TRAŽI SE PRAVI GOLGETER

Ibričić zapravo ‘skriva’ kronični Hajdukov problem s golgeterima

Ibričić zabija, ali nije napadač - smatra Tomislav Erceg, nekadašnja devetka bijelih, koji vodi na vječnoj listi Hajdukovih strijelaca protiv Dinama
Split, 070410.Stadion Poljud.Uzvratna polufinalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Hajduka i Dinama.Na fotografiji: Senijad Ibricic slavi postignuti pogodak.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

SPLIT - Hajduk u aktualnom kadru nema centarfora takvog kalibra koji bi mogao predstavljati prijetnju Dinamu u Maksimiru. Špaco Poklepović nema na dispoziciji klasu poput Nikole Kalinića ili Tomislava Ercega, napadače koji su znali rješavati ovakve utakmice. Najzvučnije Hajdukovo napadačko ime, Ahmad Sharbini, još čeka svoj gol prvijenac u dresu Hajduka.

Realizacija je problem s kojim se bijeli muče cijele ove sezone. O učinku splitskih napadača najbolje govori činjenica da je prvi klupski golgeter Senijad Ibričić (20 golova) koji je po nogometnom profilu ipak veznjak.

Ibričić je riješio i posljednji splitski derbi Hajduka i Dinama, odigran na Poljudu u revanšu polufinala Kupa (1-0).

- Ibričić zabija golove, ali nije napadač - ističe Tomislav Erceg, nekadašnja devetka bijelih, koji vodi na vječnoj listi Hajdukovih strijelaca protiv Dinama.

Statistika vrijedi otkad je HNL-a, a Erceg je zabio ukupno šest golova u derbijima.

- I još sam zabio dva gola Dinamu u dresu Rijeke - dodao je Erceg.

- Ibričić uspijeva sakriti taj problem s napadačima. Dok god Hajduk niže pobjede, Poklepoviću možemo samo reći: kapa do poda. No, činjenica je da Hajduk danas nema ono što je imao godinama, a to je klasični, korpulentni centarfor, pravi gol igrač. Klub nije pronašao zamjenu za Kalinića i zbog toga pati cijelu sezonu.

Što je s Ahmadom Sharbinijem koji je po svemu trebao biti ta prva punta, golgeter.

- S Ahmadom sam igrao još u Rijeci kada je počinjao s klupe za pričuve. Ne mogu znati kako on trenira i kako se ponaša na treningu, ali neke činjenice su neoborive. On je napadač koji je zabio 70 golova u Rijeci, i to ne može biti slučajnost. Svakako je trebao dobiti više prilika. Doveden je da igra i zabija golove, a ne da sjedi na klupi. Držim da se igra Hajduka previše mijenjala, rotirali su se igrači, svakome se tražila pozicija, a nije bilo mjesta za Ahmada koji je u toj konkurenciji ipak jedini klasični centarfor.

Zašto Hajduk više ne proizvodi takve napadače?

- Takav je bio Kalinić, nije on otišao tako davno. Možda ih trenutačno nema jer su sada u kadru igrači koji su više polušpice, krilni napadači, nego što su klasični golgeteri. Ako ih nema u vlastitom dvorištu, treba bi pronaći, dovesti sa strane, ali onda njima podrediti igru. Pravi golgeteri su rijetke biljke, treba im dati pažnju, podršku...

U subotu na Maksimiru igraju Hajduk i Dinamo. Derbi?

- To je utakmica koja ni o čemu ne odlučuje. Hajduku je važniji revanš Kupa sa Šibenikom tri dana kasnije, a Dinamo će već negdje uzeti taj bod koji mu matematički osigurava titulu prvaka. Hajduk će tražiti dobar rezultat zbog atmosfere uoči susreta sa Šibenikom. Prema medijskim napisima ispada da je derbi najvažniji Jurčiću, ali trebao je dobiti Cibaliju, pa nije. Remijem su svi zadovoljni - zaključio je Erceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 12:21