MAMIĆ NEMIRNO SPAVA

Igor Štimac ne odustaje, skupio je 26 potpisa za rušenje Vlatka Markovića!

Poraženi predsjednički kandidat priprema teren za izvanrednu skupštinu. Tjedan dana nakon pobjedničkog sentiša u jednom zagrebačkom restoranu, koalicija Marković - Mamić opet nemirno spava
 Ranko Šuvar / Cropix

ZAGREB - Hoće li tijesni izborni trijumf Vlatka Markovića u HNS-ovoj predsjedničkoj utrci na koncu prerasti u pirovu pobjedu? U taboru poraženog kandidata računaju upravo na to. Igor Štimac, naime, već ovaj tjedan namjerava isporučiti Kući nogometa potpise 26 skupštinara koji zahtijevaju izvanrednu sjednicu skupštine saveza sa samo jednom točkom dnevnog reda - izbor novog predsjednika.

Odmah nakon poraza na prosinačkoj skupštini ( Marković je izborio četvrti mandat pobjedom 25-24 ) Štimac je najavio nastavak borbe zbog kršenja procedure i nezakonite verifikacije Mate Previšića. Dubrovačkog zastupnika prikazivali su kao ‘fantoma’ i zastupnika bez legitimiteta koji je ukrao akreditaciju i pravo glasa Krešimiru Vejiću, ali argumente Štimčeva stožera Ante Vučemilović, šef verifikacijske komisije i istaknuti Markovićev igrač, tada je hladno bacio u koš za otpatke.

Osipaju se saveznici

Arhitekt Markovićeve pobjede Zdravko Mamić prošli je petak u zagrebačkom restoranu ‘Pod mirnim krovom’ okupio saveznike u skupštini želeći poslati poruku da glavne role ostaju u vlasništvu provjerenih igrača pod njegovom kontrolom. Željko Širić pobrinuo se za tamburaše i štimung, okupljeno društvo je za fotoreportere namjestilo svoje najbolje “cheeeese” osmijehe, ali nije uspjelo sakriti činjenicu da brojno stanje ne odgovara onom s prosinačke skupštine. Pobjedničkom sentišu odazvalo se samo 16 od 25 zastupnika koji su podržali Vlatka Markovića.

Prečicom do cilja

Igor Štimac u međuvremenu očito nije mirovao. Javnost je dobila anesteziju u vidu vijesti o njegovu drugom medenom mjesecu u Dubaiju, ali iza kulisa je Štimac nastavio kampanju i lobiranje obrađujući zastupnike koji su se u prosincu kolebali između dvojice kandidata.

Nakon poraza Štimac je najavio da Markovićevu pobjedu kani osporiti kroz pravnu utakmicu, podnošenjem žalbe Državnom uredu za upravu, ali u međuvremenu je shvatio da postoji elegantnija prečica do željenog cilja. HNS-ov statut dopušta sazivanje izvanredne skupštine pod uvjetom da zahtjev za njezinim raspisivanjem potpiše 17 članova. Savez mora pripremiti izvanrednu skupštinu u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva. Iz Štimčeva tabora sada stižu glasovi da 43-godišnji predsjednički kandidat raspolaže sa 26 glasova što bi trebalo biti dovoljno za pobjedu. Podnese li zaista zahtjev do kraja tjedna, u veljači nas očekuje druga runda izborne utakmice.

Iz tabora u tabor

U postizbornoj matematici spekuliralo se da je Štimac na svoju stranu pridobio dvojicu brodskih zastupnika, Sočkovića i Stevanovića, kao i Marjanovića iz Koprivničko-križevačke županije, ali da je na koncu ostao kratkih ruku jer su riječki elektori Rubeša i Peraić - predstavljeni u javnosti kao njegovi tihi saveznici - na koncu ipak slijedili instrukcije svoje županijske baze i zaokružili Markovića na glasačkom listiću. Budući da se niti Rubeša niti Peraić nisu pojavili na pobjedničkom ručku ‘Pod mirnim krovom’, pojavile su se interpretacije da su pretrčali u Štimčev tabor...

Status HNS-a, članak 34: Izvanrednu skupštinu može sazvati trećina zastupnika

Statut HNS-a u Članku 34. regulira Skupštinu, a u stavku 5) njeno izvanredno sazivanje, ako to predloži Izvršni odbor ili najmanje 1/3 svih zastupnika u Skupštini. Kako je zastupnika 49, trećina potrebnih potpisa iznosi 17.

Evo i cijelog Članka 34. Statuta HNS-a:

1) Skupština svoje poslove obavlja na sjednicama kojima prisustvuju predstavnici svih članova Saveza.

2) Skupština se sastaje najmanje jedanput godišnje.

3) Svake četiri godine, održava se izborna godišnja Skupština.

4) Redovnu Skupštinu saziva predsjednik Saveza.

5) Skupština se može održati i u kraćem roku od onog iz stavka 2. ovog članka, ako to predloži Izvršni odbor ili najmanje 1/3 svih zastupnika u Skupštini.

6) Sazivatelj sjednice Skupštine predlaže dnevni red sjednice.

7) Sjednicu Skupštine vodi predsjednik Saveza sukladno Poslovniku o radu Skupštine.

Kronologija predsjedničke kampanje

12. 10. - Igor Štimac na izbornoj skupštini ŽNS-a Splitsko-dalmatinske županije ističe kandidaturu za mjesto predsjednika HNS-a i poručuje: Pomest ćemo Markovića!

12. 11. - Štimac poziva USKOK da provjeri “crne torbe” kojih je HNS navodno prepun; Marković najavljuje tužbu

26. 11. - Štimac predstavlja program u kojemu obećava gradnju nogometnih kampova te stadiona u Vukovaru i Kninu

29. 11. - Izvršni odbor HNS-a najavljuje pokretanje postupka protiv Štimca zbog “nepopravljive štete koju je nanio HNS-u”

16. 12. - Štimac je podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Udruge 1. HNL Markulina zbog zloporabe položaja i ovlasti u slučaju podrške RNK Splita Markoviću

17. 12. - Na skupštini HNS-a Vlatko Marković osvaja još jedan mandat na čelu HNS-a sa 25 glasova, a Igor Štimac dobiva samo glas manje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 19:40