HAJDUK vs. DINAMO

I Reji i Jurčiću ‘nula’ bi bila tek kamuflaža

Nakon europskih, utakmice domaće Lige 16 sve više razotkrivaju boljke aktualne Dinamove momčadi, koja je osim starih i mladih, mješavina talentiranih i limitiranih
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Nogometaši Dinama su domaćim remijem s Cibalijom (1-1) održali komotni razmak pred najbližim pratiteljima na ljestvici 1. HNL od pet, šest i sedam bodova, a nad najvećim rivalom ga čak povećali na +14. Jesenski veliki derbi sljedeće subote na Poljudu neće tako imati nikakve važnosti za borbu za vrh, ali će obojici trenera, suočenih s brojnim pitanjima nezadovoljnih navijača, puno značiti ostanu li barem neporaženi. Kako je Reja Talijan, a Jurčić pobornik talijanske škole, mogao bi to biti derbi kao preslikan iz Serie A. Samo još da na semaforu piše: Hajduk Spalato - Dinamo Zagabria 0-0. ‘Zero - Zero’.

Sve će to samo kozmetički uljepšati stvarnost dvaju najvećih hrvatskih klubova, svakoga sa svojim problemima. Ovdje je riječ o Dinamu, koji još uvijek dobro stoji u Europskoj ligi, no tek ga čekaju najteže utakmice, s obzirom da ‘plavi’ dokazano teže pobjeđuju doma. Iznimka je tek utakmica s Heartsom, dok je Pjunik slomljen tek u 2. poluvremenu.

Jurčić je prisiljen ravnati se po onoj “što imam, s tim klimam”. Početne domaće pobjede nad Istrom (7-1), Međimurjem (4-0), Osijekom (5-0), te Slavenom i Rijekom (po 6-0) bile su dude varalice. Dinamov problem nisu samo napadači i nedostatak centarfora tipa Budan, Jelavić, Kalinić ili Ahmad Sharbini, naveli smo ih abecednim redom samo za ilustraciju, nego prespora protočnost lopte u zadnjoj trećini terena, u zoni pred šesnaestercem. Kada suparnik tamo postavi devetoricu, kao što su ove sezone radili Pjunik, Salzburg, Zadar, Anderlecht, Lokomotiva, Varteks, Zagreb i Cibalia, dinamovci su u problemu. Spašavaju ih prekidi, 11-erci ili neki trenutak nadahnuća Moralesa ili Mandžukića, Sammira ili Badelja. Ili kiks suparnika. Što nije moguće uvijek niti unedogled.

Protiv Varteksa, Lokomotive i Cibalije ‘plavi’ su barem stvorili dovoljno prigoda, ali se ispromašivali, protiv Salzburga, Anderlechta i Zagreba, pak, samo po jednu, jednu i pol. A čekaju ih suparnici koji će se slično postaviti, u HNL-u Hajduk, Šibenik i Karlovac, u Europskoj ligi sigurno Timisoara, možda Ajax, manje vjerojatno Anderlecht u Bruxellesu. Stoga bi za Dinamo, koliko god to navijačima defetistički zvučalo, bio odličan rezultat izvuče li sljedeći četvrtak remi s Ajaxom doma uoči gostovanja u Belgiji. Ajax i Anderlecht imaju motorički bolje selektirane igrače od Dinama, ali može ih se uhvatiti na krivoj nozi, pa se onda u zadnjem kolu potući za sve ili ništa s Rumunjima, koji možda dotad ispadnu.

Mandžukić zabio 11 koliko i svi ostali

Od petorice Dinamovih napadača, sve utakmice osim uzvrata sa Salzburgom odigrao je Mandžukić, zabivši u tih 20 nastupa 11 golova, koliko i svi ostali, Sivonjić (4), Papadopoulos, Kramarić (po 3) i Slepička (1). Potencijalno najbolji strijelac od svih je Kramarić (18), ali ima još nekih mana koje Jurčić svjesno skriva od javnosti, ne uvodeći ga u utakmicama protiv zatvorenih suparnika poput Cibalije ili Zagreba. Pap (28) i Slepi (27) su u najboljim nogometnim godinama i imaju svoje limite, dok Sivonjić (22) oscilira, u manje od godinu dana “dogodila mu se karijera”, kako voli kazati trener Jurčić.

Četvoro ‘djedica’ i 11-oro ‘djece’

Raščlamba Dinamovog kadra po godinama otkriva četvoricu “jako starih”: Butinu i R. Kovača (po 35), te Bišćana i Cufréa (po 31). Desetorica imaju od 18 do 22 godine, jedanaesti je trenutno rezervni vratar Picak (17). Na granici ulaska u zrele nogometne godine su Morales (24) i Mandžukić (23), kao i Carlos (24) i Glavina (23), dočim su od petorice u idealnim nogometnim godinama trojica ( Tomić i Chago po 26, Slepička 27) najčešće na tribini; Ettu (28) je mana taktila, a Vrdoljaku (26) motorika. Mlad je i stručni stožer, Jurčić će za mjesec navršiti 40, a Rukavina (35) je vršnjak Kovača i Butine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:34