TRIJUMF 'PEPELJUGE'

Igrač godine: Olić ipak ispred Srne

Zašto je Bayernov napadač logičan izbor za najboljeg u 2009. godini
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Unutar svake grupe postoji hijerarhija, iako će to nižerangirani elementi obično zanijekati. Da, postojala je i u Beatlesima, gdje su dvojica članova bili samo tehnička podrška dvojici genijalaca, piše u nedjelju Timesov nogometni uvodničar najavljujući sudar Liverpoola i Arsenala kao drugorazredni derbi. Zatim poentira riječima da su “ Lennon i McCartney nastupili u subotu”, u liku Man Uniteda i Chelsea, dok dan poslije “istrčavaju dobri stari George i Ringo” kao Liverpool i Arsenal, podgrijavajući privid velike bitke za naslov engleskog prvaka.

Povučemo li paralelu s hrvatskim nogometom, u danima kada tražimo najboljeg igrača godine, dvojica privilegiranih Beatlesa zovu se Ivica Olić i Dario Srna. Premda su i neki drugi imali vrlo dobre ili čak izvrsne sezone - Šimunić se borio za naslov s Herthom, Petrić proljetos briljirao u klubu, Modrić povukao Tottenham u koji se Kranjčar sjajno i lako uklopio - svi oni ove godine mogu samo sekundirati dvojcu koji je odskočio prema vrhuncima europskog klupskog nogometa.

Dario Srna ove je godine dosegnuo vrhunac karijere osvojivši Kupa Uefe, ali naš glas svejedno odlazi Ivici Oliću koji je individualnim ostvarenjima u 2009. godini osvojio srca HSV-ovih, a ubrzo nakon toga i Bayernovih navijača. Od Hamburga se ‘Ola’ oprostio uz čudesan učinak, vukao je klub na tri kolosijeka sve do ciljne ravnine i pritom je postigao 25 golova. Potpisujući ljetos za Bayern navodno je pristao u ugovor ugraditi klauzulu prema kojoj “prihvaća sjedenje na klupi”, ali taj paragraf nakon nekoliko mjeseci provedenih u Münchenu djeluje kao neslana šala. Olić je lokomotiva Van Gaalove momčadi, čovjek koji je u Bundesligi pokrenuo jednu ukočenu i mrtvodosadnu momčad te joj nezaboravnom utakmicom u Torinu produžio europski vijek trajanja. Olić je u ovom trenutku prvo ime hrvatskog nogometa.

Nikola Jurčević: Srna za nijansu

I pomoćnik Slavena Bilića zaustavio se na tri imena. Modrić, Srna i Olić, prema njegovom su mišljenju, glavni pretedenti na laskavi naslov najboljeg Hrvata u kopačkama. On osobno, svoj glas bi dodjelio Srni.

- Osvojio je Kup Uefe, bio kapetan kluba i vođa momčadi. Senzacionalan uspjeh.

I Ivica Olić ima iza sebe “štofa” za utrku.

- Apsolutno, Olić je napravio veliki iskorak samim time što je izgurao sva ta imena iz momčadi Bayerna. U konačnici, fantastičnim izdanjem u Torinu osigurao im je i nastavak Lige prvaka.

Luku Modrića sputala je ozlijeda.

- Nažalost. Zbog toga i nije pokazao sve što objektivno može. (A. Lesički)

Branko Ivanković: Modrić ispred Olića

Bivši trener Dinama smjestio je Olića u vrh našeg nogometa u godini na izmaku, ali njegov favorit nalazi se u Tottenhamu.

- Neosporno je da Ivica Olić trenutačno igra u sjajnoj formi, kao što je izvjesno da je u godini iza nas postao stožerni igrač reprezentacije i nogometaš bez kojeg se ne može složiti sastav. Međutim, moj glas išao bi Luki Modriću - smatra Ivanković koji je svog bivšeg učenika promovirao na vrh zbog nastupa u reprezentaciji, ali i adaptacije na otok.

- U rekordnom se roku prilagodio i polako vraća Tottenham na staze stare slave. Ipak, Premier liga jača je od Bundeslige. (A. Lesički)

Velimir Zajec: Kraj sezone je odlučio

Da je kojim slučajem član žirija u izboru nogometaša sezone, glas Velimira Zajeca otišao bi u smjeru Ivice Olića.

- Odlučujuće za odluku bile bi igre na kraju sezone - obrazložila je legenda Dinama, otkrivši kako bi u njegov osobni izbor ušla tri imena.

- Srna, Olić i Modrić su nogometaši koji su obilježili godinu na izmaku. Možda mala prednost prvoj dvojici zbog činjenice da je Modrića ozljeda sputala i odvojila ga s travnjaka neko vrijeme. Ipak, među njima odlučivale bi nijanse - završio je Zajec. (A. Lesički)

Goal.com: Ivica Olić ponovno u momčadi kola

ivicaolicba.jpgDva pogotka, jedna asistencija i nova kompletno gledano dobra partija, bili su dovoljni da svi mediji ponovno u superlativima pišu o hrvatskom nogometašu Ivici Oliću.

Nogometni internet portal Goal.com tako je opet smjestio napadača Bayerna u idealnu momčad 16. kola. Podsjetimo da je Bayern pobijedio kod Bochuma 5-1, a time je došao na treće mjesto bundesligaške ljestvice, te se primaknuo vodećem klubu iz Leverkusena na samo dva boda.

U formaciji s tri napadača Oliću društvo u vršku napada čine Argentinac Lucas Barrois, koji je postigao dva pogotka u pobjedi dortmundske Borussije kod Wolfsburga 3-1, te Didier Ya Konan, igrač Obale Bjelokosti i Hannovera, koji je također tijekom vikenda zabio dva pogotka.

Bjelokošćaninu nije naškodilo niti to što je njegova momčad poražena u Mönchengladbachu (5-3, igrači Hannovera su zabili tri autogola), niti to što je u završnici utakmice zaradio crveni karton.

O Oliću, pak, Goal.com piše:

"On je pravi Bayernov zec na baterije. Asistirao je Gomezu pa potom zabio dva gola umalo zabivši i treći".

Goal.com nije zaboravio niti drugog Hrvata u Bayernu, strijelca jednog pogotka Danijela Pranjića, za kojeg je rečeno da je bio u najužem krugu izbora za vezni red.

Idealna momčad 16. kola Bundeslige:

Nikolov (Eintracht) - Owomoyela (Borussia Dortmund), Hoewedes (Schalke), Westermann (Schalke) - Lahm (Bayern), Ramos (Hertha), Schwegler (Eintracht), Elia (Hamburg) - Ya Konan (Hannover), Barrios (Borussia Dortumnd), Olić (Bayern). (Totalsport)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:03