SLAVLJE U SPALADIUMU

FOTO 'Mini Vatreni' pobjedom ušli u četvrtfinale: 'U Splitu će pasti i Ukrajina!'

Hrvatska futsal reprezentacija pobijedila je Češku s 5-4 i ušla u četvrtfinale Eura
 Jakov Prkić/CROPIX

Pravi triler u meču Hrvatske i Češke. Nakon 40 minuta uzbudljive partije, u kojoj smo vidjeli devet pogodaka, ali i mnogo nervoze i drame na samom kraju, Hrvatska je slavila veliku pobjedu protiv Češke od 5-4, za veliko slavlje u ovom grotlu Spaladium Arene, pred oko 8000 gledatelja.

Uz maksimalni učinak, dvije pobjede i gol-razliku 7-5, Hrvatska se plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva u dvoranskom nogometu. U drugoj utakmici, u skupini A, izabranici Mate Stankovića svladali su bronačane s posljednjeg Eura, Češku sa 5-4.

U četvrfinalu Hrvatska će igrati protiv drugoplasirane momčadi iz skupine B, Ukrajine, a utakmica je na rasporedu u ponedjeljak, 6. veljače, u 21 sat, u Spaladium Areni.

Upravo ovakav rasplet priželjkivali su Stanković i njegovi igrači, koji su najavljivali prolaz među osam najboljih u Europi, a željeli su ostati u Splitu, ne samo da bi izbjegli Španjolce, nego da bi još jednu utakmicu odigrali pred vatrenom, splitskom publikom. Hrvatska je ovom pobjedom ostvarila najveći uspjeh u povijesti hrvatskog futsala na europskoj sceni.

Pogocima Jakova Grcića (9) i Darija Marinovića (23) Hrvatska je vrlo rano došla u odličnu poziciju. Uvjerljivo vodstvo od 2-0 bilo nam je više nego dovoljno za prolaz. Hrvatska je mogla ispasti samo u slučaju da Česi pobijede s dva pogotka viška.

U takvoj situaciji, Česi više nisu imali što izgubiti pa su krenuli na sve ili ništa. Izvadili su iz igre vratara Gerčaka te su krenuli u napad s petoricom igrača u polju. Bio je to rizik koji je vrlo brzo dao rezultate. Niti minutu nakon Marinovićeva pogotka za 2-0, nakon jedne pogreške hrvatske obrane, Belej je smanjio na 1-2.

Bio je to impuls koji je natjerao Čehe da nastave napadati, pleli su mrežu oko vrata hrvatskog čuvara mreže Jukića, imali su uigranu shemu i strpljivo su čekali najbolju situaciju za udarac na gol.

Kad je Despotović u 28. minuti prekinuo jedan češki napad i sa svoje polovice pogodio prazna vrata za 3-1, činilo se da je to kraj i da je pobjeda Hrvatske osigurana. No, u malom nogometu stvari se mijenjaju munjevitom brzinom i u dvanaest minuta čuda se mogu dogoditi.

Česi su smanjili na 2-3 pogocima Kopeckog i Mareša, a onda je uslijedila dramatična završnica. Ključni trenutak bilo je isključenje Čeha riča na dvije minute prije kraja. Marinović i Novak trasirali su Hrvatskoj put do pobjede.

Završilo je na kraju velikim slavljem naših navijača Spaladium Arene. Unatoč svim vremenskim problemima opet je dvorana bila gotovo ispunjena do vrha. Organizatori su učinili sve da bi omogućili gledateljima koji su unaprijed kupili ulaznice da dođu do Spaladium Arene. Zbog snježnog nevremena javni promet nije bio uspostavljen, ali su zato organizirani posebni autobusi koji su vozili s Mertojaka, Pujanki i Brda do Lore. Oni koji imaju više vozačkog iskustva na snijegu, ali i zimsku opremu krenuli su osobnim automobilima, a većina ih je odlučila pješke.

Nakon utakmice izbornik Mato Stanković je rekao:

- Mislim da smo odigrali dobru utakmicu, bilo je grešaka, ali smo zaslužili pobjedu. Ovo je kruna karijere mnogim ljudima koji su imali udio u ovoj priči, svi koji se već godinama radili s reprezentacijom - počeo je izbornik Mato Stanković.

Miješali su mu se osjećaji, sreća, ali i emocionalno pražnjenje, umor.

- Najradije bih pobjegao u ilegalu opet, ha, ha... Zadovoljan sam iskorakom koji smo napravili, sretan, ali i umoran kao da sam odigrao utakmicu. Moram priznati da sam se malo prepao na 3:3, ali sam razmišljao kako bi i nas trebala poljubiti sreća. Znali smo da Česi znaju igrati sa igračem više u polju, malo su nas koštale neke greške, no neću o tome, neka momci uživaju u ovome - govori naš izbornik.

Pred kraj susreta bilo je uzavrelih emocija, nepotrebnih provokacija od strane Čeha, dobili su i crveni karton... No ipak smo ih pobijedili, osvetili im se. Sličan motiv imamo i za susret s Ukrajincima.

