NOVI POČETAK U LATVIJI

FOTO Umjesto u šetnju, Bilić igrače zbog lošeg vremena odveo u trgovački centar

Bilić je uoči puta u Rigu podsjetio da su Latvijci kao tvrdi pregovarači srušili dogovor o kalendaru natjecanja u Ateni
 Ante Čizmić / Cropix

RIGA - Nagrađivani engleski kolumnist Martin Samuel ovih se dana na stranicama Daily Maila zauzeo za Fabija Capella. “Prekinimo s tim uvredama s dječjih igališta”, napisao je u obranu trenera čiji je stručni autoritet iščezao iz engleske javnosti misteriozno poput Ive Sanadera s Markova trga. Jučer Bog glavom i bradom, danas razbojnik i prevarant.

Nema nepogrešivih trenera

Samuel podsjeća čitatelje da u trenerskom poslu nema nepogrešivih i nedodirljivih autoriteta. Nottingham Forest je u drugu englesku ligu, primjerice, spakirao Brian Clough, isti onaj Clough koji ga je prethodno dva puta odveo na krov Europe. Ako vam je taj primjer odveć dalek, uvijek se možete sjetiti Ćire Blaževića koji je isto učinio švicarskom Xamaxu nakon što je odveo “vatrene” do trećeg mjesta na svijetu. Ili Slavena Bilića...

Bilić je u četiri izborničke godine također prošao put od heroja do zločinca, premda će on cijeli taj proces uz malo spina prikazati kao svoju pobjedu (“narod je plebiscitarno tražio da ostanem izbornik”, rekao je na kraju prošlog ciklusa).

Motiv (ne)sreće

Izbornik koji ovih dana slavi 42. rođendan preživio je brodolom umnogome i zato što je u priču uspješno uveo motiv (ne)sreće. Navodno nitko nikad u pisanoj povijesti nogometa nije patio od tolikih pehova - ozljeda, kartona i sporadičnog mamurluka - kao što je patila hrvatska reprezentacija u prošlim kvalifikacijama. Kada nam je uoči gostovanja u Kazahstanu isporučen ceh, spasa više nije bilo. Valjalo se okrenuti budućim izazovima, kvalifikacijama za Euro 2012. .

Što se događalo u međuvremenu? Odigrali smo seriju prijateljskih utakmica i premda nitko nije ostao impresioniran, Hrvatska se vratila pobjedničkim navikama. Dva puta po 1-0 protiv Belgije i Austrije, uz poigravanje s patuljcima poput Lihtenštajna i Walesa, a naposljetku i solidnih 1-1 u Bratislavi vratili su crvenilo u lice Biliću i suradnicima, ali generalni dojam ostaje da na papiru imamo bolje igrače nego momčad.

Što se promijenilo u svlačionici u posljednjih godinu dana? Za početak, Bilić je promijenio sustav igre i s rasporeda 4-4-2, formacije koju je forsirao od prvoga dana mandata, prešao na 4-2-3-1 koji je pomodarski osvojio trenerski svijet.

Hoće li se vratiti Eduardo?

U momčad su uvedeni novi igrači, osvježenja su stigla u liku Nikice Jelavića, Ivana Strinića i Tomislava Dujmovića. Više nego pristojno se uklopio i Mate Bilić, ali on je za ovu akciju zaboravljen.

Unatoč prisilnim ili zazivanim inovacijama, najveća snaga reprezentacije ostaju zvijezde koje s Bilićem žive od prvoga dana njegova mandata. Ćorluka, Modrić, Kranjčar, Srna i Olić su kralježnica ovog teama. Nacija već dvije godine navija da se tom društvu napokon pridruži i Eduardo Da Silva nakon kalvarije s ozljedama. Početak ove sezone u Šahtjoru sugerira da bi se Dudu mogao vratiti nogometu koji mu je osigurao transfer u Arsenal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:32