IZBORNIK UOČI KOREJE

FOTO Štimac o uzorima: 'Nisam fan Mourinhova nogometa, pa on se oslanja samo na kontre'

 Srđan Vrančić/CROPIX

- Najteže je iza nas. Dočekao nas je otvoreni skepticizam na startu mandata, negativna atmosfera u javnosti i najteži dio od svega - igrački šok. Igrači nisu znali što očekivati, trebalo je vremena za obostranu prilagodbu, trebala su proći ta dva mini-ciklusa da neki shvate kako ne želim nastaviti tamo gdje je stao moj prethodnik, već inzistiram na promjenama. Bilić je bio zagovornik kontrole lopte i mirnijih utakmica, ja sam htio drukčije…, reći će izbornik Igor Štimac na druženju sa sedmom silom u Londonu.

Vi ste bliži Mourinhu koji “želi sve i želi sad” nego Guardiolinom beskrajnom umaranju suparnika posjedom lopte?, pitamo izbornika.

- Ja sam najbliži samom sebi! Nisam do kraja fan Mourinhova nogometa, pa on se u 90 posto utakmica oslanja samo na kontranapad! Moj je cilj igrati s visoko podignutom obrambenom linijom, tako da je suparnik prisiljen na obranu, ali pritom želim biti izravan, okomit, stalno ubojit. To je ideal kojem će težiti reprezentacija do kraja kvalifikacija, a posljednja dva meča s Makedoncima i Velšanima daju mi vjeru da to možemo ostvariti.

Vraćamo se na trenutak sitnim Mihajlovićevim podbadanjima. Nije baš skroz neutemeljena izjava srpskog izbornika da je Hrvatska na startu ciklusa imala sreće i ubirala bodove kada to možda i nije zaslužila.

- Imam analizu sve četiri utakmice u glavi, pa hajdemo redom… U prvom dvoboju Makedonci su imali gredu Pandeva sa 23 metra i jednu priliku, a mi smo osim pobjedničkog gola usprkos neuvjerljivoj igri stvorili još nekoliko šansi.

Zicer Vide

- Onda smo euforičnoj i razvikanoj Belgiji uzeli bod, u utakmici gdje je suparnik stvorio samo jednu šansu kada je Šimunić očistio loptu s gol-crte. Mi smo zabili gol, a Vida je propustio zicer na kraju meča. U Skoplju smo odigrali svoju najzreliju utakmicu, iako je Makedonija povela i to nakon igre rukom njihova igrača na sredini terena. Protiv Walesa smo 27 puta pucali na gol. Recite, na čijoj su strani argument?

Pokušavamo navesti Štimca da pod povećalo jednako minuciozno gurne svoje vodeće igrače. Ne pristaje, svjesno će zaštititi nekolicinu čiji je klupski rejting u padu. Kaže da generalno želi od svake linije da podigne ljestvicu za pet posto, to bi u zbroju valjda bilo onih famoznih “120 posto naših mogućnosti”.

- Ako već inzistirate, onda ću istaknuti Mandžukića jer on i ja vrlo slično razmišljamo o utakmici sa Srbijom. Ne možemo dočekati da počne!

Kovačić i Radošević

Rano ste se počeli “ložiti”, do Srbije je još 45 dana, pripazite da vam igrači ne izgore, upozorava Reić.

- Imam previše iskustva da bih pogriješio u pripremi. Zato sam već upozorio igrače da do 1. ožujka skinu s dnevnog reda pitanje ulaznica. Nakon tog datuma ne želim čuti ni slova o toj temi...

Za sljedeće akcije Igor Štimac u kadar će vjerojatno vratiti Matea Kovačića i Josipa Radoševića, friške ‘Talijane’ koje je oslobodio obaveze dolaska u London:

- Njihovi odlasci u vodeće talijanske klubove idu na ponos svima nama. Tamo će brže sazrijevati. Za početak se neće boriti s problemima poput neplaćenog računa za telefon ili navijačkih prijetnji nakon prve slabije partije…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 03:18