- Imali su sudačku zaštitu ranije, sada se ne moramo žaliti, sve je bilo u najboljem redu. Jedino ona situacija kada je Frič slavio pogodak pred našom klupom, već tada je trebao dobiti barem žuti karton. Da, Ukrajina... Imaju deset podjednakih igrača, možda ne individualnu kvalitetu kao mi, no ti ne prave greške u dodavanjima. Pamtimo im utakmicu s kvalifikacija za EP kada su pustili domaćinu Azerbajdžanu da ih pobijedi sa 4:2, jedinim rezultatom koji je vodio obje ekipe. Doslovno su se sklanjali pred domaćinima, to je bilo strašno... No odigramo li kao večeras, uz podršku publike, sve je moguće - govori je Stanović.

Naravno, publika je zaslužila posebne pohvale, poštenu su napunili dvoranu iako je promet doslovno bio u kolapsu.

- Danas smo komentirali kako nemamo sreće, kada je trebala biti puna dvorana, snijeg je sve skoro onemogućio. Znam da puno ljudi nije uspjelo doći, moji iz Čilipa su krenuli pa se vratili, isto Mostarci od Sutona... Zato treba čestitati ovima koji su došli, pozvati ih da budu tu i u ponedjeljak - na kraju je kazao Stanković.

ČEŠKA - HRVATSKA 2:3 (0:1)

SPLIT Spaladium arena. Gledatelja 8000. Suci: Eduardo Jose Fernandes Coelho (Portugal) i Pascal Lemal (Belgija). Treći sudac: Marc Birkett (Engleska). Delegat: Victor Baceiro.

STRIJELCI: 0:1 Grcić (9), 0:2 Marinović (23), 1:2 Belej (24) 1:3 Despotović (28), 2:3 Kopecky (35)

ČEŠKA: Gerčak 7,5, R. Mareš 6,5, Rešetar 6,5, Frič 5,5, M. Mareš 6, Novotny 6, Oliva -, Kopecky 6, Slama -, Janovsky 6, Belej 6,5, Zdansky -.

IZBORNIK: Tomaš Neumann.

HRVATSKA: Jukić 7,5, Grcić 7,5, Jelovčić 7, Marinović 8,5, Novak 8, Đulvat 6,5, Despotović 7,5, Babić 6,5, Bajrušović 6,5, Suton 7, Laura 6,5, Stojkić -.

IZBORNIK: Mato Stanković.

ŽUTI KARTONI: Kopecky (29)

IGRAČ UTAKMICE: Dario Marinović

HRVATSKA - ČEŠKA 5-4

Utakmica je završena!

39. minuta - Marinović je pogodio stativu, a nakon toga ga je nokautirao Frič. Čeh je zasluženo dobio crveni karton.

38. minuta - Opet gol, ovaj put u našoj mreži. Novak je savladao svog vratara.

38. minuta - GOOOL Marinović preko cijelog terena pogađa prazu mrežu.

37. minuta - GOOOL Novak iz prekida ponovno vraća vodstvo Hrvatskoj!

37. minuta - Bajrušević je promašio zicer, potom smo pogodili i stativu, a nakon kontre 3-3. Mareš je prošao cijeli teren s loptom i zakucao u sami kut.

35. minuta - Česi su dugo gnjavili loptu, a onda kao da je to dosadilo Kopeckom, koji je iz daljine 'probušio' mrežu Jukića.

29. minuta - GOOOL Česi su igrali bez golmana, izgubili loptu, a Despotović je preko cijelog terena pogodio praznu mrežu.

25. minuta - Stativa spašava Hrvatsku.

24. minuta - Česi su krenuli na sve ili ništa, izbacili su vratara i to im se odmah isplatilo. Belej je s gol-linije ugurao loptu u mrežu.

23. minuta - GOOOL Marinović je majstorski 'zavaljao' češkog vratara i bez problema pogodio nebranjenu mrežu

Gotovo je prvo poluvrijeme.

19. minuta - Novak je oteo loptu Česima, ali nije uspio prebaciti vratara.

16. minuta - Sjajna akcija Hrvatske, Jelovčić je pogodio stativu.

13. minuta - Promašili smo meč-loptu! Česi su se prekombinirali, lopta je došla do potpuno usamljenog Sutona, ali njegov udarac iz blizine brani Gerčak.

13. minuta - Solo prodor Marinovića, Geršak je jedva to zaustavio.

9. minuta - GOOOOL Grcić je okrenuo svog čuvara, ubacio u sredio, a na loptu je nesretno natrčao Kopecky i zatresao vlastitu mrežu.

7. minuta - Česi nisu iskoristili pogrešku naših, Jukić je 'skinuo' zicer Marešu.

7. minuta - Briljantni potez Marinovića, ipak volej mu je skinuo Gerčak.

6. minuta - Mareš je pucao iz teške situacije, Jukić brani.

4. minuta - Geršak je jedva obranio bombu Novaka.

3. minuta - Dva pokušaja Janovskog, jedan udarac je skinuo Jukić, a drugi je otišao daleko od vrata.

3. minuta - Marinović je oteo loptu Česima, sjurio se prema Gerčaku, ali je pucao ravno u njega.

Utakmica je počela!

HRVATSKA: Jukić, Jelovčić, Novak, Grcić, Marinović - Stojkić, Đulvat, Despotović, Babić, Bajrušović, Suton, Laura. Izbornik: Mato Stanković.

ČEŠKA: Gerčak, R. Mareš, Rešetar, M. Mareš, Seidler - Novotny, Havel, Kopecky, Slama, Janovsky, Belej, Zdansky. Izbornik: Tomaš Neumann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:24