APSURDNA ODLUKA

Hokej, kriket, tenis i ragbi mogu, ali nogomet ne?

Nogometna povijest bila bi izvrnuta naglavce da su suci imali na raspolaganju nepogrešivog pomoćnika u obliku monitora i reprize sporne situacije
USA's forward Ryan Callahan (24) scores a goal during the Men's Gold Medal Hockey match between USA and Canada at the Canada Hockey Place during the XXI Winter Olympic Games in Vancouver, Canada on February 28, 2010. AFP PHOTO / CRIS BOURONCLE
 AFP

ZAGREB - U četvrtfinalu olimpijskog turnira u Vancouveru napetu utakmicu igraju hokejaši SAD-a i Švicarske. Na kraju druge trećine sjajni švicarski vratar Jonas Hiller nakon 32 obrane u nizu sam sebi zatrese mrežu za šaljivi kućni video, dok Ivica Blažičko vrišti u mikrofon kao da je sjeo na rajsnedl.

Ostati neprimjetan

“Goool, kakaaaav ne-vje-ro-jatan goool... Ali ne, što je sad ovo?! Čini se da suci poništavaju gol”. Dogodilo se baš to, suci su odvrtjeli snimku i poništili prethodnu odluku. Hokej je najplastičniji primjer kako moderna tehnologija može oplemeniti utakmicu i usput faktor ljudske arbitrarnosti svesti na razumnu mjeru. Video suca postavlja na pravo mjesto, on je de facto “sluga” tim prebrzim i stravično utreniranim gladijatorima u hokejskim, a odnedavno i ragbijskim, teniskim i kriket arenama. Osnovna je zadaća suca da ostane neprimjetan, da ne iritira narod na tribinama i pred ekranima. U prijevodu na svakodnevni jezik, njegova je osnovna zadaća da ne zariba stvar, pogotovo kada je riječ o utakmicama visokog uloga gdje se odlučuje o milijunskim nagradama i trofejima.

Povijesne kontroverze

U nogometu, međutim, ljudi na odgovornim dužnostima još uvijek mazohistički jašu baš na tome da je zabavno kada sudac zariba jer onda, eto, desetljećima možemo puniti almanahe povijesnim kontroverzama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:44