DINAMO - REAL MADRID 0-1

Hrabri Dinamo ostao nadomak senzacije! Briljantnog Kelavu matirao je samo Di Marija...

Real Madrid je teže od očekivanja krenuo po deseti naslov europskog prvaka koji kani osvojiti u 549 km od Zageba udaljenom Münchenu, presudio je gol Di Marije u 53. minuti
 AP

ZAGREB - Veliku, veliku utakmicu odigrali su nogometaši Dinama u svom povratničkom debiju u Ligi prvaka! Deveterostruki europski prvak, sa 450 milijuna eura vrednijom momčadi, u Maksimiru je pobijedio samo sa 1-0, igrajući od 73. minute s igračem manje.

José Mourinho je i te kako nedostajao Real Madridu, Krunoslav Jurčić taktički je nadmudrio svog idola, limitirao mu ključnog igrača sredine terena, Mesuta Özila, kojeg je u svojoj najboljoj partiji u plavom dresu zaustavio Adrian Calello.

Vjerojatno nikad na poluvremenu Dinamovi nogometaši nisu bili ispraćeni pljeskom kao nakon 0-0 s Real Madridom! Imali su domaći I ponešto sreće, ali zaslužili su je pristupom!

Krunoslav Jurčić uspio je iznenaditi svog idola kojeg je na klupi zamjenjivao Karanka, napao je velikog suparnika I forsirao plitku formaciju s visoko postavljenom zadnjom linijom, pa što bude. A iznenađenje je bio I Jerko Leko u zadnjoj liniji, u zoni Ronaldo, hitri Tomečak ispred, na svom idealnom desnokrilnom položaju, a hrabro I odvažno predstavio se 17-godišnji wundekrind Mateo Kovačić na lijevom veznom.



DZ 0-1 RM by goalsarenaorg

Međutim, za razliku od trenera Villarreala prošle jeseni, Mourinho se nije kockao sa sastavom, odlučio je portugalski strateg da protiv momčadi koju vodi njegov ‘hrvatski pandan’ započne ista postava kao i protiv Zaragoze i Getafea, dakle ona trenutno najjača, s Carvalhom i Coentraom, a Khedirom na klupi. Jurčić bez ozljeđenog Cufréa, a zbog Cristiana su i Vida i Tonel zamijenili mjesta.

Plavi su krenuli silovito, izveli dva kornera u prvoj minuti, no već u 3. C. Ronaldo se ubacio iz drugog plana i pobjegao bivšem reprezentativnom kolegi Tonelu, ali je ucao pokraj gola.

Igralo se napad za napad, hokej, a ne nogomet, prvi prekid zbog prekršaja bio je tek u 12. minuti, dakako, Jerka Leke na Cristianu. No, izdržao je najžutiji hrvatski igrač bez javne opomene do 39. minute i prekršaja na Coentrau, norveški sudac Moen puštao je takozvanu mušku igru koja je ovaj put i te kako odgovarala Dinamu. Aitor Karanka, Mourinhov avatar na klupi, nije dugo ostao sjediti na svojoj klupi, davao je i on upute kao I Jurčić.

Gosti su forsirali igru brzih pasova od prve ili druge i dakako griješili, naišli su na zgusnuti, plitki Dinamo, no u jednom trenutku imali su posjed od 62 posto, koji su domaći do poluvremena smanjili na 45-55.

Najbolju prigodu Real je propustio u 29. minuti, kad prodor Benzeme nisu uspjeli relizirati prvo Di Maria, potom Özil, Kelava je obranio prvi udarac, pa onda sa zemlje drugi za ovacije s tribina, vjerojatno mu je to to bila najefektnija obrana karijere!

A onda, u 33. minuti, Leko je dubinskom loptom iznenadio zadnju liniju Madriđana i izbacio Rukavinu oči u oči s Casillasom, no Ruki je tukao ravno u najboljeg vratara svijeta! Kakva šteta, no hrvatski prvak uspio je do poluvremena odoljeti trenutno vodećoj momčadi Lige svjetskih i europskih prvaka!

U drugi dio se krenulo bez izmjena, iako su telefoni Realova stožera I Mourinha vjerojatno radili puno parom. I krenuli su Madriđani smirenije, nisu više forsirali pasove otprve, opredijelili su se za kontroliraniji nogomet. I ubrzo poveli. U 53. minuti akcija Cristiano, Marcelo, Di Maria I udarac pod gredu koji Kelava nije uspio skinuti. U sljedećoj minuti Kelava je skinuo zicer Benzemi, potom su domaći jedva ‘preživjeli’ korner…

Real je dakako nastavio forsirati posjed, raširio se, domaći su prijetili samo iz protunapada. U 65. minuti Vida je poput Velimira Zajeca iznio loptu sa svoje polovice i uposlio Sammira ispred kojeg je u posljednjem trenutku intervenirao Pepe.

Gosti nisu na vrijeme zabili drugi, a u 73. Minuti ostali su s igračem manje: Marcelo je prvo požuti zbog preoštrog starta na Tomečaku, a malo kasnije pokušao iznuditi 11-erac, norveški sudac hladnokrvno ga je poslao u svlačionicu!

Jurčić je uveo svježeg napadača, sad je Dinamo prijetio izjednačenjem, a Real bio natjeran za kontre. Karanka je uskoro napravio hokejašku izmjenu, Lass je ušao da popuni sredinu jer je Coentrao morao na Marcelov lijevi stražnji bok. Ipak, ušao je i argentinski reprezentativni napadač Higuaîn, umjesto umornog Di Marije, ali ubrzo još jedan defenzivac, Mourinhov ljubimac Arbeloa, na lijevog stražnjeg, a Coentrao je pomaknut ofenzivnije, na krilo. Dakle, maksimalni taktički napor učinio je kraljevski klub da u Maksimiru zadrži makar minimalnu pobjedu.

DINAMO - REAL MADRID 0-1

Poluvrijeme: 0-0. Sudac: Svein Oddvar Moen 7; pomoćnici: Dag-Roger Nebben i Kim Thomas Haglund (svi Norveška). Žuti kartoni: Leko, Pokrivač (Dinamo), Marcelo, X. Alonso, Pepe (Real Madrid). Crveni karton: Marcelo (73, drugi žuti). Strijelci: 0-1 Di María (53, Marcelo). Stadion: Maksimir. Gledatelja: 27.738. Igrač utakmice: Ivan Kelava.

DINAMO: Kelava 9, Leko 7,5, Vida 8, Tonel 7, Ibáńez 7,5, Tomečak 7, Badelj 6,5, Calello 8 (od 87. Šitum -), Kovačić 7,5 (od 62. Pokrivač 6,5), Sammir 6, Rukavina 6,5 (od 75. Beqiraj - )

REAL MADRID: Casillas 7, S. Ramos 6, Pepe 7, R. Carvalho 6, Marcelo 6,5, X. Alonso 6, Coentrăo 6,5, Di Maria 7,5 (od 78. Lass Diarra -), Özil 5,5 (od 78. Higuain -), C. Ronaldo 6, Benzema 6,5 (od 82. Arbeloa -)

Skupina D

Dinamo - Real Madrid 0-1

(Di María 53)

Ajax - Lyon 0-0

Redoslijed:

1. Real Madrid 1 1 0 0 1-0 3

2. Lyon 1 0 1 0 0-0 1

3. Ajax 1 0 1 0 0-0 1

4. Dinamo 1 0 0 1 0-1 0

Parovi 2. kola (27. rujna): Lyon - Dinamo, Real Madrid - Ajax

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 20:07