ČETVRTFINALE EUROPSKE LIGE

FOTO, VIDEO: Briljantni Quaresma zasjenio Rakitića, veliki posao Juvea, Benfice i Basela!

Basel je deklasirao Valenciju 3-0 u susretu koji je igran bez gledatelja nakon što su navijači švicarskog kluba izazvali nerede u Salzburgu
 AFP

Basel je nadomak polufinala Europske lige jer je u prvoj utakmici podario ‘tricu’ Valenciji, Benfica i Juventus su napravili veliki posao gostujućim pobjedama, dok će Rakitić u Sevilli sljedećeg četvrtka ispravljati ‘minus jedan’ iz Porta.

Ricardo Quaresma očigledno funkcionira samo u portuglaskim klubovima. Nekada u Sportingu, danas u Portu. Karijere u Barceloni, Chelseaju, Interu... uglavnom su za zaborav.

Portugalac je bio pokretač Portov akcija u pobjedi protiv Seville (1-0). Vanjskom je asistirao za jedini pogodak na utakmici. Domaćin je izveo brzi slobodni udarac, a stoper iz Francuske Eliaquim Hans Mangala zaplovio zrakom prije nego što je u gotovo vodoravnom položaju glavom poslao loptu u mrežu.

Porto je trebao imati i veću zalihu za uzvrat u Andaluziji. U svakom poluvremenu pogodili su po vratnicu. U prvom Belgijac Steven Defour, a u drugom, naravno, Quaresma. Ivan Rakitić je u 28. minuti uputio oštar centaršut iz slobdnog udarca. Lopta je okrznula vratara, a Jackson Martinez zamalo postigao autogol. Najbolju priliku Seville zapucao je Gameiro u 75. minuti.

Kolumbijski napadač Martinez neće po dobrom pamtiti utakmicu. Nije bio strijelac, a zbog trećeg žutog kartona nema pravo nastupa u uzvratu. Porto je ostao i bez Fernanda koji je isključen na bizaran način. U istoj akciji zaradio je dva žuta kartona za dva prekršaja na istom igraču, Gameiru. Bolje bi mu bilo da sudac Stark nakon prvog prekršaja nije pustio prednost.

Uefa je zbog divljanja navijača u Salzburgu zatvorila vrata stadiona Basela, ali švicarska momčad si je u kući duhova otvorila vrata drugog uzastopnog nastupa u polufinalu Europske lige. U tišini St. Jakob Parka pospremili su tri komada u Valencijinu mrežu.

Junak pobjede zove se Matías Delgado i dolazi iz Argentine. U razdobolju od pet minuta prvog poluvremena, u 34. i 38., dva puta je bio strijelac. Domaćinima je mirniji san uoči puta u Mestallu omogućio Stocker u sudačkoj nadoknadi.

Prvih 45 minuta utakmice na Gerlandu pripalo je Lyonu, a nastavak Juventusu kojem se u 55. minuti ozlijedio Tevez. Talijani su nasmiješeniji jer su oni svoju bolju igru okrunili pogotkom, za razliku od francuske momčadi. Lyon nije uspio izbaciti loptu nakon ubačaja iz kuta, a Leonardo Bonucci je zakucao loptu visoko u mrežu. Juve u četiri od pet utakmica u Europskoj ligi nije primio pogodak.

Benfica se pobrinula za savršeni učinak momčadi koje su se u Europsku ligu spustile iz elitne Lige prvaka. Sva četiri pobjednika prvih utakmica su jesenas igrali u skupinama Lige prvaka. Eduardo Salvio je u 48. minuti bio snalažljiv na odbijenu loptu i prošlogodišnjem finalisti osigurao minimalnu pobjedu u Alkmaaru. Posljednju pobjedu na nizozemskom tlu Benfica je ostvarila 1969. godine.

PORTO - SEVILLA 1-0 (Mangala 31)

Kraj utakmice!

90. minuta - Quaresma je s 20-ak metara pogodio vratnicu!

