ugasiti osim možda Dinama - zavapio je Dino Selimović, direktor kluba s Koševa.

Raspravi je nazočio i Davor Pavić, PR stručnjak iz Splita koji se specijalizirao za sport. On smatra kako treba zadovoljiti četiri segemnta.

- Financijski, sportski, sigurnosni i društveni kontekst. Važno je pitanje što javnost misli o regionalnom nogometu jer bez njih nema smisla ulaziti u projekt. Osim toga, postoje i drugi pravci za regionalnu ligu ne samo države bivše Jugoslavije - tvrdi Pavić koji je izavao reakciju Ivice Osima:

- Ako se pokrenu veliki klubovi svi će za njima. Pa kada Crvena Zvezda nešto želi onda i svi drugi žele. Barem je tako bilo ranije - tvrdi Osim.

Osim navedenih problema, domaćini su naglasili i infrastrukturu kao i uključivanje države u organizaciju.

- Nije problem u nama sportašima. Za ovim stolom ćemo se svi dogovoriti jer bivša država imala je ligu koja je po kvaliteti bila četvrta u Europi. No, to nismo znali cijeniti i sada smo daleko od nečeg takvog a pogotovo od činjenice da netko s ovih prostora može da napravi rezultat u Europi. U dogledno vrijeme će se stvoriti preduvjeti - zaključio je Dragan Džajić.

Zanimljiva inicijativa dobila je vjetar u leđa od čelnih ljudi Željezničara i Sarajeva, medija i stručnjaka. I gospodarstvenika što je od vitalne važnosti. Jer, novac ipak okreće svijet!

- Siguran sam kako bi u ekonomskom smislu poslovna zajednica prepoznala interes lige na regionalnoj razini. Ona bi bila kvalitetna i marketinški atraktivna. Međutim, politčko je pitnaje i odluka da li će i u kojem trenutku će krenuti s realizacijom te ideje – rekao je Branimir Muidža, generalni direktor \'HeidelbergCementa\' za Hrvatsku i BiH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:00