ŠEF HNS-A OPET BRILJIRA

FOTO Marković: Kiks u Groznom... pardon Gruziji, neće se ponoviti!

Skupština će ostati zapamćena po novom Markovićevu lapsusu i Rubešinu povlačenju neopozive ostavke. ‘Rezultat u Groznom... ovaj, Gruziji, nije bio dobar’, priznaje HNS-ov predsjednik
 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Tanka većina u HNS-ovu parlamentu u četvrtak je neuvjerljivo bildala mišiće pred javnošću i oporbenjacima koji su očekivano preskočili sjednicu. Vlatko Marković i Zdravko Mamić su, naime, skupili mršavi skupštinski kvorum od 25 glasača kako bi izglasali proračun plus kozmetičke promjene u statutu i pravilnicima organizacije. Kasnije je ideolog operacije Zdravko Mamić pred novinarima bio siguran da ministar uprave Davorin Mlakar neće intervenirati niti poništavati prosinačke izbore.

Na suprotnoj strani barikade ostala su 24 glasača, koji na ovu predstavu gledaju kao na mamuzanje mrtvog konja. Oni, naime, vjeruju da će ministar uprave Davorin Mlakar u roku tjedan dana poništiti prosinačke izbore i višemjesečnu utakmicu vratiti na početak.

Krnja skupština odrađena je brzo, glatko, a bogme i zabavno jer se za govornicom pojavio predsjednik Vlatko Marković. Svaki njegov izlazak u javnost već godinama znači da će fond narodnih mudrosti i besmislica biti obogaćen za novu ‘cvebu’, pa nas predsjednik niti jučer nije iznevjerio. Pozdravljajući Uefina inspektora Jacquesa Bondollu, koji se razveselio Markovićevu poznavanju francuskog jezika, HNS-ov gazda je ustvrdio da “pola Bosne ionako govori francuski”. Zabriljirao je, međutim, kada je rekao da je reprezentacija “izgubila u Groznom... ovaj Gruziji”.

Između dvije predsjednikove govorancije glavni tajnik Zorislav Srebrić pokušao je argumentirati da Rusanova 13 čvrsto drži u rukama uzde raskoljene nogometne organizacije. Sve je u našem nogometnom ratu odrađeno ‘lege artis’, ako pitate HNS-ova glavnog tajnika koji jedan trenutak djeluje kao ovlašteni inkvizitor Saveza, pa upozorava suspendirane članove da se “drže slova zakona”, dok već sljedeći čas zatopljava odnose i poziva na “homogenizaciju svih struktura” u našem nogometu.

Da su homogenizacija i pomirba samo prazne floskule, jasno je postalo iz završnog slova Vlatka Markovića. Predsjednik nije odolio trijumfalistički se napiti krvi poraženoj strani.

- Meni je žao svih onih jadnika koji su bili kontra! - ispalio je.

Dodao je Marković da je u našem nogometu sve ružičasto. Reprezentacija nam je, doduše, na trenutak posrnula, ali je i dalje pri vrhu Fifa ljestvice, natjecanja su nam super. Ako je vjerovati predsjedniku, čak imamo i publiku koja će se omasoviti ako HNS nastavi ovako dobro i predano raditi na prosperitetu hrvatskog nogometa.

Uzgred, u pobjedničke redove htio je pobjeći Varteksov predsjednik Zlatko Horvat, kao zamjenski delegat svoje baze, ali je regionalna nogometna vlada spustila rampu i ostala na Štimčevoj strani barikade...

Zaključci ili zbogom Igoru Štimcu

Skupština HNS-a nije bila gluha na zahtjeve oporbe, objasnio je predsjednik verifikacijske komisije Vučemilović. Zahtjevi su razmotreni i odbijeni jer nemaju utemeljenja, objašnjava utjecajni osječki dužnosnik. On je i sažeo tri zaključka skupštine:

1) zaprimljen je zahtjev skupine nezadovoljnih zastupnika

2) predsjednik i glavni tajnik su omogućili raspravu o njihovu zahtjevu

3) zahtjevi su neutemeljeni, o čemu je pravorijek dalo nadležno tijelo državne uprave, ali i Fifa te Uefa zajedničkom izjavom kojom podržavaju Markovićevu vladu.

Slab kvorum - osam županija bez zastupnika

Na sjednici su se pojavili sljedeći zastupnici:

Laljak, Špehar (Udruga 1. HNL)

Jurina, Hren (Krapinsko-zagorska)

Koren, Kerovec (Koprivničko-križevačka)

Šprajcer, Furač (Karlovačka)

Vučemilović, Kaptalan, Bel, Djedović (Osječko-baranjska)

Prišćan, Bedi (Bjelovarsko-bilogorska)

Kljaić, Marčec (Međimurska)

Romić, Blažević (Virovitičko-podravska)

Šuker, Šparavec, Šikić (Zagreb)

Peraić, Rubeša (Primorsko-goranska)

Rudež, Bunjevac (Požeško-slavonska)

Nisu se pojavili zastupnici iz sljedećih županijskih saveza: Dubrovačka, Istarska, Zadarska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 17:28