86. minuta - Rakitić je bio sam na udarcu na 17 metara, ali lopta je zapela u bloku. U nastavku akcije Fernando je dobio dva žuta kartona u razmaku od 30 sekundi...

75. minuta - Kakva prilika za Sevillu! Beto nije uspio potpuno zaustaviti udarac Bacce, lopta se odbila do usamljenog Gameira koji je sa šest metara udaljenosti pogodio vratara Porta.

67. minuta - Sjajni Quaresma pronašao je Martineza, koji je pokušao akrobatskim udarcem, ali lopta se od travnjaka odbila preko gola.

45. minuta - Defour je s 18 metara snažno tukao, a Fabiano je vršcima prstiju odbio loptu u vratnicu.

38. minuta - I dalje traje pritisak domaćih. Quaresma je iz voleja zamalo iznenadio Fabijana, ali vratar Sevilla nekako je odbio loptu.

31. minuta - Porto je poveo nakon prekrasne akcije. Quaresma je s lijeve strane vanjskom ubacio u srce 16-erca, Mangala je poletio zrakom i zakucao loptu u mrežu!

28. minuta - Prve velika šansa na utakmici i to u režiji Ivana Rakitića. Hrvatski veznjak s lijeve strane uptio je loptu koja je bila nešto između udarca i ubačaja, a domaći vratar jedva je rukom spasio svoja vrata. Od njega se lopta odbila u glavu Martineza i završila u korneru.

20. minuta - Sevilla je legla u krilo svog vratara, ali Porto osim brojnih kornera ništa nije napravio...

PORTO: Fabiano, Danilo, Reyes, Mangala, Alex Sandro, Carlos Eduardo, Fernando, Defour, Quaresma, Martínez, Varela;

SEVILLA: Beto, Fernando Navarro, Daniel Carriço, Moreno, Pareja, Coke, Marin, Rakitić, Iborra, Bacca, Reyes.

AZ ALMAAR - BENFICA 0-1 (Salvio 48)

Kraj utakmice!

48. minuta - Portugalci su uspjeli pronaći put do mreže AZ-a. Esteban je provo obranio udarac Cadoza, ali odbijenu loptu je primio Salvio i pospremio je u praznu mrežu.

AZ: Esteban, Johansson, Viergever, S. Poulsen, Gouweleeuw, Gudelj, Elm, Berghuis, Ortiz, Jóhannsson, Beerens.

BENFICA: Artur, Luisão, Maxi Pereira, Siqueira, Garay, Rúben Amorim, Gaitán, André Gomes, Óscar Cardozo, Salvio, Rodrigo

BASEL - VALENCIA 3-0 (Delgado 35, 38, Stocker 90)

Kraj utakmice!

38. minuta - Valentin Stocker je sve pripremio Delgadu, koji je iz blizine zabio svoju drugi gol u tri minute.

35. minuta - Braniči Valencije ostavili su samog Delgada u 16-ercu, koji je imao i prostora i vremena naciljati sami kut gostujućeg gola.

BASEL: Sommer, P. Degen, Schär, Sauro, Aliji, D. Degen, Serey Die, Delgado, Stocker, Díaz, Xhaka.

VALENCIA: Guaita, João Pereira, Mathieu, Senderos, Feghouli, Bernat, Parejo, Cartabia, Keita, Paco Alcácer, Vargas

LYON - JUVENTUS 0-1 (Bonucci 85)

Kraj utakmice!

85. minuta - Lyon nije uspio očistiti ispred svog gola, lopta je došla do Bonuccija koji zakucava loptu u mrežu.

LYON: Lopes, Bedimo, B. Koné, Umtiti, Ferri, Malbranque, Gonalons, Mvuemba, Tolisso, Lacazette, Briand;

JUVENTUS: Buffon, Chiellini, Martín Cáceres, Bonucci, Pogba, Marchisio, Pirlo, Asamoah, Isla, Tévez, Osvaldo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:16