ČAČIĆU RAZMISLI:

Je li moguće da Dinamo ima dvostruko više točnih dodavanja od najboljih u Ligi prvaka?

Postotak točnosti u LP-u je 82, a u ligama "petice" od 77 do 79. Dinamo je, tvrdi Čačić, imao 660 točnih od 884 dodavanja ukupno, što iznosi 74,66 posto
 Tomislav Krišto/CROPIX

S obzirom na to da nismo osobno razgovarali s Antom Čačićem o statističkim podacima koje je sa svoga iPada pokazivao novinarima i postavili mu neka, možda ključna, pitanja, ne možemo ga potpuno osuditi zbog krive interpretacije, ali samim letimičnim pogledom na broj dodavanja u Ligi prvaka i ligama “petice” vidimo da najbolji klubovi zajedno po utakmici imaju otprilike 884 dodavanja, koliko Dinamov trener tvrdi da je njegova momčad imala protiv Osijeka (1-0) prošli vikend.

Više od 800, vidimo to na kraju svake utakmice u LP-u, ima ih samo jedinstvena Barcelona, njeni suparnici oko 200, jedino u Ligi prvaka obje momčadi prosječno imaju preko 900 dodavanja. Postotak točnosti u LP-u je 82, a u ligama “petice” od 77 do 79. Dinamo je, tvrdi Čačić, imao 660 točnih od 884 dodavanja ukupno, što iznosi 74,66 posto, a to je ispod prosjeka najboljih i puno bliže realnosti HNL-a.

Komesovi podaci

U arhivi imamo intervju Zvonka Komesa, bivšeg kondicijskog trenera Bayerna, Bayer Leverkusena, švicarske reprezentacije, a prošle polusezone i Dinama.

Komes je predočio neke podatke s najbolje Dinamove utakmice 2011., protiv Malmöa (4-1): “plavi” su tada imali rekordnih 576 dodavanja, od čega 521 (90,45 posto) točno, a Badelj je imao čak 92 posto točnih dodavanja, dok je 50 posto Dinamovih napada završilo udarcem prema vratima. Nekako smo skloniji više vjerovati Komesovim podacima, nego Čačićevim.

Osim toga, Uefa je predočila brojke koje dokazuju da je Liga prvaka zapravo najjače klupsko natjecanje, jače od svih liga “petice” kako se zajednički naziva englesku, španjolsku, talijansku, njemačku i francusku ligu.

Specijalizirana tvrtka Opta mjeri ta natjecanja i objavljeni rezultati pokazuju da momčadi Lige prvaka (od natjecanja po skupinama, bez pretkola) prevladavaju u glavnim statističkim kategorijama: imaju više dodavanja po utakmici, više točnih dodavanja, manji postotak dugih lopti, postižu više pogodaka iz igre, više udaraca ukupno i udaraca na vrata, a pobjednici imaju najveći posjed lopte.

Uza sve to, najviše čiste igre ima baš na utakmicama Champions League. Liga prvaka jedino nije najbolja po prosjeku pogodaka, no puno golova ne znači kvalitetu, što je poznato čak i onima koji površno prate nogomet.

Priznanje Nijemaca

Na stranu neuspjesi dvaju Manchestera, vodećeg dvojca engleskog Premiershipa, najjače nacionalne klupske lige na svijetu, no kako to da dominantna momčad njemačke Bundeslige, dortmundska Borussia, jesenas nije uspjela doći čak ni do utješnog trećeg mjesta u svojoj skupini Lige prvaka?

Mi se pitamo zašto može APOEL, a ne može Dinamo. Nijemci su izvan sebe, poglavito zato što će se njihov viceprvak Bayern dobro pomučiti da prođe švicarskog prvaka nakon 0-1 u prvom dvoboju osmine finala u Baselu.

- Liga prvaka bila je potpuno novi teritorij za nas. Možda bismo morali u njoj igrati nekoliko godina da bismo joj se prilagodili i pružali igre kakve doista možemo.

Ovo nisu izjavili ni Kruno Jurčić, ni Milan Badelj, nego branič Borussije Dortmund i njemački reprezentativac Mats Hummels čija je momčad prošle jeseni zauzela posljednje mjesto u skupini s Arsenalom (1-1, 1-2), Marseilleom (2-3, 0-3) i Olympiacosom (1-0, 1-3).

Na stranu jednokratni uspjeh poput APOEL-ova, momčadi sazdane od 30-godišnjaka, iznimke koja potvrđuje pravilo da najdalje u LP-u prolazi momčad koja najmanje griješi.

Kahnova analiza

- Ligu prvaka je teško usporediti s nacionalnim ligama. Ritam je jači, taktički pristup mudriji, pogreške se nemilosrdno kažnjavaju, a i suđenje je bolje. U europskoj utakmici moraš biti dobro organiziran, čekati svoju priliku i iskoristiti je kada dođe.

To nije izrekao Ivan Jovanović, trener APOEL-a, nego Oliver Kahn, bivši trofejni vratar Bayerna, koji zna što je šokantni poraz, ali i osvajanje LP na 11-erce, danas stručni komentator na televizijama i u tiskovinama. Na istom je tragu, primjerice, Mircea Lucescu, čiji je Šahtjor lani bio četvrtfinalist, koji je ispao od najboljeg, Barcelone, a ove je sezone završio četvrti u skupini Lige prvaka, iza Porta, Zenita i APOEL-a, iako jedini nije izgubio i jedini je pobijedio prvaka Cipra. - Barça nije nepobjediva, ali nitko se s njom ne može mjeriti u natjeravanju suparnika na pogreške - zaključio je rumunjski stručnjak nakon 1-5 na Camp Nou, slično nakon 1-7 vjerojatno razmišlja i “aspirinirani” Robin Dutt. Svatko u svoje doba naleti na neku Barcelonu. Ili Lyon, Ajax, Real Madrid...

Lucescuovo otkriće

A da se tek u Ligi prvaka vidi je li netko igrač za najviše domete, sugerira Arsene Wenger koji je ustvrdio da potencijalna pojačanja prosuđuje predviđajući kakve će partije moći pružiti u Champions League gdje se natječu najjači klubovi i igrači, što dokazuje i činjenica da je samo jednom Zlatnu loptu dobio nogometaš izvan LP-a, Ronaldo (Barcelona, 1997.), no tada su u Ligi prvaka igrali samo prvaci zemalja.

Koliko je Liga prvaka vrijedna, vidjet će se uskoro po ponudama igračima APOEL-a za koje je ciparski klub potrošio samo 1,5 milijuna eura. Moći ćemo ih usporediti s onima koje će na ljeto dobiti perjanice Dinama.

S druge strane, najbolja momčad svih vremena, današnja Guardiolina Barcelona, stvarala se ustrajući neprekidno 40 godina na filozofiji koju je 1971.uveo nizozemski stručnjak Rinus Michels, a pretočio je u Barcinu nogometnu školu njegov genijalni učenik Johan Cruyff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 02:26