PORASLA CIJENA

Hajduk je Bugarima dao na znanje: Odšteta za Balakova iznosi milijun eura!

Hajduk je remijem u derbiju protiv Dinama zapravo spasio prvenstvo. Jer da su ‘modri’ otišli na osam bodova prednosti, to bi definitivno ubilo bilo kakvu neizvjesnost
 Ante Čizmić / Cropix

Hajduk ostaje na “minus pet”, na pristojnoj udaljenosti, sa saznanjem da se ipak može nositi s Dinamom, da nije toliko inferiorniji, kao što bi se dalo zaključiti prema bodovnom učinku. U izravnim duelima, kao što je bio ovaj na Poljudu, Splićani motivacijom i borbenošću mogu nadoknaditi zaostatak u kvaliteti, pa čak i u igri s igračem manje.

- Mi ne možemo drugo nego nastaviti raditi kao što smo radili u ova četiri mjeseca, koliko sam na klupi Hajduka - izjavio je trener “bijelih” Krasimir Balakov.

On nije od tipova koji će upasti u euforiju, za koju razloga i nema. Jer Hajduk je još na početku. Objektivno gledajući, teško da će ove sezone Splićani biti u prilici otvoreno zaprijetiti Dinamu.

Njemački mentalitet

- Naša momčad još ima određene nedostatke, još smo u fazi stvaranja i ne mogu govoriti da je ovo najbolje što možemo odigrati. Imamo prostora za napredovanje - rekao je Balakov.

Bugarin u splitsku momčad pokušava usaditi njemački mentalitet (rad, disciplina i karakter). No, hendikep mu je što još ima previše otvorenih pitanja unutar momčadi, nema igrača za desni bok pa povlači Andrića na stopera, a u sredini mu fali rasni veznjak...

Balakov je obećao da ćemo njegovu momčad nakon derbija cijeniti više nego dosad. Pokazalo se da je bio u pravu, iako su se stvari razvijale sasvim neplaniranom jer su se sve taktičke zamisli raspale već u 20. minuti, kada je isključen Brkljača. No, Hajdukova momčad u toj je situaciji pokazala karakter. Balakov je uspio “galvanizirati” momčad, uspio je zaraditi povjerenje igrača.

Navijači su Balakova prihvatili otprve. U klubu trener također uživa podršku bez obzira na to što njegov učinak nije impresivan, no došao je na otvoreno gradilište i trebat će mu vremena.

I Reja je vratio doma

No, hoće li ga imati, kad se najavljuje da bi mogao biti kandidat za klupu bugarske reprezentacije? Hoće li i on, kao i Talijan Edoarda Reja, “skupiti tunju” i vratiti se doma?

- Nemojte me ništa pitati o bugarskoj reprezentaciji. Nisam ni u kakvim pregovorima - tvrdi Balakov.

U priči o Balakovu kao novom izborniku Bugarske za početak nedostaje smjena Lothara Matthäusa koji zadnjih godina luta svijetom vodeći se trenerskim izazovima (cinici kažu da ide za lijepim ženema jer se ženio četiri puta).

Matthäus je odavno propao u kvalifikacijama za Euro, no unatoč tome predsjednik Bugarskoga nogometnog saveza Boris Mihajlov nedavno mu je nudio novi ugovor na dvije godine. Ipak, nakon novog debakla s Engleskom 0-3 i Švicarskom 1-3, čini se da je Matthäus završio s Bugarima.

Potpredsjednik Saveza Jordan Lečkov lobira za Luboslava Peneva, još jednog iz “zlatne generacije”, koji je prvak države s Litexom. Mihajlov pak nije bio u Splitu da bi pregovarao s Balakovom, nego je bio u Zagrebu na ždrijebu Futsal Eura 2012. koji se igra u Hrvatskoj.

Priča u kojoj se sad spominje Balakov, ako ništa drugo, dodatno je učvrstila njegovu poziciju u Hajduku. Posebno nakon remija u derbiju. Balakov je sumnjao da mu se u slučaju poraza od Dinama sprema metla. Sad je siguran kao u sefu.

Ima ugovor do 2013.



Premda se već počelo spekulirati da bi Hajduk prodao Balakova za 400 tisuća eura, samo da se zna: odšteta je milijun eura. Ako bi zbog neke “više sile” odlučio raskinuti ugovor s Hajdukom, Balakov ne bi smio nigdje raditi punih 18 mjeseci. Ugovor mu vrijedi do lipnja 2013., s opcijom da se može produžiti na još jednu sezonu. Balakov u Hajduku ima plaću od oko 200.000 eura godišnje.

- Ako bi i došla takva ponuda, Hajduk nikako ne bi smio pustiti Balakova. Jer, kad bi se to dogodilo, opet bismo bili na početku. Mi drugog rješenja nemamo - kaže nam izvor iz Hajduka.

Balakov je drugi trener stranac u Hajduku otkako se igra HNL, a na Poljudu su očito naučili lekciju sa stranim trenerima koji ne mogu odbiti bolje ponude. Edoardo Reja prije godinu i pol dana otišao je u Lazio, Hajduku je pripala odšteta od 150.000 eura, ali je izgubio izvrsnog stručnjaka.

Ako bi se išlo na to da Balakov istodobno bude trener Hajduka i selektor Bugarske, spomenimo da smo i to već gledali na Poljudu. Takav angažman svojedobno je imao Blaž Slišković kojemu čak i nije loše išlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:40