PREPOROD SLAVONACA

FOTO: OSIJEK - ZADAR 4-0 Osječani trećom uzastopnom pobjedom stigli na korak do ostanka

U utakmici 30. kola Prve HNL u Osijeku su nogometaši Osijeka pobijedili Zadra s 4-0 (1-0)
 Vlado Kos / CROPIX

Dugo su navijači Osijeka čekali da njihovi ljubimci uđu u niz osvajanja bodova, u niz pobjeda još i više. Bijelo-plavi tri uzastopne pobjede nisu ostvarili još od jeseni 2009. godine. Nema više dvojbe trener Tomislav Rukavina je tvorac preporoda. Iako, malo je nedostajalo da gosti iz Zadra već u početku igre grubo prizemlje ambicije domaćeg sastava.

Desetak sekundi prije isteka prve minute iznenada se u velikoj prigodi našao kapetan gostiju Banović. Sam je bio pred vratarom Mikulićem, ali ovaj je nogom upućeni udarac odbio, a onda Banović ni glavom nije bio uspješniji. Možda je to u stvari bilo i jako dobro upozorenje Osječanima da s Zadrom nema šale i da nije došao u Gradski vrt da bi samo sudjelovao u utakmici u kojoj će oni osvojiti toliko im važne bodove. Stisnuli su gostujuću obranu, ali prigode nisu imali. Barem ne iz igre.

Ipak, došli su u rezultatsku prednost pogotkom Novakovića u 24. minuti nakon što je loptu glavom u mrežu proslijedio poslije udarca iz kuta kojeg je izveo Glavaš. Zadar je i svoju drugu veliku prigodu propustio pretvoriti u pogodak. Ivančić je u 37. minuti umjesto mreže pogodio lijevu vratnicu. Nisu ni domaći bili napadački neaktivni, ali njihove je udarce dva puta uzastopce krotio vratar Matković. Igralo se dobro. Sraz je to bio momčadi koje su težile pronalasku puta ka protivničkim vratima. Osijek možda ipak malo sputan imperativom osvajanja bodova, ali istini za volju mora se reči i da je prvo ime gostujućeg sastava u prvom poluvremenu bio vratar Matković.

Nema lakih i teških utakmica. Morali su se s tom činjenicom pomiriti Osječani. Jer, Zadar ih je namučio. Makar, dolazak gostiju na utakmicu popraćen je nevjericom. Stigli su bez pričuvnog vratara, a za prvoligaške prigode to je svakako neobično. Čak i neozbiljno. No, to je neka druga tema. Važnije je od svega da su gosti igrali sasvim dobro. Prihvatili su otvoreno nadmetanje s Bijelo-plavima i u svakom trenutku ih podsjećali kako nisu slučajno silno opasan gost što su u ovom prvenstvu već toliko puta potvrdili. Čvrsta, ali vrlo elastična obrana i formacija u kojoj su igrali djelovala je vrlo dobro. A napadački dvojac Ivančić - Tadić ni na trenutak nije dopuštao zadnjem redu domaćina opuštanje i usnulost.

- Moram priznati da Zadar nije zaslužio ovako visok poraz. Imao je prvu prigodu, tko zna što bi bilo da je tada došao u vodstvo. Mi smo imali visok postotak realizacije. No, uz zadovoljstvo zbog osvojenih bodova moram svojim igračima skrenuti pozornost na preveliki broj dopuštenih ulazak u prigode protivničkim napadačima. Budemo li to činili i u Koprivnici neće biti dobro. Ali, sada je zadovoljstvo osvojenim bodovima ono što dominira. Makar moram dodati i žal za žutim kartonom kojeg je dobio Mile Škorić. Treći mu je po redu i neće igrati u Koprivnici u utorak - rekao je nakon utakmice trener Osijeka Tomislav Rukavina.

Osijek je u utakmicu ušao kao pretposljednji na tablici, jer Slaven Belupo je dan ranije pobjedom nad Lokomotivom zahvaljujući boljoj gol razlici došao na osmu poziciju. Sve je time bilo jasno, Bijelo-plavi su bili pod dodatnim pritiskom kada im je pobjeda bila prava nužnost. Othrvali su se tom teškom bremenu, prionuli igri bez umiranja u ljepoti, s jednim jedinim ciljem, doći do sva tri boda. Jako im je dobro došao odmor između dva poluvremena da poslušaju dodatne upute i savjete svog trenera Tomislava Rukavine, jer neke stvari u njihovoj igri nisu bile na svom mjestu. Previše su prostora ostavljali i napadačima Zadra i njegovim igračima koji su dolazili iz drugog plana. A sa druge strane sami su činili puno neforsiranih pogrešaka u točnosti predaje lopte. Tek ih je do mirnoće u igri doveo drugi pogodak koji im je osigurao povećanje vodstva i odveo ih na put pobjede. Potvrda je tome stigla u vidu trećeg pogotka, drugog u izvedbi junaka utakmice Mile Škorića. A onaj četvrti u posljednjim trenucima utakmice Marka Dugandžića bio je samo točka na i jedne poslije svega dosta dojmljive igre Bijelo-plavih. I poražavajućeg nastupa Zadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:35